Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Το επόμενο deal στις τράπεζες


Φουντώνουν οι φήμες για Eurobank – Τ.Τ. και εν συνεχεία απορρόφησή τους από την Εθνική.

Για να παραφράσουμε παλαιά δήλωση του προέδρου της Alpha Bank κ. Ι. Κωστόπουλου, ότι στην Ελληνική αγορά χωρούν 2,5 τράπεζες, τα νέα δεδομένα δείχνουν ότι στην αγορά θα μείνουν 3,5... Όπως σχολιάζουν τραπεζικές πηγές, θα μείνουν, οι Alpha, Πειραιώς, Εθνική – Eurobank – Τ.Τ. (μαζί) και όλες οι άλλες μικρές τράπεζες... Πάντως, το τοπίο αρχίζει να ξεκαθαρίζει, κάτι, που μπορεί να διατηρήσει την αυτονομία στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, όπως σχολιάζουν πράγοντες του Χ.Α., τη στιγμή που παραμένει η αβεβαιότητα για τα νέα μέτρα, την έγκρισή τους και την εκταμίευση της δόσης των 32 δισ. ευρώ.

Ο χορός των επιχειρηματικών συμφωνιών στον κλάδο μόλις έχει ξεκινήσει και σε λίγους μήνες, όπως όλα δείχνουν, τίποτα δεν θα θυμίζει τη σημερινή εικόνα. Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη από την πρώτη στιγμή ήταν ξεκάθαρο ότι η Εμπορική οδεύει προς την Alpha Bank. Αφενός η Alpha Bank επεδίωκε με κάθε τρόπο να διατηρήσει την αυτονομία της από την άλλη καταφέρνει να έχει στο μετοχικό της κεφάλαιο ισχυρούς παίκτες, όπως το fund του Κατάρ Paramount και την Credit Agricole μέσω συμμετοχής μετά την απορρόφηση της Εμπορικής. Ταυτόχρονα, ενισχύεται με κεφάλαια 3 δισ. ευρώ και το Tier 1 διαμορφώνεται πάνω από 10. Που σημαίνει ότι αν χρειαστεί αύξηση κεφαλαίου αυτή θα μπορούσε να καλυφθεί, είτε από τους ήδη υπάρχοντες μετόχους, είτε από την έκδοση ομολογιακών δανείων, ακόμα και ανταλλάξιμων με μετοχές, αν στρώσει περαιτέρω το κλίμα στην αγορά.
Σύμφωνα με την αγορά, το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για την Πειραιώς, η οποία επιδιώκει στη δεξαμενή των κεφαλαίων και των παγίων της Γενικής Τράπεζας αν κλείσει το deal για την απόκτησή της με την μητρική Societe Generale. Οπότε, το στοίχημα που διαμορφώνεται πια, είναι το τι θα γίνει με τoυς άλλους μεγάλους του κλάδου, την Εθνική και τη Eurobank. Η συμπεριφορά της Εθνικής χθες ήταν συγκρατημένη, στα επίπεδα του 1,88 ευρώ, ενώ μεγαλύτερες ήταν απώλειες για την Eurobank, που υποχώρησε στα όρια του 1 ευρώ. Αν, η Εθνική δεν προχωρήσει αυτόνομα στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, τραπεζικά στελέχη δεν αποκλείουν να αναζωπυρωθούν οι επαφές μεταξύ των στελεχών των δύο τραπεζών, όπως είχε γίνει πριν από τρία χρόνια, αλλά τίποτα δεν επιβεβαιωνόταν.
Το πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα με την αγορά, είναι να κινηθούν οι διαδικασίες για το Τ.Τ., τόσο γρήγορα, όπως με την ΑΤΕ, που, ως γνωστόν, πέρασε στην Πειραιώς. Σε δεύτερο χρόνο, η Εθνική θα κάνει την κίνησή της για την απορρόφηση και των δύο, όπως εκτιμούν οι ίδιες πηγές.

Στ.Κ.Χαρίτος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου