Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΝΟΟΥΝΤΕΝ ΣΤΟ «SPIEGEL» ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ Οι Γερμανοί ... χέρι χέρι με την NSA

Την υποκριτική συμπεριφορά των δυτικών χωρών, που εμφανίστηκαν αγανακτισμένες με την κατασκοπεία της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας, καταδεικνύει σε συνέντευξή του στο «Spiegel» ο Εντουαρντ Σνόουντεν.

Γερμανοί διαδηλώνουν υπέρ του Σνόουντεν μπροστά από την Πύλη του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο
Γερμανοί διαδηλώνουν υπέρ του Σνόουντεν μπροστά από την Πύλη του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο
Το περιοδικό πήρε τη συνέντευξη όταν ο Σνόουντεν βρισκόταν στη Χαβάη, πριν αναχωρήσει για το Χονγκ Κονγκ, μέσω κρυπτογραφημένων e-mail.

Οπως αποκάλυψε ο πρώην σύμβουλος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, η Γερμανία, αλλά και άλλα κράτη, «εργάζονται χέρι με χέρι» με την υπηρεσία NSA. Συγκεκριμένα, στη συνέντευξη που παραχώρησε λίγο πριν δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία που έκαναν πάταγο, η NSA παρείχε εργαλεία ανάλυσης στους Γερμανούς για τις παρακολουθήσεις της αντίστοιχης γερμανικής υπηρεσίας BND που αφορούσαν τη ροή πληροφοριών οι οποίες περνούν μέσω Γερμανίας από άλλες περιοχές.
Μέση Ανατολή
Η πηγή πληροφοριών στις οποίες εστιάζει το BND είναι πρωτίστως η Μέση Ανατολή. Σύμφωνα, δε, με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το περιοδικό «Spiegel», στη Γερμανία υπάρχουν πέντε ψηφιακοί «κόμβοι» από τους οποίους αντλούν πληροφορίες οι γερμανικές υπηρεσίες. Παρότι ο επικεφαλής του BND έχει παραδεχθεί τη στενή συνεργασία με την NSA, είχε δοθεί η εντύπωση ότι πρόκειται για μια απλή ανταλλαγή πληροφοριών σε μείζονα θέματα όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Η εντονότατη αντίδραση της Ανγκελα Μέρκελ στις αποκαλύψεις Σνόουντεν, τις οποίες είχε αναγάγει σε κεντρικό θέμα κατά τη συνάντησή της με τον Μπαράκ Ομπάμα στο Βερολίνο, αποκτούν μετά τη δημοσιοποίηση της συνέντευξης άλλη διάσταση. Μάλιστα, η Γερμανίδα καγκελάριος έχει επιμείνει να διεξαχθεί διεξοδική συζήτηση από ομάδες ειδικών των δύο χωρών -ΗΠΑ και Γερμανίας- ενόσω θα προχωρούν οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ και έκανε λόγο για «πρακτικές Ψυχρού Πολέμου». Οπως αναφέρουν ο Αμερικανός ειδικός στην κρυπτογράφηση Τζέικομπ Απελμπομ και η σκηνοθέτις ντοκιμαντέρ Λόρα Πουατρά, που πήραν τη συνέντευξη από τον 30χρονο πρώην συνεργάτη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, η σύμπραξη ανάμεσα στην NSA και τις άλλες χώρες είναι διαμορφωμένη με τέτοιον τρόπο ώστε να προστατεύονται οι ηγέτες τους.
«Σε περίπτωση που δημοσιοποιηθεί ο τρόπος και το εύρος της παραβίασης της ιδιωτικής σφαίρας σε όλο τον κόσμο», υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας «για να προστατεύονται οι πολιτικοί ηγέτες τους από την αγανάκτηση της κοινής γνώμης». «Οι άλλες υπηρεσίες δεν μας ρωτούν πώς πήραμε τις πληροφορίες και εμείς δεν ρωτάμε εκείνους», πρόσθεσε.
Ακόμη ο Σνόουντεν εξήγησε ότι οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών συνεργάζονται με την NSA και ότι οι στόχοι εντοπίζονται με διάφορες μεθόδους.
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ο αδηφάγος «Μεγάλος Αδελφός»
Μια ακόμη πτυχή που προκύπτει από τη συνέντευξη Σνόουντεν στο «Spiegel» είναι οτι ορισμένοι από τους πιο στενούς συμμάχους των ΗΠΑ συμπεριφέρονταν σαν... βασιλικότεροι του βασιλέως. Για παράδειγμα, αναφέρει ο Σνόουντεν, το πρόγραμμα Tempora της βρετανικής υπηρεσίας υποκλοπών και παρακολουθήσεων GCHQ, που είναι γνωστό ως το πληρέστερο στον κόσμο των κατασκόπων. «Ρουφάει όλες τις πληροφορίες, ανεξάρτητα από πού προέρχονται και ποιοι νόμοι παραβιάζονται» εξήγησε ο Σνόουντεν.
«Εάν στείλεις ένα πακέτο δεδομένων το οποίο περνά μέσω Βρετανίας, θα το πάρουμε. Εάν κατεβάσεις οτιδήποτε και ο σέρβερ βρίσκεται στη Βρετανία, θα το πάρουμε». Εάν η NSA λάβει εντολή να βάλει στο στόχαστρο ένα άτομο, τότε το πρόγραμμα κυριολεκτικά καταλαμβάνει τα στοιχεία του προσώπου αυτού. «Ετσι, ο υπολογιστής του στόχου δεν ανήκει πια στον ίδιο, αλλά λίγο - πολύ ανήκει στην αμερικανική κυβέρνηση», τόνισε ο πρώην συνεργάτης των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.
ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου