Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Σύροι Μαχητές Συγκρούονται με Κούρδους


Η πρόσφατη ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Κούρδων της Συρίας και αντάρτες που πολεμούν το καθεστώς Ασαντ δημιουργεί φόβους γενικευμένης εθνοτικής σύρραξης μετά την πτώση του Μπασάρ αλ Ασαντ.
Οι Κούρδοι της Βόρειας Συρίας ήλπιζαν να μείνουν έξω από τον εμφύλιο πόλεμο της χώρας, προετοιμάζοντας τη δημιουργία ασφαλούς θύλακα εντός συριακού εδάφους, εφόσον οι αντάρτες ανατρέψουν τον Ασαντ. Αργά, αλλά σταθερά, όμως, οι Κούρδοι ενεπλάκησαν στον πόλεμο, απαιτώντας πλέον την αυτονομία τους.
Οι πρόσφατες συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων και Αράβων ανταρτών δημιουργούν ζοφερές προοπτικές για τη Συρία, καθώς οι αντάρτες εμφανίζονται να κερδίζουν έδαφος μέρα με τη μέρα. Οι αντάρτες, όμως, είναι κατά κύριο λόγο σουνίτες Αραβες, ενώ οι πλέον αξιόμαχοι μεταξύ τους είναι οι εξτρεμιστές, που πρόσκεινται στην Αλ Κάιντα και αντιτίθενται στην παρουσία Κούρδων, σιιτών, χριστιανών και Δρούζων στη Συρία.

Αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι το εκρηκτικό αυτό μείγμα μπορεί να οδηγήσει σε αιματηρή εθνοτική αντιπαράθεση, που θα αντηχήσει πέρα από τα συριακά σύνορα, ιδίως αν στη σύγκρουση αυτή εμπλακούν και οι Κούρδοι. Ανησυχία προκαλεί επίσης το γεγονός ότι Ιρακινοί Κούρδοι εκπαιδεύουν ήδη Σύρους ομοεθνείς τους στη χρήση όπλων, ενώ η προοπτική αυτόνομου συριακού Κουρδιστάν αποτελεί «κόκκινο πανί» και για την Αγκυρα.
Το χωριό Ρας αλ Αΐν στη Βόρεια Συρία έγινε πρόσφατα σκηνικό ένοπλων συγκρούσεων μεταξύ Αράβων ανταρτών και Κούρδων. Οι αντάρτες καταγγέλλουν ότι οι Κούρδοι συνεργάζονται με τις καθεστωτικές δυνάμεις -κοινή πεποίθηση σε όλη τη Συρία- εξυπηρετώντας δικές τους επιδιώξεις. Το σενάριο αυτό ενισχύει η απόφαση του προέδρου Ασαντ να χορηγήσει τις συριακές ταυτότητες στους Κούρδους της χώρας (που τις στερούνταν μέχρι τότε) λίγο μετά την έναρξη της εξέγερσης. Οι πολέμιοι των Κούρδων ισχυρίζονται πως η Τουρκία στηρίζει το αντάρτικο στη Συρία, έτσι και το καθεστώς Ασαντ πέτυχε ανίερη συμφωνία με την κουρδική πολιτοφυλακή του PYD (παραφυάδα του ΡΚΚ) για την αντιμετώπιση του κοινού τουρκικού εχθρού.
Οι Κούρδοι, όμως, αντιτείνουν ότι οι αντάρτες που επιχειρούν στο Ρας αλ Αΐν, ορισμένοι από αυτούς μέλη εξτρεμιστικής σουνιτικής οργάνωσης, έκαψαν και λαφυραγώγησαν το χωριό. Αραβας αντάρτης στο χωριό έλεγε ότι κάποιοι Κούρδοι πολεμούν στο πλευρό των καθεστωτικών δυνάμεων. «Το καθεστώς προσπαθεί να προκαλέσει αραβο-κουρδική διένεξη. Πρέπει να διατηρήσουμε τις δυνάμεις μας για να πολεμήσουμε τον Ασαντ και τον στρατό του και όχι τους Κούρδους αδελφούς μας», είπε ο αντάρτης.
Από την άλλη πλευρά των γραμμών, Κούρδος μαχητής εκφράζει την ανησυχία ότι οι πρόσφατες εθνοτικές συγκρούσεις αποτελούν μόνο το προοίμιο μακρού εμφυλίου: «Είμαι σίγουρος ότι Αραβες και Κούρδοι θα πολεμούν μεταξύ τους για πολλά χρόνια, ακόμη και μετά την πτώση του καθεστώτος Ασαντ».
Πηγή http://www.energia.gr/article.asp?art_id=64636

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου