Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Σινοευρωπαϊκές «εχθροπραξίες» για τα κινέζικα φωτοβολταϊκά

Λίγες μόνο ώρες έπειτα από την απόφαση της Ε.Ε να επιβάλει δασμούς στα κινεζικά φωτοβολταϊκά λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού το Πεκίνο ανακοίνωσε πως ενδέχεται να επιβάλει δασμούς στους οίνους που εισάγονται από την Ε.Ε. απαντώντας ουσιαστικά στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ ήδη μερίδα του διεθνούς Τύπου εκφράζει τις ανησυχίες της για «εμπορικό πόλεμο» ανάμεσα σε δύο από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.
Λίγο νωρίτερα το επίσημο πρακτορείο «Νέα Κίνα» είχε ανακοινώσει πως η επιβολή δασμών από την Ε.Ε στα κινεζικά φωτοβολταϊκά είναι πιθανόν να προσκαλέσει μια «εχθρική»απάντηση από την Κίνα και προειδοποίησε πως η απόφαση της Ε.Ε ενδέχεται να εκτροχιάσει τις εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα.


Η Ε.Ε είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας ενώ η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εταίρος της Ε.Ε μετά από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι εξαγωγές ευρωπαϊκού οίνου και άλλων οινοπνευματωδών στην Κίνα ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως με τη Γαλλία να βρίσκεται στην πρώτη θέση εξάγοντας το 2012 140 εκατομμύρια λίτρα οίνου.


ΠΗΓΗ: http://www.protothema.gr/world/article/?aid=283884

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου