Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Το Euromaidan από την Ουάσιγκτον

Οι διαμαρτυρίες Euromaidan βρίσκονται σε εξέλιξη για σχεδόν δύο μήνες τώρα, με τους περίπου 500-2.000 διαδηλωτές να έχουν στρατοπεδεύσει μόνιμα στην πλατεία και τις κυριακάτικες συγκεντρώσεις, οι οποίες έχουν προσελκύσει, σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Αυτές οι διαμαρτυρίες, οι οποίες ξεκίνησαν ως απάντηση στην απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει τις διαπραγματεύσεις για συμφωνία σύνδεσης και ελεύθερων συναλλαγών με την ΕΕ, έχουν εξελιχθεί σε εβδομαδιαία βάση, αντιδρώντας στις συγκεκριμένες εξελίξεις και εκφράζοντας περαιτέρω απαιτήσεις. Η έλλειψη μια ενιαίας ηγεσίας καθώς και το εύρος των αιτημάτων έχει οδηγήσει πολλούς στο να αμφιβάλλουν για την ικανότητά τους να επηρεάσουν την αλλαγή.



Οι πρόσφατες προσπάθειες να αποδυναμωθεί η αντιπολίτευση, με την χρήση νομοθεσίας που στοχεύει στον περιορισμό των συνεχιζόμενων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, του έργου των ανεξάρτητων δημοσιογράφων και τον ακτιβισμό των εκατοντάδων οργανώσεων των πολιτών, απέτυχε και είχε ως αποτέλεσμα μια έκρηξη βίας στους δρόμους του Κιέβου. Μια πολύ αργοπορημένη και μέτρια προσφορά κατανομής της εξουσίας από τον Πρόεδρο Viktor Yanukovych, απορρίφθηκε από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης το περασμένο Σαββατοκύριακο, αφού ξέσπασε οργή μεταξύ των διαδηλωτών του Euromaidan οι οποίοι αποσαφήνισαν τα αιτήματά τους. Η απόρριψη της προσφοράς αυτής από τους ίδιους τους διαδηλωτές έδειξε ότι μια διακοσμητική αλλαγή με το διορισμό των ηγετών της αντιπολίτευσης στα αξιώματα του πρωθυπουργού και του αναπληρωτή πρωθυπουργού δεν θα είναι αρκετή, ακόμη κι αυτή η αλλαγή στην κυβέρνηση θα μπορούσε να βάλει ξανά την Ουκρανία σε μια φιλοευρωπαϊκή πορεία. Κατέστησε σαφές ότι το κίνητρο  που εμπνέει τους διαδηλωτές να στέκονται στο τσουχτερό κρύο είναι κάτι πολύ βαθύτερο από ό, τι μια συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Η εν εξελίξει διαδικασία μετασχηματισμού που λαμβάνει χώρα στην Ουκρανία, η οποία ξεκίνησε με την Πορτοκαλί Επανάσταση το 2004, πηγαίνει βαθύτερα από τις νομοθετικές τροποποιήσεις ή ακόμα και από μιαν απάντηση στην αστυνομική βαρβαρότητα. Αλλάζει τον εθνικό ιστό της Ουκρανίας. Με την έγκριση της χρήσης βίας κατά της αντιπολίτευσης και με την υιοθέτηση των σκανδαλωδώς μη δημοκρατικών νόμων κατά των διαδηλώσεων, ο Yanukovych υπογράμμισε μιαν αιτία, η οποία ξεπερνά τη διχαστική επιλογή του Ρωσία ή Ευρώπη. Τα πρόσφατα μέτρα που ελήφθησαν από τον Yanukovych και την κυβέρνησή του εναντίον των διαδηλωτών υπογράμμισαν την αυξανόμενη απειλή για την δημοκρατία και την διαφθορά που κυριαρχεί μέσα στο σύστημα διακυβέρνησης. Οι Ουκρανοί στο Maidan και σε έναν αυξανόμενο αριθμό πόλεων σε όλη τη χώρα αντιστέκονται στην επιστροφή στην απολυταρχία, υπερασπίζονται τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αξίες και αψηφούν το διεφθαρμένο μετα-σοβιετικό σύστημα . Υπάρχει μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση ότι η χώρα έχει ανάγκη από μια θεμελιώδη δομική αλλαγή που θα εξαλείψει τη διαφθορά, θα εξασφαλίσει μια σταθερή δημοκρατική διαδικασία και θα φέρει σταθερότητα στην Ουκρανία.

Με τη συνειδητοποίηση ότι οι διακοσμητικές αλλαγές και οι προσπάθειες κατευνασμού είναι τόσο άκαρπες, όπως και η καταστολή με τη βία, οι εναλλακτικές λύσεις του Yanukovych είναι περιορισμένες. Όπως  δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Steinmeier, «η διαδρομή που επέλεξε ο Πρόεδρος Yanukovych είναι αδιέξοδη. Η καταστολή δεν μπορεί να είναι η απάντηση σε μια πολιτικά επίμαχη συζήτηση». Αυτό που επιθυμούν οι Ουκρανοί είναι ο πολιτικός χώρος για να μπορέσουν ανεξάρτητα και ειρηνικά, μέσω μιας ελεύθερης και δίκαιης δημοκρατικής διαδικασίας, να αποφασίσουν τη μελλοντική πορεία της χώρας τους.
Της Alexandra McLees

Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ:http://www.carnegie.ru/eurasiaoutlook/?fa=54336



ΑΠΟΔΟΣΗ:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου