Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Βαρύ πλήγμα για τον Σίλβιο η διάσπαση

«To Pdl πέθανε και γεννήθηκαν δύο Δεξιές». Με αυτόν τον τίτλο η εφημερίδα La Repubblica ανακοίνωσε την οριστική διάσπαση της Κεντροδεξιάς και τη δημιουργία δύο νέων πολιτικών σχημάτων, του Nuovo Centro-destra - Νέα Κεντροδεξιά του Αντζελίνο Αλφάνο και του Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που το Σάββατο πραγματοποίησε το πρώτο του εθνικό συμβούλιο.

Ο Μπερλουσκόνι άφησε να εννοηθεί ότι οι βουλευτές και οι γερουσιαστές του θα αποσύρουν τη στήριξη στην κυβέρνηση Λέτα, σε περίπτωση που ο ίδιος εκπέσει τελικά από γερουσιαστής
Ο Μπερλουσκόνι άφησε να εννοηθεί ότι οι βουλευτές και οι γερουσιαστές του θα αποσύρουν τη στήριξη στην κυβέρνηση Λέτα, σε περίπτωση που ο ίδιος εκπέσει τελικά από γερουσιαστής
Με την απόσχιση, αν και τη λέξη αποφεύγουν επιμελώς οι «αντάρτες», γράφτηκε ο επίλογος της σύγκρουσης «μετριοπαθών» και «γερακιών» στο εσωτερικό της μπερλουσκονικής παράταξης με επίκεντρο της σύγκρουσης τον καβαλιέρε. Οι «πραιτωριανοί» του καβαλιέρε επιθυμούν την ανατροπή της κυβέρνησης Λέτα σε περίπτωση που η Γερουσία ψηφίσει στις 27 Νοεμβρίου υπέρ της αποπομπής Μπερλουσκόνι, σε αντίθεση με την ομάδα του Αλφάνο που επιθυμεί την πολιτική σταθερότητα.
Ο Αλφάνο, εξάλλου, εξέφρασε την άποψη ότι η έκπτωση του πρώην πρωθυπουργού δεν πρέπει να επηρεάσει με κανέναν τρόπο τον κυβερνητικό βίο, διότι αυτό θα ζημίωνε όλη τη χώρα. Τόνισε, πάντως, ότι θα συνεχίσει να δίνει «κοινή μάχη με τον Μπερλουσκόνι για τη μείωση των φόρων και τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης».

Στη «Νέα Κεντροδεξιά» προσχώρησαν μέχρι τώρα 25 βουλευτές και 31 γερουσιαστές. Το κόμμα πρόκειται να προχωρήσει στην άμεση σύσταση νέων ομάδων, τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία.
Απέφυγε τη ρήξη


Ωστόσο, ο πρωταγωνιστής αυτού του πολιτικού δράματος «προδοσίας» Σίλβιο Μπερλουσκόνι απέφυγε την ανοικτή σύγκρουση με τους «στασιαστές» στο πρώτο εθνικό συμβούλιο του κόμματος Forza Italia στη Ρώμη, κόμμα με το οποίο ο καβαλιέρε είχε κάνει την πρώτη εμφάνισή του στον πολιτικό στίβο το 1994.
Σε έντονη συγκινησιακή φόρτιση ο Μπερλουσκόνι, καταχειροκροτούμενος από τους συνέδρους και υποβασταζόμενος από τον γιατρό του, απέφυγε την ευθεία σύγκρουση με τον Αλφάνο. «Είχαμε ικανοποιήσει όλες τις απαιτήσεις των στελεχών που αποφάσισαν να ακολουθήσουν τον δρόμο της απόσχισης», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Τη νύχτα που μας πέρασε δεν κοιμήθηκα. Σας ζητώ, όμως, να μην κάνουμε δηλώσεις που να αναφέρονται στη Νέα Κεντροδεξιά και να έχουμε όλοι υπόψη μας ότι έστω και αν σήμερα η απόφαση του Αλφάνο βοηθά την Κεντροαριστερά, μελλοντικά, στις επόμενες εκλογές, η πολιτική του δύναμη θα πρέπει να συμμαχήσει μαζί μας, με όλες τις δυνάμεις της Κεντροδεξιάς. Γι' αυτόν τον λόγο ας αποφύγουμε τραυματικές ρήξεις», πρόσθεσε.
Επίσης, ο πρώην πρωθυπουργός επισήμανε ότι δεν έχει την πρόθεση να μεταβάλει το πολιτικό πρόγραμμα του κόμματός, ενώ αναφέρθηκε και στην επιστροφή στο όνομα Forza Italia, τονίζοντας ότι «το προηγούμενο όνομα του κόμματός του, Λαός της Ελευθερίας, που όλοι ανέφεραν πάντα μόνο τα αρχικά του, δεν συγκινούσε, δεν ζέσταινε αρκετά τις καρδιές, όπως είναι αναγκαίο».
Ο καβαλιέρε άφησε, επίσης, να εννοηθεί ότι οι βουλευτές και γερουσιαστές του θα αποσύρουν τη στήριξη στην κυβέρνηση Λέτα σε περίπτωση που εκπέσει από γερουσιαστής, παραδέχτηκε, ωστόσο, πως δεν «είναι πλέον σε θέση να ανατρέψει την κυβέρνηση».
ΝΕΟ ΣΚΗΝΙΚΟ
Τονωτική ένεση για τον Λέτα
Η διάσπαση της Κεντροδεξιάς αποτελεί μια καλή τονωτική ένεση στην κυβέρνηση, καθώς ο πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα μπορεί πλέον να βασίζεται σε πιο στερεή πλειοψηφία, ιδίως στη Γερουσία, εν όψει μάλιστα κύριων μέτρων που ετοιμάζεται να προωθήσει και κυρίως εκείνων που αφορούν τη στήριξη της οικονομίας.
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
ΑΝΤΖ. ΑΛΦΑΝΟ
Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΟΥ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟΥ
Στους χαρακτηρισμούς «προδότης» και «Βρούτος», με τον οποίον τον χαρακτήρισαν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης που ανήκουν στον Μπερλουσκόνι, απάντησε ο «αντάρτης» Αντζελίνο Αλφάνο τονίζοντας ότι με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι τον συνδέουν «αισθήματα στοργής» και καθιστώντας σαφές ότι παραμένει στον χώρο της Κεντροδεξιάς. Επίσης εν όψει της σχετικής ψηφοφορίας ξεκαθάρισε ότι πρόκειται «να ταχθεί εναντίον της αποπομπής» του Μπερλουσκόνι από τη Γερουσία. Εξήγησε ότι ο ίδιος και τα στελέχη της νεοϊδρυθείσας Νέας Κεντροδεξιάς, την οποία στηρίζουν 30 γερουσιαστές και 27 βουλευτές, δεν εντάχθηκαν στη νέα Forza Italia λόγω της «ηττοπάθειας» που τη χαρακτηρίζει, με τα στελέχη του να επιθυμούν νέες εκλογές χωρίς να μπορεί να κερδίσει η συντηρητική παράταξη και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Ενρίκο Λέτα θα παραμείνει σταθερή.
Ο πρώην έμπιστος συνεργάτης του καβαλιέρε και πρώην γραμματέας του Λαού της Ελευθερίας σημείωσε ότι η οικονομία και το μεταναστευτικό πρέπει να είναι οι προτεραιότητες στην Ευρώπη και τόνισε ότι «η συνταγή της εμμονής στη λιτότητα όχι μόνο δεν βελτιώνει τα δημοσιονομικά, αλλά δημιουργεί κίνδυνο να πέσουμε σαν φορτωμένα μουλάρια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου