Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Σταθερός στο 2% ο πληθωρισμός στη Γερμανία


image
Ο δείκτης του πληθωρισμού στη Γερμανία παρέμεινε σταθερός στο 2% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα από την κυβέρνηση.
Ο αριθμός αυτός είναι λίγο ανώτερος από το 1,9% που προέβλεπαν οι οικονομικοί αναλυτές.
Η εκτίμηση προέκυψε από στοιχεία που αφορούν το 70% των Γερμανών φορολογουμένων. Τα τελικά στοιχεία για τον Οκτώβριο θα δημοσιευθούν στις 9 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, τα στοιχεία επιβεβαιώνουν πως οι τιμαριθμικές πιέσεις παραμένουν ελεγχόμενες, τη στιγμή μάλιστα που οι έρευνες για τις γερμανικές επιχειρήσεις καταδεικνύουν νέα ύφεση και αύξηση της ανεργίας επί έξι συνεχόμενους μήνες.


Ο πληθωρισμός στη Γερμανία κρίνει την πολιτική διαμόρφωσης των ευρωπαϊκών επιτοκίων, καθώς η ΕΚΤ υποχρεούται να σφίξει τις στρόφιγγες στη ροή των χρημάτων εάν ο δείκτης του αυξηθεί σε υψηλά επίπεδα. Κύρια ευθύνη της ΕΚΤ είναι να παραμείνει ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη ελαφρώς υπό του 2%.

Η Berenberg Bank υπογραμμίζει πως η χαμηλή στάθμη του γερμανικού πληθωρισμού ενδέχεται να αποτρέψει μία αναζωπύρωση της αντίθεσης της χώρας στην πρόθεση της ΕΚΤ να αγοράζει χωρίς περιορισμούς ποσοστώσεων ομόλογα από δοκιμαζόμενες από την κρίση χώρες της ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου