Ένα «σύμφωνο για την Ανάπτυξη στην Ευρώπη» αναμένεται να παρουσιάσει ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ την ερχόμενη εβδομάδα στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. Το εν λόγω σύμφωνο αποτελεί την πρόταση του Ολάντ για επίτευξη ανάπτυξης στην Ευρώπη.
«Η ανάπτυξη είναι σήμερα πολύ αδύναμη στην Ευρώπη για να προετοιμάσουμε το μέλλον και να συνοδεύσουμε την απαραίτητη εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών των κρατών-μελών» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην πρώτη παράγραφο του εμπιστευτικού εγγράφου, σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής». «Αυτή η κατάσταση απειλεί τη συνοχή των κοινωνιών μας», σημειώνεται.
Ο Γάλλος πρόεδρος, η δημοτικότητα του οποίου έχει μειωθεί κατά δύο μονάδες σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση, είναι αρκετά επιφυλακτικός έναντι των γερμανικών προτάσεων για «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» και παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας σε ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής» το 11σέλιδο κείμενο στρατηγικής κινείται σε τέσσερις άξονες, οι οποίοι συνδέονται με τη συζήτηση που διεξάγει η «ομάδα των τεσσάρων» για το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης και την τραπεζική ένωση.
Ο πρώτος αφορά την ενίσχυση της ανάπτυξης, της επένδυσης και της απασχόλησης με την άμεση αξιοποίηση ως τα τέλη του 2012 κονδυλίων ύψους ως και 120 δισ. ευρώ, που θα διοχετευτούν σε τομείς όπως η απασχόληση των νέων, η έρευνα και η καινοτομία των επιχειρήσεων, η ενεργειακή αποτελεσματικότητα και οι υποδομές. Ο Φρανσουά Ολάντ αναφέρεται μεταξύ άλλων και στα «ομόλογα έργου» (project bonds) προτείνοντας ως τον Δεκέμβριο του 2012 να τεθεί σε εφαρμογή η πρώτη πιλοτική τους φάση που θα επιτρέψει τη χρηματοδότηση έργων με κόστος περίπου 4,5 δισ. ευρώ.
Ο δεύτερος την εκμετάλλευση της εσωτερικής αγοράς και της πολιτικής ανταγωνισμού και εμπορίου για την τόνωση της ευρωπαϊκής παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη ενίσχυσης της απασχόλησης, της κινητικότητας της εργασίας, αλλά και της αναγνώρισης συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων σε πανευρωπαϊκή κλίμακα.
Ο τρίτος αφορά τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας με τη σύσταση ενός μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων, με την εγγύηση των καταθέσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και με την αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ώστε να μπορεί να επανακεφαλαιοποιεί άμεσα τις τράπεζες.
Ο τέταρτος σχετίζεται με τη δημιουργία ενός πλαισίου για την ενίσχυση και την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης. Αυτό θα πρέπει να γίνει, σύμφωνα με τον γάλλο πρόεδρο, μέσω ενός οδικού χάρτη για την επόμενη δεκαετία, που θα περιλαμβάνει και την έκδοση ευρωομολόγων.
http://tvxs.gr/news/kosmos/galliko-symfono-gia-tin-anaptyksi-poy-tha-paroysiastei-stis-brykselles
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου