Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: ΣΑΛΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΩΝ «ΤΑΙΜΣ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ» Στρατηγοί... ντίλερ όπλων

Απόστρατοι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί δέχθηκαν να μιλήσουν στον υπουργό Αμυνας Φίλιπ Χάμοντ, αλλά και στη βασίλισσα Ελισάβετ για να προωθήσουν συγκεκριμένα οπλικά συστήματα. Η δράση τους ήρθε στο φως ύστερα από «παγίδα» που τους έστησαν δημοσιογράφοι.

  O υπουργός Αμυνας Φίλιπ Χάμοντ σε πρόσφατη επίσκεψή του στο Αφγανιστάν. Μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, ο Χάμοντ ανακοίνωσε ότι ξεκινάει αμέσως αλλαγή των κανόνων πρόσβασης που έχουν οι απόστρατοι σ


O υπουργός Αμυνας Φίλιπ Χάμοντ σε πρόσφατη επίσκεψή του στο Αφγανιστάν. Μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, ο Χάμοντ ανακοίνωσε ότι ξεκινάει αμέσως αλλαγή των κανόνων πρόσβασης που έχουν οι απόστρατοι σε υπουργούς και κρατικούς αξιωματούχους
Σάλος έχει ξεσπάσει στη Μεγάλη Βρετανία μετά την αποκάλυψη της κυριακάτικης έκδοσης των «Τάιμς του Λονδίνου» ότι απόστρατοι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί των βρετανικών δυνάμεων δέχθηκαν να μιλήσουν στον υπουργό Αμυνας Φίλιπ Χάμοντ, αλλά ακόμη και στη βασίλισσα Ελισάβετ για να προωθήσουν συγκεκριμένα οπλικά συστήματα.

Οι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί, οι οποίοι για δύο χρόνια μετά την αποστράτευσή τους, σύμφωνα με τη βρετανική νομοθεσία, δεν έχουν δικαίωμα να δουλέψουν για κάποια εταιρεία, αποκαλύφθηκαν ύστερα από «παγίδα» που τους έστησαν οι δημοσιογράφοι των «Sunday Times», οι οποίοι βιντεοσκόπησαν με κρυφή κάμερα τις συζητήσεις τους με τους αξιωματικούς.
Οι δημοσιογράφοι πλησίασαν τους αξιωματικούς ως άνθρωποι εταιρειών εμπορίας όπλων και τους ζήτησαν να συναντηθούν για να καταστρώσουν ένα σχέδιο για να προωθήσουν τα προϊόντά τους, όπως ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος νοτιοκορεατικής κατασκευής.
Στρατηγοί... ντίλερ όπλων
Οι απόστρατοι που φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο και πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις εάν αποδειχθεί ότι έχουν ασκήσει και στο παρελθόν πολιτική επιρροή για να προωθήσουν συγκεκριμένα συμφέροντα, είναι ο αντιστράτηγος σερ Τζον Κίσλι, που είναι και πρόεδρος του φιλανθρωπικού ιδρύματος για τους στρατιωτικούς και τους συγγενείς τους Βασιλική Βρετανική Λεγεώνα, ο πρώην επικεφαλής του Στρατού λορδος Ντάνατ, ο ναύαρχος και πρώην επικεφαλής του στόλου του Βασιλικού Ναυτικού Τρέβορ Σορ, ο πρώην επικεφαλής προμηθειών του υπουργείου Αμυνας, αντιστράτηγος Ρίτσαρντ Απλγκέιτ, ο πρώην επικεφαλής του Επιτελείου Αμυνας λόρδος Στίραπ και ο πρώην επικεφαλής του Στρατού, στρατηγός σερ Μάικ Τζάκσον.
Ηδη έχουν ξεκινήσει έρευνες εντός της Βασιλικής Βρετανικής Λεγεώνας για το εάν θα υπάρξουν κυρώσεις εναντίον των αξιωματικών, ενώ ο υπουργός Αμυνας Φίλιπ Χάμοντ ανακοίνωσε ότι ξεκινάει αμέσως αλλαγή των κανόνων που ρυθμίζουν την πρόσβαση που έχουν οι απόστρατοι σε υπουργούς, κρατικούς αξιωματούχους και εν ενεργεία αξιωματικούς του Στρατού.
Ενδεικτικές ήταν οι συνομιλίες που είχαν οι δημοσιογράφοι με τον αντιστράτηγο Κίσλι, ο οποίος ανέφερε ότι θα μιλήσει με τη βασίλισσα στις εκδηλώσεις του ετήσιου Φεστιβάλ Μνήμης, το οποίο περιέγραψε στους δημοσιογράφους-εμπόρους όπλων ως «μια εξαιρετική ευκαιρίαδιασυνδέσεων».
Επίσης ανέφερε ότι τα Χριστούγεννα θα τα περάσει με τον υπεύθυνο για τις Ενοπλες Δυνάμεις υφυπουργό Αντριου Ρόμπαθαν, κάτι που το υπουργείο επίσημα αρνήθηκε.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου