Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Οι προοπτικές για την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αγνόησαν σε μεγάλο βαθμό την έναρξη της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (EEU) την 1η Ιανουαρίου, και η EEU θεωρείται ευρέως ότι έχει κάνει μια άσχημη αρχή μέχρι τώρα, καθώς η Ρωσία, ο κύριος μοχλός της Ένωσης, μπαίνει σε μια οικονομική κρίση. Ποιο θα είναι το μέλλον αυτού του νέου μορφώματος; Θα επιβιώσει της ρωσικής κρίσης; Θα οδηγήσει σε πραγματική οικονομική ολοκλήρωση; Θα προχωρήσει πιο πέρα από την οικονομία για να γίνει μια πολιτική ομοσπονδία; Πώς θα σχετιστεί η EEU με τους γείτονές της στην Ανατολή και την Δύση, την Κίνα και την ΕΕ;



Andrei Kolesnikov (Μέλος του συμβουλίου του Yegor Gaidar Foundation)Δεν υπάρχει τίποτα αντιφατικό στην επιδίωξη της ενοποίησης στον μετασοβιετικό χώρο ή στην Ευρασιατκή Οικονομική Ένωση ειδικότερα. Ωστόσο, υπάρχει ένα μειονέκτημα. Η ρωσική κυριαρχία έχει ενσωματωθεί στον ίδιο τον ιστό της EEU. Ενώ αυτό δεν ήταν τόσο προφανές πριν από το 2014, η προσάρτηση της Κριμαίας, ο υβριδικός πόλεμος στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας και η επιβολή κυρώσεων και αντίμετρων, έχουν καταστήσει απολύτως σαφές ότι η ρωσική ηγεσία λαμβάνει αποφάσεις χωρίς να λαμβάνει υπόψη τους εταίρους της EEU.


Η προσάρτηση της Κριμαίας οδήγησε στην επέκταση της τελωνειακής αρχής και της EEU, αλλά οι ρωσικές αρχές δεν διαβουλεύτηκαν κανέναν από τους εταίρους τους. Δεν αναζητήθηκε ούτε και στην περίπτωση των αντίμετρων. Και η Ρωσία αντιμετώπισε την επανεξαγωγή των εμπορευμάτων από το Καζακστάν και την Λευκορωσία, που δεν απαγορεύεται από τα κοινά πρότυπα της EEU, ως εχθρική συμπεριφορά.

Η απόφαση αναμένεται να δοθεί από την οικονομική αποτελεσματικότητα της EEU. Σε κάθε περίπτωση, ο όγκος των συναλλαγών έχει μειωθεί σε όλους τους τομείς, επηρεάζοντας όλες τις χώρες της CIS. Ακόμη και οι εισαγωγές από την Λευκορωσία υποχώρησαν 12,5% για το δεκάμηνο του 2014, σύμφωνα με report της ρωσικής ομοσπονδιακής τελωνειακής υπηρεσίας. Οι εισαγωγές από μελλοντικά μέλη της EEU, το Κιργιστάν και το Ουζμπεκιστάν, υποχώρησαν 38,9% και 25,7% αντιστοίχως.

Τα μέλη της EEU προωθούν συμφέροντα, μεταξύ των άλλων και πολιτικά. Η Λευκορωσία ελίσσεται μεταξύ της Ρωσίας, των εταίρων της στο CIS, της Ουκρανίας και της Δύσης. Το Καζακστάν είναι εξαιρετικά ανήσυχο για τις γεωπολιτικές περιπέτειες της ρωσικής ηγεσίας. Η EEU είναι ευάλωτη και έχει κυρίως συμβολική σημασία σε αυτό το σημείο.

Alexander Gabuev (βοηθός αρχισυντάκτη στην Kommersant Vlast)Την 1η Ιανουαρίου, περίπου 170 εκατομμύρια Ρώσοι, Καζάκοι, Λευκορώσοι, κάτοικοι της Κιργιζίας και της Αρμενίας, ξύπνησαν σε μια νέα πραγματικότητα. Όταν το ρολόι χτύπησε δώδεκα, μια νέα πολιτική οντότητα γεννήθηκε, η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση. Η οντότητα αυτή ενώνει τη Ρωσία, το Καζακστάν, τη Λευκορωσία, την Αρμενία, με το Κιργιστάν να ετοιμάζεται να γίνει πλήρες μέλος αργότερα φέτος. Η Ένωση είναι το αποτέλεσμα προσπαθειών της Μόσχας να οδηγήσει τους γείτονές της σε ένα νέο οικονομικό project ενοποίησης βασισμένο στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και με πρότυπο (τουλάχιστον θεωρητικά) την ΕΕ. Η εποπτεία για μια σειρά οικονομικών θεμάτων θα περάσει από το εθνικό σε υπερεθνικό επίπεδο, υπό την αιγίδα της Ευρασιατικής Οικονομικής Επιτροπής. Εγκαινιάζοντας τη νέα μορφή σε μια σύνοδο του Κρεμλίνου στις 23 Δεκεμβρίου, οι Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin υποσχέθηκε να δημιουργήσει έναν ολοκληρωμένο οικονομικό χώρο με ενιαία ρύθμιση των ενεργειακών και χρηματοπιστωτικών αγορών μέχρι το 2025.

Παρά το «ιστορικό επίτευγμα», όπως χαρακτηρίστηκε η σύνοδος από τα μέσα ενημέρωσης των κρατών-μελών, λίγοι κατάλαβαν πώς θα λειτουργεί η νέα οντότητα. Ή, για να το θέσουμε διαφορετικά, πόσο καιρό θα λειτουργεί προτού γίνει άλλος ένας «κούφιος» οργανισμός όπως η Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών. Ο πρώτος ηγέτης που ανέφερε αυτή την πιθανότητα ήταν ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Alexander Lukashenko, ο οποίος προειδοποίησε στις 23 Δεκεμβρίου ότι το εμπόριο μεταξύ της Ρωσίας, του Καζακστάν και της Λευκορωσίας, έχει στην πραγματικότητα υποχωρήσει και δεν υπάρχει ακόμη καμία πραγματική ζώνη ελεύθερου εμπορίου μέσα στα σύνορα της τελωνειακής ένωσης.

Αυτό εξηγεί την πολύ ήπια (σχεδόν ανύπαρκτη) αντίδραση των γειτονικών ασιατικών κρατών στη δημιουργία της EEU. Το κινεζικό παράδειγμα είναι πολύ χαρακτηριστικό. Όταν δημιουργήθηκε η τελωνειακή ένωση το 2010, το Πεκίνο ανησυχούσε ότι θα αυξανόταν τα τελωνειακά εμπόδια για τα κινεζικά προϊόντα. Αλλά αποδείχθηκε ότι η αύξηση των δασμών δεν επηρέασε την επιθυμία των Ρώσων και Καζάκων πελατών να εισάγουν περισσότερα κινεζικά αγαθά. Το Κιργιστάν επίσης παρέμεινε η μεγαλύτερη «πίσω πόρτα» για φθηνές κινεζικές εισαγωγές στην Κεντρική Ασία. Θα παίξει τον ίδιο ρόλο ακόμη και μετά την ένταξη του Bishkek στην EEU, κάτι που πιθανώς θα καταστήσει αυτό το παράνομο εμπόριο ακόμη πιο απλό. Ο έλεγχος των συνόρων μεταξύ του Καζακστάν και του Κιργιστάν θα αφαιρεθεί από τη στιγμή που και οι δύο χώρες θα είναι μέλη της EEU, και κανένας δεν έχει την ψευδαίσθηση ότι οι αρχές της Κιργιζίας θα διαχειριστούν σωστά τα σύνορα με την Κίνα. Η ροή αγαθών είναι η μόνη πραγματική ανησυχία της Κίνας αναφορικά με τη δημιουργία της EEU για την ώρα. Το μέλλον της ένωσης είναι τόσο σκοτεινό που ακόμη και το Κομμουνιστικό Κόμμα, με τη γνωστή του νοοτροπία, δεν μπορεί να προσποιηθεί να προβλέψει το τι βρίσκεται μπροστά.
Των Andrei Kolesnikov και Alexander Gabuev

Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ:http://carnegie.ru/eurasiaoutlook/?fa=57699



ΑΠΟΔΟΣΗ:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου