Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Τρόικα: "Επετεύχθη συμφωνία" - Προτεραιότητες: περικοπές στην υγεία, απολύσεις και τέταρτος πυλώνας στις τράπεζες - Ξεκινά το Eurogroup

Τρόικα: "Επετεύχθη συμφωνία" - Προτεραιότητες: περικοπές στην υγεία, απολύσεις και τέταρτος πυλώνας στις τράπεζες - Ξεκινά το Eurogroup

Προς απόλυση 11.000 από τους 25.000 που μπαίνουν σε διαθεσιμότητα μέχρι τέλους έτους - Δεν μπαίνει εισφορά στον τζίρο των επιχειρήσεων, δεν μειώνονται οι συντάξεις των ενστόλων - Από το 2014 ο νέος φόρος στα ακίνητα (όχι μέσω ΔΕΗ)



(update)
 'Συμφωνία επετεύχθη", σύμφωνα με την τρόικα. Σε κοινό ανακοινωθέν λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup η τρόικα γνωστοποίησε με ανακοίνωση της ότι "η αποστολή κατέληξε σε συμφωνία σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων "ad referendum" με τις ελληνικές αρχές, για τις οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές που απαιτούνται ώστε να εξασφαλιστεί ότι το πρόγραμμα είναι σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων του".

Μεταξύ άλλων αναγνωρίζει την επίτευξη προόδου, κάνει λόγο για επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014, αλλά προειδοποιεί ότι οι προοπτικές παραμένουν αβέβαιες για την Ελλάδα.
Το ανακοινωθέν επιβεβαιώνει τις πληροφορίες του Newmoney.gr ότι η Eurobank θα καταστεί τέταρτος πυλώνας του τραπεζικού συστήματος, δρομολογώντας προφανώς τις διαδικασίες για τη συγχώνευση της με το νέο ΤΤ και τη Proton Bank. Σημειώνεται ότι αύριο λήγει η προθεσμία κατάθεσης των προσφορών (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ)
Επιπλέον το ανακοινωθέν τονίζει ότι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι οι περικοπές στο χώρο της υγείας, η κινητικότητα στο Δημόσιο και οι απολύσεις ως το τέλος της χρονιάς, η αναθεώρηση της φορολογίας ενώ σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι δεν τίθεται τώρα ζήτημα μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση.
Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η αποστολή και οι αρχές συμφώνησαν ότι οι μακροοικονομικές προοπτικές παραμένουν σε γενικές γραμμές σύμφωνες με τις προβλέψεις του προγράμματος, με προοπτική τη σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014. Ωστόσο, οι προοπτικές παραμένουν αβέβαιες.
Υγεία, φορολογία, Δημόσιο
Αν και εξακολουθεί να σημειώνεται σημαντική πρόοδος, η εφαρμογή του προγράμματος καθυστερεί σε ορισμένους τομείς. Οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί να λάβουν διορθωτικά μέτρα για να  εξασφαλίσουν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2013-2014 και να επιτευχθεί το πρωτογενές αποτέλεσμα του τρέχοντος έτους. Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν συγκεκριμένα βήματα για τον έλεγχο των υπερβολικών δαπανών στον τομέα της υγείας. Ο φόρος εισοδήματος, ο φόρος ακίνητης περιουσίας και ο φορολογικός κώδικας υπόκεινται σε μεταρρυθμίσεις ενώ ενισχύεται η αποτελεσματικότητα της φορολογικής διοίκησης. Επίσης, οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να λάβουν μέτρα για αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση, όπως η ολοκλήρωση των οργανογραμμάτων μέχρι το τέλος του έτους, η εφαρμογή καθεστώτων κινητικότητας και εσωτερικής ανακατανομής προσωπικού, και η επίτευξη των συμφωνηθέντων στόχων για τις υποχρεωτικές εξόδους.
Τράπεζες
Με την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα να έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί να λάβουν περαιτέρω μέτρα για να διασφαλίσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, περιλαμβανομένης της πώλησης δύο ενδιάμεσων τραπεζών και της ολοκλήρωσης της στρατηγικής τους για ένα τραπεζικό σύστημα τεσσάρων πυλώνων.       
Κοινωνική ασφάλιση
Οι μεταρρυθμίσεις αυτές αποτελούν ένα ακόμη σημαντικό βήμα για τη διευκόλυνση της προσαρμογής και την ανάπτυξη. Η αποστολή συζήτησε επίσης με τις αρχές για την πρόοδο όσον αφορά την ενίσχυση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, μεταξύ άλλων, μέσω στοχοθετημένων προγραμμάτων απασχόλησης και κατάρτισης, με την υποστήριξη της ΕΕ, καθώς και προγράμματος για την παροχή στους ανασφάλιστους πρόσβασης στην πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη.
Η κυβέρνηση προετοιμάζει την απαραίτητη νομοθεσία για τη στήριξη του οικονομικού της προγράμματος και θα καταθέσει σύντομα στο Κοινοβούλιο ένα πολυνομοσχέδιο. Οι ελληνικές αρχές προετοιμάζουν επίσης υπουργικές αποφάσεις και άλλες νομικές ενέργειες, προκειμένου να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους κατά τις προσεχείς ημέρες.
ΦΠΑ εστίαση
Η συμφωνία σε επίπεδο εμεπιρογνωμόνων δεν προβλέπει προσωρινή μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα εστιατόρια και την τροφοδοσία, αλλά αυτό το σημαντικό για τις αρχές ζήτημα θα παραμείνει υπό συζήτηση με αξιωματούχους της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.
Το Eurogroup και το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ αναμένεται να εξετάσουν το αίτημα για έγκριση των αποτελεσμάτων της επανεξέτασης κατά τον τρέχοντα μήνα.

Νωρίτερα το Newmoney.gr έγραφε
Έντονα προβληματισμένος, αλλά και συγκρατημένα αισιόδοξος, αναχώρησε για τις Βρυξέλλες ο Γιάννης Στουρνάρας αφού μετά την τρίωρης διάρκειας σύσκεψη που είχε και σήμερα, δεν οριστικοποιήθηκε η συμφωνία με τους κυρίους Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς.
«Αισιοδοξώ ότι αύριο βράδυ θα έχουμε συμφωνία» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομικών, θεωρώντας πως τα βασικά σημεία της συμφωνίας θα τα συζητήσουν με την ομάδα Τόμσεν το πρωί της Δευτέρας, ώστε το απόγευμα στο Eurogroup να παρουσιαστεί το τελικό κείμενο.
Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως η μη επίτευξη συμφωνίας οφείλεται «σε διαδικαστικά ζητήματα αλλά και σε θέματα ουσίας». Τόνιζε πως οι απεσταλμένοι της τρόικας στην Αθήνα δεν έχουν προλάβει καν, λόγω και της διαφοράς ώρας,  να ενημερώσουν ακόμα τους προϊσταμένους τους σε Ουάσιγκτον, Φρανκφούρτη και Βρυξέλλες, ώστε να επισημοποιηθεί ότι υπάρχει ή όχι συμφωνία. Αύριο, πριν ανοίξουν οι αγορές, η τρόικα θα δώσει πιθανότατα στη δημοσιότητα και μια κοινή δήλωση ότι οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν.
Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, δύο μόνο είναι τα «σίγουρα» που έχουν «κλειδώσει» στην διαπραγμάτευση είναι ότι:
-          Δεν θα επιβληθεί η εισφορά 0,2% στις επιχειρήσεις που είχε ψηφιστεί για το 2014.
-          Δεν θα πειραχτούν οι συντάξεις των αποστράτων, ούτε θα μειωθούν περαιτέρω οι μισθοί των εν ενεργεία ενστόλων.
Εντωμεταξύ, την πρόβλεψη ότι από τους 25.000 υπαλλήλους που θα ενταχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας μέχρι και 11.000 θα οδηγηθούν στην έξοδο από το δημόσιο προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, η  συμφωνία με την τρόικα.
Επιπλέον, από το Φεβρουάριο του 2014 θα αρχίσει να εισπράττεται και ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων, που θα αποφασιστεί το Σεπτέμβριο.
Στο Eurogroup θα τεθεί, πιθανότατα, εκ νέου και το θέμα της μείωσης  του ΦΠΑ στην εστίαση.
Τα βασικά σημεία του νέου πολυνομοσχεδίου που θα παρουσιάσει και στις Βρυξέλλες ο Γιάννης Στουρνάρας, θα δημοσιοποιήσει αύριο το υπουργείο Οικονομικών, που θα καταθέσει το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή την Τρίτη, καταρτίζοντάς το «σαν να είχαμε καταλήξει σε συμφωνία» όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε.
Κ. Π.

Πηγή: Τρόικα: "Επετεύχθη συμφωνία" - Προτεραιότητες: περικοπές στην υγεία, απολύσεις και τέταρτος πυλώνας στις τράπεζες - Ξεκινά το Eurogroup | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/16916/troika-epeteyhthi-symfonia-proteraiotites-perikopes-stin-ygeia-apolyseis-kai-tetartos#ixzz2YRmZ4cQ6

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου