Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

«Το Κόσοβο δεν είναι γείτονάς μας» δήλωσε η αντιπρόεδρος Γκρούμπιεσιτς της σερβικής κυβέρνησης


Η αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, αρμόδια για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, Σουζάνα Γκρούμπιεσιτς δήλωσε ότι η Σερβία πρέπει να αποφύγει με κάθε τρόπο το δίλημμα Κόσοβο ή Ευρωπαϊκή Ένωση υπογραμμίζοντας ότι βασικός στόχος είναι να μην βρεθεί αντιμέτωπη με αυτή την επιλογή, επειδή δεν μπορεί να παραιτηθεί ούτε από την ευρωπαϊκή πορεία, ούτε από τμήμα της εθνικής επικράτειας.

«Εδώ και πολλά χρόνια προσπαθούσαμε να κρατήσουμε την ΕΕ και το Κόσοβο σε δύο τροχιές, αλλά προφανώς δεν το καταφέραμε. Πρέπει ταυτόχρονα να ασχοληθούμε και με την ΕΕ και με το Κόσοβο, επειδή αυτός είναι ο κεντρικός μας στόχος. Στόχος είναι να εξομαλύνουμε τις σχέσεις με την Πρίστινα, ώστε να μην αναγνωρίσουμε ούτε άμεσα ούτε έμμεσα τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. Δεν θα υπάρξει αναγνώριση του Κοσόβου, ούτε θέση του Κοσόβου στον ΟΗΕ. Κάτω από αυτό δεν πρόκειται να προχωρήσουμε» ανέφερε η κ. Γκρούμπιεσιτς σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Βέτσερνιε Νόβοστι» του Βελιγραδίου.


Η αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης τόνισε ότι δεν αναμένει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ορίσει στις 10 Οκτωβρίου ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Σερβίας - ΕΕ, σημείωσε όμως ότι αναμένει η έκθεση να είναι αντικειμενική και να περιγράφει την κατάσταση τον τελευταίο χρόνο σε όλους τους τομείς.

«Παρά το σκεπτικισμό που επικρατεί στην κοινή γνώμη στη Σερβία, στις Βρυξέλλες δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χαιρετίσει τις προσπάθειες της νέας κυβέρνησης στην πορεία προς την ΕΕ. Θα αναφέρει ότι η Σερβία συνεχίζει την ευρωπαϊκή πορεία και ότι έκανε δύο σημαντικά βήματα στις σχέσεις της με το Κόσοβο. Θα απαριθμούνται και όλα τα θετικά βήματα στη μάχη κατά της διαφθοράς, στο πρόγραμμα της δημοσιονομικής εξυγίανσης» ανέφερε η κ. Γκρούμπιεσιτς.

Η αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης τόνισε ότι ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Βελιγράδι, Βενσάν Ντεζέρ ανέφερε ότι δεν υπάρχουν νέοι όροι για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ και ότι το ίδιο είπε και ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε.

«Όμως, μετά έρχεται ο Μίροσλαβ Λάιτσακ και λέει ότι η Σερβία πρέπει να αναμένει νέους όρους. Έρχονται Γερμανοί βουλευτές και φέρνουν λίστα αιτημάτων. Γι' αυτό πρέπει να περιμένουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα πρέπει να δώσει το πλαίσιο και τις κατευθύνσεις» υπογράμμισε.

«Το σημαντικότερο είναι να ακούμε τι λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Υποχρέωσή μας είναι να συνεχίσουμε τη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων με την Πρίστινα, κάτι που μπορεί να έχει ευρεία ερμηνεία. Η Γερμανία έδωσε τη δική της ερμηνεία για τις σχέσεις αυτές. Η δήλωση για σχέσεις καλής γειτονίας δεν είναι αποδεκτή από εμάς επειδή το Κόσοβο δεν είναι γείτονάς μας» επισήμανε η κ. Γκρούμπιεσιτς αναφερόμενη στις δηλώσεις του βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος της Γερμανίας, Αντρέα Σόκενχοφ στη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής του στο Βελιγράδι, ότι η Σερβία πρέπει να υπογράψει ένα «κοινή νομικά δεσμευτική δήλωση» με την Πρίστινα, πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου