Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Συμφωνία Τουρκίας και Ε.Ε. για μετανάστες

Τη συμφωνία επανεισδοχής παράτυπων μεταναστών που υπέγραψαν στις 16 Δεκεμβρίου Τουρκία και Ευρωπαϊκή Ενωση, ενέκρινε χθες η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.



Η συμφωνία προβλέπει ότι οι μετανάστες που εισέρχονται κρυφά στην Τουρκία από την Ε.Ε. ή διεισδύουν σε χώρες της Ε.Ε. από την Τουρκία θα επιστρέφουν στη χώρα προέλευσής τους. Και οι δύο πλευρές υποχρεούνται να δέχονται πίσω τους υπηκόους τους, καθώς και τους απάτριδες και τους πολίτες τρίτων χωρών που δεν διαθέτουν ταξιδιωτικά έγγραφα.


Στο μεταξύ, περισσότεροι από 470 αστυνομικοί, μεταξύ τους και επικεφαλής διευθύνσεων, παύθηκαν ή μετατέθηκαν χθες, στο πλαίσιο ευρείας εκκαθάρισης των σωμάτων ασφαλείας, στον απόηχο του σκανδάλου διαφθοράς στελεχών του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ.

Μία ημέρα νωρίτερα, ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός επισκεπτόταν τις Βρυξέλλες για να προωθήσει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του, το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο της Τουρκίας αποφάσιζε την απομάκρυνση 96 δικαστών και εισαγγελέων. Μεταξύ τους συγκαταλέγονται πέντε γενικοί εισαγγελείς, καθώς και άλλοι ανώτατοι δικαστικοί, υπεύθυνοι για τις διώξεις εκατοντάδων στρατιωτικών, που καταδικάστηκαν για σχεδιασμό πραξικοπήματος κατά του ΑΚΡ. Τουλάχιστον 2.000 αστυνομικοί και δικαστικοί απολύθηκαν ή μετατέθηκαν τους τελευταίους δύο μήνες, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει προσκόμματα στην έρευνα για τα σκάνδαλα διαφθοράς στο εσωτερικό του ΑΚΡ, που εμπλέκουν υπουργούς και στενά μέλη των οικογενειών τους.


ΠΗΓΗ: http://www.kathimerini.gr/553327/article/epikairothta/kosmos/symfwnia-toyrkias-kai-ee-gia-metanastes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου