Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Νταβούτογλου: Η Συρία γνώριζε ότι ήταν δικό μας αεροσκάφος


Η Άγκυρα ανακοίνωσε σήμερα ότι η Συρία κατέρριψε το στρατιωτικό της αεροσκάφος σε διεθνή χωρικά ύδατα και χωρίς προειδοποίηση και είπε ότι προτίθεται να έχει επίσημες διαβουλεύσεις με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ αναφορικά με την αντίδραση που πρέπει να υιοθετήσει.


Τα σωστικά συνεργεία εντόπισαν τα συντρίμμια του τουρκικού μαχητικού που κατέρριψε η Συρία την Παρασκευή στα συριακά χωρικά ύδατα και σε βάθος 1.300 μέτρων, μετέδωσαν σήμερα τα τουρκικά ειδησεογραφικά δίκτυα χωρίς να επικαλούνται κάποια πηγή. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε νωρίτερα ότι οι ομάδες έρευνας και διάσωσης εξακολουθούν να αναζητούν τους δύο αγνοούμενους πιλότους και ότι οι επιχειρήσεις διεξάγονται σε συνεργασία με την Συρία αλλά χωρίς να τις χαρακτηρίζει «κοινές» επιχειρήσεις.



Στον διεθνή εναέριο χώρο και σε απόσταση 13 μιλίων από τις ακτές τις Συρίας χτυπήθηκε προχτές το τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος, το οποίο ωστόσο κατέπεσε στα χωρικά ύδατα της Συρίας, σε απόσταση 8 μιλίων από τις ακτές, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος δήλωσε πως η Άγκυρα θα θέσει το θέμα στο ΝΑΤΟ, ενώ τόνισε ότι μεθαύριο, Τρίτη, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα κάνει σχετικές δηλώσεις. «Η αποστολή του αεροσκάφους ήταν να δοκιμαστεί το διεθνές σύστημα ραντάρ της Τουρκίας και δεν είχε σχέση με τη Συρία. Πτήσεις που σχετίζονται με την εθνική μας ασφάλειας πραγματοποιούνται σε όλες τις ακτές μας» είπε ο Τούρκος υπουργός μιλώντας στην τουρκική κρατική τηλεόραση.

Ο Αχ. Νταβούτογλου είπε πως η ταυτότητα του αεροσκάφους ήταν εμφανής και πως «είναι κακοπροαίρετο ή ερασιτεχνικό, να θεωρηθεί η πτήση απειλή». Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, το τουρκικό αεροσκάφος χτυπήθηκε σε διεθνή εναέριο χώρο. «Ο εναέριος χώρος της Συρίας είναι 12 μίλια. Τη στιγμή που ο πιλότος έχασε τον έλεγχο, το αεροσκάφος βρισκόταν σε απόσταση 13 μιλίων από τα παράλια. Αργότερα κατέπεσε στα χωρικά ύδατα της Συρίας, σε απόσταση 8 μιλίων από τα παράλια». Ο υπουργός είπε πως τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από όσα καταγράφηκαν στα ραντάρ, αλλά και από τις συνομιλίες μέσω ασυρμάτου και τόνισε: «Διαθέτουμε και τις συνομιλίες που έγιναν εντός της Συρίας». «Το αεροσκάφος αφού ολοκλήρωσε την αποστολή του και καθώς επέστρεφε στην Τουρκία, εισήλθε στον εναέριο χώρο της Συρίας. Αλλά αυτό δεν σχετίζεται με το χτύπημα. Στον αέρα οι ταχύτητες αγγίζουν τα 2.400 χιλιόμετρα. Παραβιάσεις μπορούν και συμβαίνουν λόγω καιρικών συνθηκών και τεχνικής βλάβης, αλλά και λόγω τοπογραφικής ομοιότητας. Η παραβίαση έγινε 15 λεπτά πριν από το συμβάν. Οι πιλότοι μας μόλις έλαβαν από τα ραντάρ μας την προειδοποίηση ότι βρίσκονται σε λάθος περιοχή, βγήκαν από τον εναέριο χώρο της Συρίας».

Ο Αχ. Νταβούτογλου ανέφερε πως είχε σχετικές τηλεφωνικές συνομιλίες με ομολόγους του από 15 χώρες και πως θα ενημερωθεί σχετικά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και η διεθνής κοινότητα. Ο Τούρκος υπουργός αναφέρθηκε και στο ΝΑΤΟ λέγοντας ότι το θέμα θα τεθεί εκεί, στο πλαίσιο του άρθρου 4 της Συνθήκης της Συμμαχίας και θα παρουσιαστεί, όπως είπε «το παρασκήνιο της επιθετικής αυτής στάσης». Το άρθρο 4 και το σχετικό άρθρο 5 της «Συνθήκης του Βορείου Ατλαντικού» (Ουάσιγκτον 4 Απριλίου 1949), όπως αυτή δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (37/Α/19 Φεβρουαρίου 1952) έχουν ως εξής:

Άρθρον 4
Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θέλουσι συσκέπτεσθαι από κοινού οσάκις κατά την γνώμην οιουδήποτε εξ αυτών απειλείται η εδαφική ακεραιότης, πολιτική ανεξαρτησία ή ασφάλεια ενός οιουδήποτε των Μερών.

'Αρθρον 5
Τα Συμβαλλόμενα Μέρη συμφωνούν ότι, ένοπλος επίθεσις εναντίον ενός ή πλειόνων εξ αυτών εν Ευρώπη ή Βορείω Αμερική θέλη θεωρηθή ως επίθεσις εναντίον απάντων και, συνεπώς, συμφωνούν ότι, εν περιπτώσει τοιαύτης ενόπλου επιθέσεως, έκαστον εξ αυτών, εν τη ασκήσει του υπό του άρθρου 51 του Χάρτου των Ηνωμένων Εθνών αναγνωριζομένου δικαιώματοςτης ατομικής ή συλλογικής αυτοαμύνης, θα συνδράμη τα υφιστάμενα την επίθεσιν έν ή πλείονα Μέρη διά της αμέσου λήψεως, τόσον ατομικώς όσον και από συμφώνου μετά των εταίρων Μερών, των μέτρων άτινα θεωρεί αναγκαία περιλαμβανομένης της χρήσεως ενόπλου βίας, προς αποκατάστασιν και διατήρησιν της ασφαλείας της περιοχής του Βορείου Ατλαντικού.

Πάσα τοιαύτη ένοπλος επίθεσις ως και πάν μέτρον λαμβανόμενον συνεπεία ταύτης θα φέρωνται αμέσως εις γνώσιν του Συμβουλίου Ασφαλείας. Τα μέτρα ταύτα θα λήξουν όταν το Συμβούλιον Ασφαλείας θα έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα προς αποκατάστασιν και διατήρησιν της διεθνούς ειρήνης και ασφαλείας».

Στο «τραπέζι» της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ η κατάρριψη
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν την κλιμάκωση της έντασης στη Συρία κατά την αυριανή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Λουξεμβούργο, δήλωσε σήμερα πηγή της ισπανικής κυβέρνησης. «Η κρίση στη Συρία βρισκόταν ήδη στην ατζέντα των θεμάτων της αυριανής Συνόδου, επομένως θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν γι’ αυτό πριν από τις διαβουλεύσεις στο ΝΑΤΟ την Τρίτη», είπε η πηγή.

Οι εκπρόσωποι των χωρών μελών του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν την Τρίτη μετά το αίτημα της Άγκυρας για διαβουλεύσεις σχετικά με την κατάρριψη του μαχητικού της αεροσκάφους από την Συρία, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Συμμαχίας. «Η Τουρκία ζήτησε διαβουλεύσεις στο πλαίσιο του Άρθρου 4 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον (ιδρυτική Συνθήκη του ΝΑΤΟ). Σύμφωνα με το Άρθρο 4, όλοι οι σύμμαχοι μπορούν να ζητήσουν διαβουλεύσεις οποτεδήποτε κρίνουν εκείνοι ότι απειλείται η εδαφική τους ακεραιότητα, η πολιτική τους ανεξαρτησία ή η ασφάλειά τους», είπε η Οάνα Λουνγκέσκου. «Το Βόρειο Ατλαντικό Συμβούλιο (NAC) θα συγκλιθεί την Τρίτη ύστερα από το αίτημα της Τουρκίας. Αναμένουμε η Τουρκία να κάνει παρουσίαση του πρόσφατου επεισοδίου».

Εν τω μεταξύ, ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Ουίλιαμ Χέιγκ, καταδίκασε σήμερα την κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού από την Συρία χαρακτηρίζοντάς την ως «απαράδεκτη» και δήλωσε ότι η Βρετανία είναι έτοιμη να υποστηρίξει την ανάληψη σθεναρής δράσης κατά της Συρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. «Ανησυχώ βαθιά για την κίνηση του συριακού καθεστώτος να καταρρίψει τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος στις 22 Ιουνίου», ανέφερε ο Χέιγκ σε ανακοίνωσή του που εκδόθηκε από το υπουργείο του. «Αυτή η απαράδεκτη κίνηση υπογραμμίζει το πόσο ξεπέρασε τα όρια του αποδεκτού η συμπεριφορά του συριακού καθεστώτος και την καταδικάζω απερίφραστα. Η Συρία θα λογοδοτήσει για την συμπεριφορά της. Η Βρετανία είναι έτοιμη να επιδιώξει σθεναρή δράση στο ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών», είπε ο Χέιγκ. Από την πλευρά του, ο γγ του ΟΗΕ Μπαν κι-Μουν επιδοκίμασε την αρχική αντίδραση της Τουρκίας που επέδειξε αυτοσυγκράτηση και χαιρέτισε τις κοινές προσπάθειες Συρίας-Τουρκίας για τον εντοπισμό των δύο Τούρκων πιλότων.

Σε τηλεφωνική του συνομιλία που είχε χθες με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Μπαν «εξέφρασε την βαθιά του ανησυχία για την κατάρριψη του μαχητικού και ειδικά για τις πιθανές σοβαρές επιπλοκές που μπορεί να έχει το επεισόδιο για την περιοχή». Ο Μπαν κάλεσε τις δύο χώρες να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν την κατάσταση δια της διπλωματικής οδού.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου