Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

ΟΙ ΗΠΑ ΕΛΚΟΥΝ ΚΙΝΕΖΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ, ΤΟΥ Mu Xuequan

Επενδυτικά συμβόλαια ύψους 3,4 δις δολαρίων υπεγράφησαν από επιχειρήσεις της Κίνας και των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια ενός φόρουμ, το οποίο έλαβε χώρα το Σαββάτο στην ανατολική επαρχία της Κίνας Jiangsu.


Οι επενδύσεις, οι οποίες κατευθύνονται κυρίως προς τις ΗΠΑ, έγιναν μεταξύ 85 επιχειρήσεων από 21 πόλεις της Κίνας και 20 των ΗΠΑ που συμμετείχαν στο δεύτερο φόρουμ των πόλεων Κίνας – ΗΠΑ για την οικονομική συνεργασία και τις επενδύσεις.

Συνολικά καταρτίθηκαν 42 επενδυτικά σχέδια, καλύπτοντας 21 τομείς – συμπεριλαμβανομένου αυτού των κατασκευών, της εξοικονόμησης ενέργειας και προστασίας του περιβάλλοντος, των ηλεκτρονικών πληροφοριών, και των χημικών-φαρμάκων.   

Στο φόρουμ, μάλιστα, τέσσερις κινεζικές επιχειρήσεις ανακοίνωσαν τα επενδυτικά τους σχέδια στις ΗΠΑ, τα οποία ανήλθαν τα 70 εκατομμύρια δολάρια.

Περισσότεροι από 30 Κινέζοι δημοτικοί άρχοντες και πάνω από 100 εκπρόσωποι κινεζικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου των ιδιωτικών και μικρών εταιριών, συμμετείχαν στο φόρουμ. 100 ισχυρές αντιπροσωπίες επιχειρήσεων των ΗΠΑ με επικεφαλείς 20 δημάρχους ήρθαν στην εκδήλωση, καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν εντατικά να ενισχύσουν τις προσπάθειες για αναζωογόνηση της υποτονικής τους οικονομίας.

« Ελπίζουμε ότι οι κινεζικές επενδύσεις θα ενισχύσουν την αμερικανική οικονομία» δήλωση στην τελετή έναρξης η Marisa Lago, βοηθός γραμματέα του αμερικανικού υπουργείου των οικονομικών.

Η Lago προσέθεσε ότι οι κινεζικές επενδύσεις αυξήθηκαν τάχιστα μεταξύ όλων των ξένων επενδύσεων στις ΗΠΑ, αναφέροντας ως ετήσιο ποσοστό αύξησης το 53% την περίοδο 2005-2010 με συνολικό επενδύσεις 6 δις δολαρίων.

Το φόρουμ, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από κοινού από το κινεζικό και αμερικανικό υπουργείο των οικονομικών, εφέτος προσπάθησε να διαμορφώσει τις συμβάσεις με βάση τις συμφωνίες που επετεύχθησαν μεταξύ κορυφαίων στελεχών Κίνας – ΗΠΑ το προηγούμενο έτος, συμπεριλαμβανομένης της επίσκεψης του Κινέζου προέδρου  Hu Jintao στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2011.

Ακόμη, το φόρουμ επικεντρώθηκε περισσότερο στις επενδύσεις σε σύγκριση με την πρώτη του διεξαγωγή στο Seattle 19-20 Απριλίου 2011, κατά την οποία δεν υπεγράφησαν συμβάσεις.

Οι αμερικανοί αντιπρόσωποι κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια. Έφτασαν στην Κίνα ημέρες πριν το φόρουμ, ώστε να εξοικειωθούν με τους τοπικούς αξιωματούχους και τις επιχειρήσεις, αναζητώντας κάθε ευκαιρία, ακόμη και αν επρόκειτο μόνο γι’ αυτή της πρώτης ακρόασης.

Ο δήμαρχος του Dallas, Texas, Mike Rawlings δήλωσε ότι για την αναζωογόνηση της οικονομίας και την αύξηση της απασχόλησης οι ΗΠΑ χρειάζονται την υποστήριξη της διεθνούς συνεργασίας και των ξένων κεφαλαίων.

Ο Rawlings ελπίζει ότι το ταξίδι στην Κίνα θα συμβάλει στην εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ της πόλης του και των κινεζικών πόλεων, καθώς και στο άνοιγμα απευθείας αεροπορικού δρομολογίου από το Dallas προς την Κίνα.

Σε αντίθεση με την προθυμία των δύο πλευρών, οι κινεζικές επενδύσεις στις ΗΠΑ αναλογούν μόνο σε ένα μικρό κομμάτι των συνολικών αλλοδαπών επενδύσεων της χώρας.

Εκτός από την περιορισμένη κατανόηση των τοπικών αγορών στις ΗΠΑ, ένα άλλο σημαντικό εμπόδιο για τις κινεζικές επιχειρήσεις να επενδύσουν είναι οι αντιδράσεις που προβάλλουν κορυφαία στελέχη της χώρας, σύμφωνα με τον Mei Yuxin, ερευνητή της κινεζικής ακαδημίας διεθνούς εμπορίου και οικονομικής συνεργασίας του υπουργείου εμπορίου.

Για την αντιμετώπιση των όποιων ανησυχιών, η Lago εξήγησε την επανεξέταση του αμερικανικού θεσμικού πλαισίου των εξωτερικών επενδύσεων στην ομιλία της.

Ο υπουργός των οικονομικών της Κίνας Xie Xuren δήλωσε κατά την τελετή των εγκαινίων ότι Κίνα και ΗΠΑ έχουν διαφορετικά πλεονεκτήματα πόρων και ότι αλληλοσυμπληρώνονται ιδιαίτερα στον τομέα της οικονομικής ανάπτυξης.

Επίσης, προσέθεσε ότι οι δύο χώρες εργάζονται για την επιτάχυνση της οικονομικής αναδιάρθρωσης και προωθούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες παρουσιάζουν μεγαλύτερα περιθώρια συνεργασίας.

Ακόμη, ο Xie είπε ότι οι δύο οικονομίες θα πρέπει να επεκτείνουν τη συνεργασία τους σε περισσότερους τομείς, και ιδιαίτερα σε αυτούς της προστασίας του περιβάλλοντος, της ενέργειας, της βιοΐατρικής και των υποδομών, έτσι ώστε να μετατρέψουν τις ευκαιρίες σε απτά αποτελέσματα. 

Κίνα και ΗΠΑ αποτελούν για την καθεμία τον δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο. Το διμερές τους εμπόριο ανέρχεται σήμερα στα 446,6 δις δολάρια.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Παναγιώτης Ι. Ψύλλος

ΠΗΓΗ: http://news.xinhuanet.com/english/business/2012-06/24/c_123321905.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου