Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Asmussen: Επαναγορά ομολόγων για τη μείωση του ελληνικού χρέους



Τη χρήση των δανείων για την επαναγορά ομολόγων ώστε να μειωθεί ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Joerg Asmussen.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Asmussen, σε συνέντευξή του στη γερμανική Sueddeutsche Zeitung η οποία θα δημοσιευθεί το Σάββατο, τονίζει πως ο στόχος θα ήταν η επίτευξη του στόχου για μείωση του δείκτης χρέους προς ΑΕΠ στο 120%  το 2020.

«Αυτή τη στιγμή φαίνεται πως το επίπεδο χρέους της Ελλάδας θα αυξηθεί κατά πολύ πάνω από το στόχο του 120% του ΑΕΠ έως το 2020,» τονίζει το στέλεχος της ΕΚΤ.

«Γι’ αυτό, πρέπει να εξεταστούν τρόποι που θα καταστίσουν εφικτή την επίτευξη του στόχου. Ένα ενδεχόμενο θα ήταν η επαναγορά χρέους.»

Ωστόσο ο Asmussen δεν ανέφερε λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα θα αποκτούσε τα χρήματα για την επαναγορά των ομολόγων, σημειώνοντας παράλληλα πως η ΕΚΤ δεν θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει ένα τέτοιο εγχείρημα.

«Είναι ξεκάθαρο πως η ΕΚΤ δεν θα μπορούσε να προχωρήσει σε επαναγορές ομολόγων. Αυτό είναι ένα ζήτημα για την ελληνική κυβέρνηση.»

Στη συνέχεια το στέλεχος της ΕΚΤ τονίζει πως τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται αρκετάχαμηλότερα από ην ονομαστική τους αξία και έτσι εάν η ελληνική κυβέρνηση ξεκινούσε τώρα τις επαναγορές ομολόγων θα πλήρωνε 50 έως 70 ευρώ για κάθε 100 ευρώ ονομαστικού χρέους.

Asmussen: Ενθαρρυντικά σημάδια στο ελληνικό πρόγραμμα 
Να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και τις περικοπές των δαπανών κάλεσε την Ελλάδα το μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Joerg Asmussen, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η χώρα μπορεί να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.


"Βλέπουμε ενθαρρυντικά σημάδια ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι για το επόμενο έτος μπορούν να επιτευχθούν", δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης αν και σημείωσε ότι απομένουν ακόμα πολλά που θα πρέπει να γίνουν.

Την ίδια στιγμή υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα επιτρέψει την άνοδο του πληθωρισμού προκειμένου να βοηθήσει τις χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα να μειώσουν το βάρος από το χρέος τους.

"Η ελάφρυνση του βάρους από το χρέος μέσω του πληθωρισμού δεν αποτελεί επιλογή για την Ευρωζώνη", δήλωσε ο Joerg Asmussen σε ομιλία του στο Τόκιο στο περιθώριο της ετήσιας συνεδρίασης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σχολιάζοντας το νέο πρόγραμμα αγορών κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ γνωστό σαν Οριστικές Νομισματικές Συναλλαγές (Outright Monetary Transactions ή "OMT") ο κεντρικός τραπεζίτης εκτίμησε ότι θα πρέπει να παίξει "υποστηρικτικό ρόλο".

"Παρέχει ένα αξιόπιστο προστατευτικό μηχανισμό για απρόβλεπτους κινδύνους και επιβεβαιώνει ότι το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο", δήλωσε.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου