Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Ρουμανία: Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές χαιρετίζουν τη νίκη της συμμαχίας υπό τον Β. Πόντα

Το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών χαιρέτισε τη νίκη της Σοσιαλιστικής Φιλελεύθερης Ένωσης στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στη Ρουμανία τονίζοντας ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αντικατοπτρίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο δρόμο που έχει χαράξει ο απερχόμενος κυβερνητικός συνασπισμός και τη σθεναρή λαϊκή στήριξη στις προοδευτικές πολιτικές του.
Ύστερα από μήνες συζητήσεων, η επιτυχία του συνασπισμού υπό τον Βίκτορα Πόντα σηματοδοτεί το οριστικό τέλος στη διαμάχη μεταξύ του πρωθυπουργού και του συντηρητικού προέδρου Τράιαν Μπασέσκου, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

«Η νίκη αποτελεί μία δίκαιη ανταμοιβή του Β. Πόντα και της κυβέρνησής του. Ο Βίκτορ αντιμετώπισε πολλές προκλήσεις από τη στιγμή που διορίστηκε πρωθυπουργός- τόσο πολιτικές όσο και κοινωνικές -και το σημερινό (σ.σ. χθεσινό) αποτέλεσμα αποδεικνύει ότι οι προσπάθειές του έφεραν καρπούς. Οι Ρουμάνοι πολίτες τον στηρίζουν σθεναρά» ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ηγέτης των Βούλγαρων Σοσιαλιστών Σεργκέι Στανίσεφ.

Εξέφρασε, δε, η πεποίθηση ότι, με τη νίκη αυτή, θα επισπευσθούν οι προοδευτικές αλλαγές που προωθεί ο Βίκτορ Πόντα. «Τους τελευταίους μήνες υπήρξαν αρκετές κακοπροαίρετες προσπάθειες από τους αντιπάλους του να ακυρωθεί ο πολιτικός διάλογος. Ευτυχώς, οι Ρουμάνοι πολίτες δεν ξεγελάστηκαν από αυτές τις τακτικές» σημείωσε ο κ. Στανίσεφ.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος (PNL) Κριν Αντονέσκου, συμπρόεδρος της συμμαχίας της Σοσιαλιστικής Φιλελεύθερης Ένωσης (USL), δήλωσε σήμερα ότι διεξάγονται συζητήσεις με την Ουγγρική Δημοκρατική Ένωση Ρουμανίας (UDMR) για το ενδεχόμενο συνεργασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Αντονέσκου, οι συνομιλίες με το UDMR επικεντρώνονται στη μεταρρύθμιση του Συντάγματος, που αποτελεί βασική προτεραιότητα για τη Σοσιαλιστική Φιλελεύθερη Ένωση.

Χθες, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των exit polls, ο κ. Αντονέσκου δήλωσε πως «δεν πρόκειται για μία νίκη ενός συγκεκριμένου πολιτικού σχήματος αλλά για μία νίκη κατά του καθεστώτος Μπασέσκου (του προέδρου της Ρουμανίας) και ό,τι αυτό εκπροσωπεί».

Τόνισε, δε, ότι η ψηφοφορία δεν μπορεί να τεθεί σε ψηφοφορία «καθώς η απόλυτη πλειοψηφία των ψηφοφόρων θα αφαιρέσει από τον Μπασέσκου το δικαίωμα να 'παίζει' με το μέλλον μας».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου