Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

"Μαξιλάρι" €300 εκατ. στον προϋπολογισμό για να αποφύγουν επιτροπεία τρόικας


Με δύο κινήσεις, επιχειρεί η κυβέρνηση να αποφύγει τη νέου τύπου επιτροπεία της τρόικας στην Αθήνα που φέρεται να προωθεί ο γαλλογερμανικός άξονας και σχέδιο της οποίας αποτυπώθηκε πρόσφατα στο non paper του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών: "μαξιλάρι" 300 εκατ. ευρώ περίπου για αποκλίσεις το 2013 (το ποσό θα οριστικοποιηθεί σήμερα) και αυτόματο "τσεκούρι" παρουσία επόπτη υπό το ΓΛΚ για υπουργεία και κάθε φορέα του ευρύτερου δημοσίου που αποκλίνει.

Στο πρώτο μέτωπο, αυτό του προϋπολογισμού του 2013, που οριστικοποιείται σήμερα και αναμένεται να κατατεθεί αύριο στη Βουλή, σύμφωνα με πληροφορίες, αλλάζει ο στόχος των 9,2 δισ. ευρώ νέων μέτρων. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα "μαξιλάρι" περίπου 300 εκατ. ευρώ.

 Αν το σενάριο δεν αλλάξει ξανά μέσα στην ημέρα, τα μέτρα του 2013 διαμορφώνονται στα 9,5 δισ. ευρώ περίπου και ισόποσα μειώνονται τα μέτρα του 2014 στα 4 δισ. ευρώ. Δηλαδή γίνεται ακόμη πιο εμπροσθοβαρής η προσαρμογή παρά την βεβαιότητα πλέον ότι έχει γίνει δεκτή η επιμήκυνση...

Τα μέτρα αυτά θα καλύψουν τυχόν αποκλίσεις. Θα καλύψουν επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τυχόν διχογνωμία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας η οποία αμφισβητεί την απόδοση μέτρων για να μην υπάρξει τις επόμενες ημέρες νέα κρίση στις διαπραγματεύσεις και ανάγκη εύρεσης νέων μέτρων.

Στο δεύτερο μέτωπο, αυτό της επιτροπείας, ουσιαστικά γίνεται πιο «σκληρός» ο νόμος 3871 του 2010 για το νέο πλαίσιο δημοσιονομικής εποπτείας. Στήνεται ένας μηχανισμός στο ΓΛΚ το οποίο αποκτά την εξουσία να κόβει αυτόματα δαπάνες και να έχει επόπτες σε κάθε φορέα του δημοσίου, στο πρότυπο του σχεδίου που συζητούνταν την προηγούμενη Άνοιξη ειδικά για τους ΟΤΑ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο που περιλαμβάνεται σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου παρουσιάστηκε και στους εκπροσώπους των δανειστών ως μία λύση σκληρότερου ελέγχου των δαπανών αλλά με εθνικό έλεγχο και όχι με έλεγχο της τρόικας. Κοινοτικά στελέχη αναφέρουν ότι η προσπάθεια κινείται στον σωστό δρόμο, αλλά το ζητούμενο πλέον είναι να γίνει σωστή εφαρμογή, καθώς υπάρχει πρότερη κακή εμπειρία από τις επιδόσεις συγκεκριμένων υπουργείων, ταμείων, δήμων και άλλων φορέων. 

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του αρμόδιου Αναπληρωτή υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα που θα έχει την ευθύνη ως πολιτικός προϊστάμενος του ΓΛΚ για το έργο, ο μηχανισμός προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. Δηλαδή την περικοπή των προϋπολογισμών όταν οι αποκλίσεις υπερβαίνουν το 10% των συμφωνηθέντων στόχων και δεν λαμβάνονται μέτρα διόρθωσης.

Παράλληλα προβλέπει τον ορισμό Επόπτη των οικονομικών υπηρεσιών στους φορείς και στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου της Γενικής Κυβέρνησης, όπου διαπιστώνονται σοβαρές αποκλίσεις ή μη συμμόρφωση. 

Οι αποκλίσεις θα ελέγχονται βάσει εσωτερικών μνημονίων. Δηλαδή προϋπολογισμών όλων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης που θα είναι έτοιμοι μέχρι την 31η Ιανουαρίου κάθε έτους, προγραμμάτων μηνιαίας και τριμηνιαίας εκτέλεσης των προϋπολογισμών και με σύναψη προγραμματικών συμφωνιών μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και των λοιπών Υπουργείων.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου