Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

ΨΥΧΡΟΠΟΛΕΜΙΚΗ ΡΗΤΟΡΙΚΗ: Διχασμός για τη Συρία στο G20

Οι Ρώσοι συγκρούστηκαν φραστικά με τους Αμερικανούς, οι Βρετανοί παρεξηγήθηκαν με τους Ρώσους, οι Γάλλοι τα έβαλαν με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι και όλοι στο τέλος συμφώνησαν... πως διαφωνούν.

Εμφανής ήταν η αμηχανία του Ομπάμα και του Πούτιν όταν πλησίαζαν μεταξύ τους στη Σύνοδο του G20. Το μέτωπο της Συρίας έχει ανεβάσει το θερμόμετρο στις σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας
Εμφανής ήταν η αμηχανία του Ομπάμα και του Πούτιν όταν πλησίαζαν μεταξύ τους στη Σύνοδο του G20. Το μέτωπο της Συρίας έχει ανεβάσει το θερμόμετρο στις σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας


Η Σύνοδος της Ομάδας των 20 μεγαλυτέρων οικονομιών της υφηλίου (G20), που ολοκληρώθηκε χθες στην Αγία Πετρούπολη μέσα σε κλίμα απόλυτου διχασμού, δεν θύμιζε τις «ανιαρές» αντίστοιχες συναντήσεις του παρελθόντος.
Κάθε άλλο μάλιστα, η ατμόσφαιρα στο συνεδριακό χώρο μύριζε μπαρούτι. Οι ηγέτες του G20 τελικώς δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε τίποτα αναφορικά με τη συριακή κρίση: ούτε στην ανάγκη μιας στρατιωτικής επέμβασης στη χώρα, αλλά ούτε και στο ότι ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ ευθύνεται για την επίθεση με χημικά στη Δαμασκό (αντιθέτως, οι Ρώσοι αποδίδουν την ευθύνη στους αντάρτες).
Το χάσμα επιβεβαίωσαν με δηλώσεις τους εκ των υστέρων σχεδόν όλοι (ο Κάμερον, ο Λέτα, ο Ομπάμα, το Κρεμλίνο κ.ά.). Μάλιστα, εάν δεχθούμε πως η εν λόγω σύνοδος «ήταν η τελευταία ευκαιρία να βρεθεί μία πολιτική λύση στο θέμα της Συρίας» (όπως υποστήριξε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα), τότε αντιλαμβάνεται κανείς πως οι όποιες επόμενες κινήσεις θα είναι πιθανότητα... μονομερείς και στρατιωτικές.
O Πούτιν φροντίζει τη Μέρκελ  Η Γερμανίδα καγκελάριος Aνγκελα Μέρκελ δέχεται περιχαρής τη φροντίδα του Ρώσου προέδρου Πούτιν που, ως σωστός οικοδεσπότης, τη σκεπάζει με ένα σάλι για να την προστατεύσε
O Πούτιν φροντίζει τη Μέρκελ

Η Γερμανίδα καγκελάριος Aνγκελα Μέρκελ δέχεται περιχαρής τη φροντίδα του Ρώσου προέδρου Πούτιν που, ως σωστός οικοδεσπότης, τη σκεπάζει με ένα σάλι για να την προστατεύσει από το κρύο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο πλαίσιο του G20. Κατά τα λοιπά, ωστόσο, στη Σύνοδο κυριάρχησαν όχι οι αγκαλιές αλλά οι... μαχαιριές.
Αμερικανοί, Τούρκοι, Γάλλοι, Βρετανοί και Καναδοί επιχείρησαν στο περιθώριο του G20 να προωθήσουν τη «λύση» μίας στρατιωτικής επέμβασης, αλλά συνάντησαν εντονότατες αντιστάσεις. Οι αντιστάσεις προήλθαν κυρίως από το δίδυμο Ρωσίας - Κίνας, το οποίο, ωστόσο, βρήκε στην Αγία Πετρούπολη κι άλλους υποστηρικτές (την Αργεντινή, τη Βραζιλία, τον Μπαν Γκι Μουν, τον Πάπα και μερίδα Ευρωπαίων ηγετών). «Ο Πούτιν δεν χρειάστηκε να σκληρύνει τη ρητορική του. Υπήρχαν ήδη πολλοί που είχαν αμφιβολίες στον χώρο», σχολίασε Γερμανός διπλωμάτης.
Συγκεκριμένα, η Ομάδα των 20 παρουσιάστηκε διχασμένη ακριβώς στη μέση. Εννέα χώρες (Αυστραλία, Καναδάς, Γαλλία, Ιταλία, Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Σ. Αραβία, Τουρκία, Βρετανία) τάχθηκαν στο πλευρό του Ομπάμα υποστηρίζοντας πως ο Άσαντ ευθύνεται για την επίθεση με τα χημικά και αναγνωρίζοντας πως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «έχει παραλύσει». Αντιθέτως, τα υπόλοιπα δέκα μέλη (Ρωσία, Κίνα, ΕΕ, Ν. Αφρική, Αργεντινή, Βραζιλία, Γερμανία, Ινδονησία, Ινδία, Μεξικό) κράτησαν αποστάσεις.
Απολύτως ενδεικτικό του ψυχροπολεμικού διχασμού λέγεται πως ήταν το κλίμα στο τετράωρο δείπνο που είχαν οι 20 ηγέτες το βράδυ της Πέμπτης. Εκεί, άλλωστε, ήταν που συζητήθηκε σε «υψηλούς» τόνους και το θέμα της Συρίας, το οποίο επισκίασε τη σύνοδο, χωρίς καν να βρίσκεται στην επίσημη ατζέντα των συνομιλιών.
Οι Γάλλοι κατέβαλλαν «απεγνωσμένες» προσπάθειες να δημιουργήσουν ένα κοινό ευρωπαϊκό μέτωπο μίνιμουμ συμφωνίας απέναντι στο θέμα, αλλά απέτυχαν, καθώς δεν κατάφεραν να πείσουν την Ιταλία και το Βερολίνο. Μάλιστα, η γαλλική αποστολή λέγεται πως εξοργίστηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ρομπάι, ο οποίος είχε νωρίτερα δηλώσει την αντίθεσή του σε μία στρατιωτική επέμβαση.
Συγκεκριμένα, οι Γάλλοι κατηγόρησαν τον Ρομπάι πως έκανε την εν λόγω δήλωση χωρίς να έχει προηγουμένως διαβουλευτεί με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ.
Το κλίμα στο δείπνο ήταν βαρύ και εξαιτίας του περιρρέοντος διχασμού. Μόλις λίγες ώρες νωρίτερα ο Πούτιν είχε χαρακτηρίσει «ψεύτη» τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι και τον είχε κατηγορήσει για απόπειρα «υποβάθμισης» του βαθμού εμπλοκής της Αλ Κάιντα στον συριακό εμφύλιο. Παράλληλα χθες κυκλοφόρησε η είδηση πως ο εκπρόσωπος Τύπου του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, επιτέθηκε με απαξιωτικά σχόλια στη Βρετανία.
Συγκεκριμένα, ο Πεσκόφ παρουσιάστηκε να λέει σε Ρώσους δημοσιογράφους πως η Βρετανία είναι «ένα μικρό νησί στο οποίο δεν δίνει σημασία κανείς», πέρα από μερικούς ολιγάρχες που αγοράζουν ποδοσφαιρικές ομάδες όπως την Τσέλσι (μπηχτή στον Αμπράμοβιτς). Ο ίδιος, βέβαια, έσπευσε εν συνεχεία να διαψεύσει κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα, υποστηρίζοντας πως «σίγουρα δεν είπε κάτι τέτοιο». Ωστόσο, πίσω στο Λονδίνο είχαν ήδη ξεσπάσει αντιδράσεις. Μάλιστα, ένας βουλευτής των Τόρις (ο Χένρι Σμιθ) ανταπέδωσε τα πυρά χαρακτηρίζοντας μέσω Twitter τον Πόυτιν «κατάπτυστο» και «βλάκα».
Θέση στο θέμα πήρε και ίδιος ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος μάλιστα, παρά τη διάψευση του Κρεμλίνου, υπερασπίστηκε με «υπερηφάνεια» τη βρετανική ιστορία υπενθυμίζοντας στη Μόσχα πως η χώρα του «καθάρισε την Ευρώπη από τον φασισμό» και «συνέβαλε στην κατάργηση της δουλείας».
Από την πλευρά της, η Ουάσιγκτον βγήκε κι αυτή στην αντεπίθεση. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέρριψε ως «παράλογη» τη φραστική επίθεση (περί «ψεμάτων») που έκανε ο Πούτιν στον Κέρι. Μάλιστα, δεν έχασε την ευκαιρία να ειρωνευτεί τη Ρωσία, τονίζοντας πως ο Αμερικανός ΥΠΕΞ «δεν χάνει τον ύπνο του για ένα τέτοιο παράλογο σχόλιο που βασίζεται σε ανακρίβειες».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου