Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Spiegel: Προτάθηκε ήδη μείωση επιτοκίων στο συμβούλιο της ΕΚΤ

Σφοδρές διαφωνίες επικράτησαν μεταξύ των μελών της ΕΚΤ σε ό,τι αφορά το ύψος των επιτοκίων, σύμφωνα με άρθρο του γερμανικού περιοδικού Spiegel, με τον οικονομολόγο Peter Praet να προτείνει την περαιτέρω περικοπή του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης.

Παράλληλα, το άρθρο υπαινίχθηκε ότι ο πεικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi υποστήριξε την πρόταση Praet, ωστόσο επτά μέλη του ΔΣ, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Bundesbank, Jens Weidmann, o κεντρικός τραπεζίτης της Δανίας W. Knot και το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ, J. Asmussen, οι οποίοι αντέδρασαν εντόνως σε ενδεχόμενη μείωση.
Το άρθρο δεν ανέφερε τις πηγές από τις οποίες έλαβε τις παραπάνω πληροφορίες, ωστόσο υπογράμμισε την ολοένα εντονότερη αντίδραση των βόρειων μελών της ΕΕ που φαίνεται ότι παίρνουν το πάνω χέρι στις αποφάσεις.
Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Weidmann επανέλαβε τις εκκλήσεις κεντρικών τραπεζιτών για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων, αναφέροντας ότι η ΕΚΤ δεν θα μπορέσει να επιλύσει το πρόβλημα της κρίσης, ενώ τα δύο μέλη της ΕΚΤ,  Noyer και Coeure επέμειναν ότι προτεραιότητα της ΕΚΤ εξακολουθεί να είναι η σταθερότητα των τιμών.


Πηγή: Spiegel: Προτάθηκε ήδη μείωση επιτοκίων στο συμβούλιο της ΕΚΤ | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/16999/spiegel-protathike-idi-meiosi-epitokion-sto-symvoylio-tis-ekt#ixzz2YRnU1gta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου