Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Τα τοξικά CDOs απασφαλίζονται

Την ώρα που η Wall Street σημείωνε νέες απώλειες χθες βράδυ (-1,40%) και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έχαναν μέχρι και 2,12% (Λονδίνο), ο κίνδυνος των CDOs επιστρέφει.
Οι J.Ρ. Morgan Chase και Morgan Stanley στο Λονδίνο σχεδιάζουν τη δόμηση και εμπορία «συνθετικών CDOs», σύμφωνα με δημοσίευμα της «Wall Street Journal». Ηδη από τις 20 Μαρτίου το πρακτορείο Bloomberg έκανε λόγο για πώληση από τη Citigroup συνθετικών CDOs αξίας έως και ενός δισ. δολαρίων το 2013 και 2 δισ. δολαρίων το 2012. Οι αποδόσεις αυτές τον Φεβρουάριο κυμάνθηκαν στο 61%, τη στιγμή που οι αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων έχουν πέσει στο μισό του μέσου όρου της εικοσαετίας.

Ενδεικτικά, η Moody's καταγράφει το μέσο όρο των μακροπρόθεσμων αποδόσεων σε εταιρικά ομόλογα Aaa στο 7,42%, με την τελευταία αξία (έως 3/6) να καταγράφεται στο 4,06%.
Οι αναγγελίες για την επιστροφή των CDOs πληθαίνουν και όλα δείχνουν πως τα μαθήματα από τη μεγάλη κρίση ξεχνιούνται γρήγορα. Τα χρηματοπιστωτικά παράγωγα, που χαρακτηρίστηκαν από το μεγιστάνα Ουόρεν Μπάφετ όπλα μαζικής καταστροφής, για το ρόλο τους στην κατάρρευση του 2007-08, έρχονται να καλύψουν το κενό των ομολογιακών αποδόσεων που δημιούργησαν οι επεκτατικές πολιτικές των κεντρικών τραπεζών.
Τα CDOs (Credit Default Obligations), ή Εγγυημένες Χρεωστικές Υποχρεώσεις κατά μία απόδοση, είναι πολύπλοκα επενδυτικά εργαλεία που αποτελούν στην ουσία πωλήσεις τιτλοποιημένων δανείων από τράπεζες σε εταιρείες ειδικού σκοπού. Αυτές τα επανατιτλοποιούν και τα δομούν σε βαθμίδες που δίνουν σειρά προτεραιότητας ως προς την αποπληρωμή όσων επένδυσαν σ' αυτά ανάλογα με τον κίνδυνο.
Τη στιγμή που οι νέοι της Ευρώπης είναι απογοητευμένοι για δουλειές, οι επενδυτές είναι απελπισμένοι για αποδόσεις. Πόσο και ποιοι θα αντέξουν;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου