Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

DER SPIEGEL: ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΟ EUROGROUP «Πράσινο» για επιμήκυνση από την τρόικα

Το γερμανικό περιοδικό αποκαλύπτει ότι οι δανειστές ζήτησαν να δοθούν δύο χρόνια στην Ελλάδα για τους στόχους του προγράμματος. «Αγκάθι» η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που θα προκύψει.


Ο Β. Σόιμπλε υπογράμμισε ότι τυχόν έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν επιζήμια. Ο Π. Μοσκοβισί εξέφρασε την ελπίδα ότι τα προβλήματα Ελλάδας και Ισπανίας θα λυθούν τις επόμενες εβδομάδες
Ο Β. Σόιμπλε υπογράμμισε ότι τυχόν έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν επιζήμια. Ο Π. Μοσκοβισί εξέφρασε την ελπίδα ότι τα προβλήματα Ελλάδας και Ισπανίας θα λυθούν τις επόμενες εβδομάδες
Μέχρι πρότινος ήταν απλώς άλλο ένα ενδεχόμενο το οποίο προωθούσε η ελληνική πλευρά. Ωστόσο, πλέον εξελίσσεται σε... διεθνώς αναγνωρισμένη αναγκαιότητα. Η επιμήκυνση κατά δύο χρόνια του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής φέρεται να έχει λάβει το «πράσινο φως» από την τρόικα και πλέον φαντάζει... δεδομένη.
Το ΔΝΤ την επιθυμεί διακαώς (το είπε, άλλωστε, και η Λαγκάρντ) και η Ευρώπη (βλ.: Γερμανία) πλέον δείχνει να την αποδέχεται ως αναγκαία, ενώ στο σύνολό τους οι δανειστές (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) αναγνωρίζουν πως υπό τις παρούσες συνθήκες ο ελληνικός στόχος για μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020 δεν βγαίνει.
Με άρθρο, το οποίο δημοσιεύεται στο τεύχος του που κυκλοφορεί σήμερα, το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» υποστηρίζει πως «οι εμπειρογνώμονες της τρόικας ζήτησαν την προηγούμενη εβδομάδα από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να δοθούν επιπλέον δύο χρόνια στην Αθήνα» για την επίτευξη των στόχων του ελληνικού προγράμματος κι αυτό «προκειμένου να εξασφαλίσουν μεγαλύτερα περιθώρια για την έκθεσή τους».
Με τις παραπάνω φράσεις, επί της ουσίας αφήνεται να εννοηθεί πως χωρίς αυτά τα «μεγαλύτερα περιθώρια» η πολυαναμενόμενη έκθεση της τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους κινδυνεύει να είναι αρνητική.
Ωστόσο, η μεγάλη πηγή διαφωνίας έχει να κάνει με τον τρόπο κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού που αναμένεται να προκύψει από την επιμήκυνση, ενός κενού που το «Spiegel» ανεβάζει στα «περίπου 30 δισ. ευρώ» και η ελληνική πλευρά κατεβάζει στα 12 δισ. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, οι συγκεκριμένες χρηματοδοτικές ανάγκες μπορούν να καλυφθούν με δύο τρόπους: είτε με «κούρεμα» του ελληνικού χρέους που βρίσκεται στην κατοχή του επίσημου τομέα (ευρωπαϊκών κρατών, κεντρικών τραπεζών, ΕΚΤ, EFSF), είτε με ένα νέο τρίτο πακέτο στήριξης.
Από την πλευρά του, το Βερολίνο απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ενός νέου ελληνικού πακέτου, ενώ στο σύνολό τους οι ισχυροί της Ευρώπης (συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ) δεν βλέπουν θετικά ούτε την προοπτική μιας αναδιάρθρωσης με συμμετοχή του δημόσιου τομέα. Ωστόσο, την ίδια ώρα, το ΔΝΤ παρουσιάζει ως «απαραίτητο» κάποιο είδος «κουρέματος».
Δεδομένων των παραπάνω διχογνωμιών, αυτό που αναζητείται επί του παρόντος είναι μια μέση συμβιβαστική οδός. Σε ανάλυσή τους οι βρετανικοί «Financial Times» αναγνωρίζουν ως «πολιτικά αποδεκτή λύση» την «επιμήκυνση του προγράμματος αποπληρωμής» σε συνδυασμό με μια «μείωση των επιτοκίων για τα δάνεια», ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, πως όποια λύση κι αν υπάρξει τελικώς, αυτή δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει μια κάποια ζημία για τους πιστωτές.
Ανεξάρτητα, πάντως, από τις λεπτομέρειες της υπό διαπραγμάτευση επιμήκυνσης, οι εξελίξεις είναι ενθαρρυντικές για την ελληνική πλευρά, όπως ενθαρρυντικές είναι, άλλωστε, και οι δηλώσεις κορυφαίων Γερμανών αξιωματούχων.
Χαρακτηριστικά είναι όσα δήλωσε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με τον οποίο η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει, ούτε να βγει από το ευρώ, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν ιδιαιτέρως επιζήμιο για την Ευρωζώνη. «Νομίζω ότι δεν θα υπάρξει χρεοκοπία στην Ελλάδα. Ολοι πιστεύουν ότι η ελληνική κυβέρνηση πράττει ό,τι είναι απαραίτητο», σημείωσε ο Γερμανός.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου