Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Η Bundesbank αναθεωρεί προς τα κάτω την πρόβλεψη για ανάπτυξη του γερμανικου ΑΕΠ στο 0,3% το 2013

Η Bundesbank αναθεωρεί προς τα κάτω την πρόβλεψη για ανάπτυξη του γερμανικου ΑΕΠ στο 0,3% το 2013


Η Bundesbank αναθεώρησε σήμερα τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης αυτή τη χρονιά αλλά και την επόμενη, ενώ δίνει σημάδι αισιοδοξίας ότι ο δρόμος της ύφεσης στην Ευρωζώνη φτάνει στο τέρμα του.


Η γερμανική κεντρική τράπεζα αναθεώρησε την πρόβλεψη για ανάπτυξη της Γερμανίας προς τα κάτω στο 0,3% από 0,4% που είχε προβλέψει το περασμένο Δεκέμβριο για το 2013 ενώ προβλέπει ότι η οικονομία θα αυξηθεί κατά 1,5% το 2014, έναντι του 1,9%. 

“Πολλά θα εξαρτηθούν από το αν η οικονομική κατάσταση τελικά σταθεροποιηθεί στην Ευρωζώνη αλλά και από το αν οι αναπτυξιακές δυνάμεις πάρουν το πάνω χέρι”, δήλωσε ο επικεφαλής της Bundesbank, Jens Weidmann. “Μια διαρκής ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας είναι εξίσου σημαντική προϋπόθεση για την αναπτυξιακή πορεία που έχουμε αναλάβει.” 
Ενώ η γερμανική οικονομία σημείωσε μικρή ανάπτυξη 0,1% κατά τους πρώτους μήνες του έτους, το επιχειρηματικό κλίμα βελτιώθηκε τον Μάιο για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο και μια ισχυρή αγορά εργασίας στηρίζει την εγχώρια κατανάλωση σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χθες, διατήρησε το κόστος δανεισμού στο χαμηλό ποσοστό ρεκόρ του 0,5% ενώ προβλέπει επιστροφή στην ανάπτυξη αυτή τη χρονιά. 
Στην Ευρωζώνη, “η οικονομία φαίνεται να πιάνει πάτο”, υποστηρίζει η Bundesbank. Παρόλα αυτά η κεντρική τράπεζα βλέπει “συνεχιζόμενα δομικά προβλήματα να αποτελούν τροχοπέδη της ταχείας βελτίωσης”. 
Παράλληλα, σήμερα δημοσιοποιήθηκαν τα γερμανικά στοιχεία για τις εισαγωγές και εξαγωγές τα οποία κινήθηκαν ανοδικά τον Απρίλιο. Πρόκειται για μια επιπλέον ένδειξη ότι η Γερμανία ανακάμπτει μετά τη συρρίκνωση που είχε παρουσιάσει στα τέλη του 2012.

Συγκεκριμένα, οι εισαγωγές εκτινάχθηκαν κατά 2,3% έναντι του Μαρτίου και ξεπέρασαν κατά πολύ την άνοδο 0,5% που ανέμεναν κατά μέσο όρο οι αναλυτές.

Πάνω από τις προσδοκίες κινήθηκαν και οι γερμανικές εξαγωγές, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 1,9% έναντι ανόδου μόλις 0,2% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Το εποχικά προσαρμοσμένο εμπορικό πλεόνασμα διευρύνθηκε ελαφρώς στα 17,7 δισ. ευρώ από 17,6 δισ. ευρώ που ήταν τον Μάρτιο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν συρρίκνωσή του στα 17,2 δισ. ευρώ.


Πηγή: Η Bundesbank αναθεωρεί προς τα κάτω την πρόβλεψη για ανάπτυξη του γερμανικου ΑΕΠ στο 0,3% το 2013 | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/13749/i-bundesbank-anatheorei-pros-ta-kato-tin-provlepsi-gia-anaptyxi-toy-germanikoy-aep-sto#ixzz2VWX6soGF

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου