Mike Wittner: Η επιχείρηση θα γίνει μεταξύ 9 και 16 Σεπτεμβρίου
Οι Mike Wittner της Oil Research και ο Sadek Boussena πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚ προβλέπου τι θα γίνει με το πετρέλαιο σε συνέντευξη τους σχολιάζουν το συριακό πρόβλημα και διαφωτιζουν τις λεπτές ισορροπίες σχετικά με την τιμή του πετρελαίου.
Ο Dr. Michael Haigh, επικεφαλής των Επικεφαλής των Commodities της Société Générale πήρε συνέντευξη από τους δύο ειδικούς σχετικά με το τι θαγίνει αν το αμερικανικό Κονγκρέσο πει όχι στην επίθεση, ποιιο θα είναι το ρίσκο για τις αγορές, τι θα κάνει ο ΟΠΕΚ και αν υπάρχει κίνδυνος για spill-over από το συριακό πρόβλημα είναι μερικά από τα ερωτήματα που τέθηκαν.
Σύμφωνα με τον Mike Wittner ο πρόεδρος Obama δεν χρειάζεται να ρωτήσει κάποιον για το αν οι ΗΠΑ θα επιτεθούν στη Συρία. Δεν τον υποχρέωνε κάποιος νόμος να πάρει το ΟΚ από το Κονγκρέσο για να ξεκινήσει η επίθεση. Όμως από τη στιγμή που ο πρόεδρος Obama ζήτησε την έγκριση του Κονγκρέσο, θα ήταν πολιτικό θέμα να επιτεθεί χωρίς αυτη.
Ο κ. Wittner υποστηρίζει ότι τελικά ο πρόεδρος Obama θα πάρει το ΟΚ και τελικά θα επιτευχθεί η πυραυλική επίθεση στη Συρία και προβλέπει ότι η επιχείρηση θα γίνει μεταξύ 9 και 16 Σεπτεμβρίου.
Στον πόλεμο στη Λιβύη η τιμή του Brent έφτασε στο από τα 108 δολάρια το βαρέλι στα 110 δολάρια την περίοδο του Αυγούστου. Και στην Συρία τον Αύγουστο η τιμή του Brent ανέβηκε από τα 110 στα 115 δολάρια το βαρέλι με τις αγορές να ανησυχούν για το spill-over από το συριακό. Το Brent κατά καιρούς έχει φτάσει και στα 118 δολάρια το βαρέλι, οπότε ο Mike Wittner δεν βλέπει μία αύξηση πάνω από 7 έως 10 δολάρια.
"Αν γίνει ένα περιορισμένο χτύπημα στη Συρία, η τιμή του Brent θα φτάσει για λίγο στα 120 με 125 δολάρια το βαρέλι, όμως μετά από δύο εβδομάδες θα πέσει πάλι, αν δεν υπάρχει διάχυση της κρίσης, στην τιμή που είχε πριν την έναρξη της επιθεσης στα 110 δολάρια το βαρέλι. Θα μπορούσε μετά να υπάρχει μία πτώση στη τιμή της τάξης των 105 δολαρίων το βαρέλι, όμως μετά από λίγο θα ανέβαινε και πάλι στα 110 δολάρια", τόνισε.
Ο ΟPEC ανησυχεί για τις συνέπειες ενός spill-over, μίας διάχυσης της κρίσης εκτός από την Συρία και σε άλλες χώρες.
Σύμφωνα με τον Sadek Boussena πρώην πρόεδρος του OPEK, ενώ ουσιαστικά τα κράτη του OPEK τα συμφέρει μία άνοδο στην τιμή του πετρελείου, η ανησυχία τους έγκειται στο αν η αύξηση αυτή της τιμής θα υποχωρήσει μετά και για πόσο θα συμβεί αυτό. Το ίδιο είχε συμβεί και στο πρώτο πόλεμο του κόλπου όπου οι τιμές του πετρελαίου αμέσως μετά το χτύπημα των ΗΠΑ ανέβηκαν και μετά έπεσαν έως και τα 90 δολάρια το βαρέλι.
"Με τις τιμές της τάξης των 100 έως 120 το βαρέλι ο OPEK δεν θα έχει πρόβλημα αλλά αν οι τιμές αυξάνονται παραπάνω από τα 130 δολάρια το βαρέλι, οι Σαουδάραβες ιδίως θα θεωρήσουν ότι η τιμή είναι πάρα πολύ υψηλη και θα μπορούσε καταπνίξει την παγκόσμια ανάπτυξη και ως εκ τούτου τη ζήτηση πετρελαίου"ανέφερε στη Société Générale ο Sadek Boussena.
"Οι Σαουδάραβες δεν θα αντιδράσουν με μία τιμή ανάμεσα στα 110 με 120 δολάρια το βαρέλι, αφού είναι ικανοποιημένοι με μία τέτοια τιμή", αναφερε.
Οι Σαουδάραβες θα μπορούσαν αυξήσουν την παραγωγή όμως το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη του αργού, αλλά η έλλειψη της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας με τη θέση των Σαουδαράβων να είναι ότι η παγκόσμια οικονομία δεν χρειάζεται περίσσότερο πετρέλαιο για τα επόμενα 25 χρόνια
Πηγή: Στα 125 δολάρια το βαρέλι η τιμή του πετρελαίου αν γίνει επίθεση στη Συρία – Μετά ίσως ακολουθήσει ραγδαία πτώση | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/22338/sta-125-dolaria-vareli-i-timi-toy-petrelaioy-ginei-epithesi-sti-syria-meta-isos#ixzz2eJqiKDpA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου