Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Διεθνής Διαφάνεια: Αδιαφανής η λειτουργία των 2/3 των αμυντικών βιομηχανιών


Τα δύο τρίτα των μεγάλων αμυντικών βιομηχανιών στον κόσμο δεν παρέχουν αρκετές πληροφορίες για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν την διαφθορά, σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International) που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα και αναφέρεται ανάμεσα σε άλλες στους γαλλικούς ομίλους Dassault ή Zodiac.


Οι 129 μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου «βαθμολογούνται» από το Α-καλύτερη επίδοση- ως το F, με βάση τις πληροφορίες που δημοσιοποιούν για τους κανόνες δεοντολογίας που εφαρμόζουν και τα συστήματά τους για την πάταξη της διαφθοράς.


Μόνο δέκα από τις επιχειρήσεις αυτές βρίσκονται στις δύο πρώτες βαθμίδες, ανάμεσά τους η βρετανική BAE Systems, η γαλλική Thales και η αμερικανική Northrop Grumman.

"Τα δύο τρίτα των αμυντικών βιομηχανιών δεν έχουν επαρκές επίπεδο διαφάνειας», εκτιμά η οργάνωση, που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο της στην Βρετανία.

"Περίπου οι μισές από αυτές -60 στις 129-δεν παρέχουν παρά πολύ λίγες αποδείξεις για την ύπαρξη συστημάτων με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς και δεν διαθέτουν ακλόνητες ηθικές αξίες, στοιχεία που τις κατατάσσουν στις κατηγορίες Ε και F», υπογραμμίζει η οργάνωση.

Μέσα στους «κακούς μαθητές» βρίσκονται βιομηχανίες από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Κίνα και το Ισραήλ.

Ανάμεσα στις γαλλικές επιχειρήσεις, ο όμιλος Dassault Aviation και η DCNS βαθμολογούνται με Ε, ενώ η Zodiac και η Nexter με F.

"Για το συμφέρον των επιχειρήσεων αυτών, των κυβερνήσεων και των φορολογούμενων, οι αμυντικές βιομηχανίες πρέπει να βελτιώσουν σε παγκόσμιο επίπεδο τους κανόνες λειτουργίας τους. Ελπίζω η αμυντική βιομηχανία να απαντήσει στην πρόκληση αυτή και να υιοθετήσει πρακτικές που θα καταπολεμήσουν την διαφθορά και θα ενισχύσουν την διαφάνεια στον τομέα αυτό», τόνισε ο Μαρκ Πάιμαν, βασικός εισηγητής της έκθεσης.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου