Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Ολίσθημα Σίλβιο - Επραξε... ορθά ο Μουσολίνι!

Απρόβλεπτος, όπως συνήθως, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι υπέπεσε σε άλλο ένα... ολίσθημα, δίνοντας «συγχωροχάρτι» στον Μπενίτο Μουσολίνι.
Σάλο προκαλούν στην Ιταλία οι... έπαινοι του Μπερλουσκόνι για τον Μπενίτο Μουσολίνι και μάλιστα στην παγκόσμια ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος
Σάλο προκαλούν στην Ιταλία οι... έπαινοι του Μπερλουσκόνι για τον Μπενίτο Μουσολίνι και μάλιστα στην παγκόσμια ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος
Ο πρώην πρωθυπουργός έχει αποδείξει πολλές φορές ότι δεν «βουτάει τη γλώσσα στο μυαλό» πριν μιλήσει, αλλά αυτή τη φορά το ατόπημά του έκανε μεγάλη αίσθηση, καθώς εκφράστηκε θετικά για τον δικτάτορα κατά τη διάρκεια της παρουσίας του σε τελετή για την παγκόσμια ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος.
«Οι νόμοι των φυλετικών διακρίσεων κατά των Εβραίων ήταν το μεγαλύτερο λάθος ενός ηγέτη, του Μουσολίνι, που σε άλλους τομείς είχε ενεργήσει ορθά» δήλωσε ο Μπερλουσκόνι, ο οποίος πρόσθεσε ότι «η Ιταλία δεν φέρει τις ίδιες ευθύνες με τη Γερμανία. Υπήρξε μια συνενοχή, που στην αρχή δεν συνοδεύτηκε από πλήρη συνειδητοποίηση της κατάστασης».

Οι τοποθετήσεις του Μπερλουσκόνι, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσαν αντιδράσεις και έντονη κριτική και θα αποτελέσουν τις επόμενες ημέρες βούτυρο στο ψωμί των αντιπάλων του στον προεκλογικό αγώνα. «Είναι τουλάχιστον αποκρουστικό ότι ο Μπερλουσκόνι νομιμοποιεί τους χειρισμούς του δικτάτορα, που οδήγησε την Ιταλία στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, την ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος» σχολίασε η ευρωβουλευτής του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος, Ντέμπορα Σερατσιάνι. «Ο Μπερλουσκόνι φέρει βαρύτατη ηθική και πολιτική ευθύνη».
Αντιδράσεις
Στην ίδια εκδήλωση παραβρέθηκε και ο Μάριο Μόντι, ο οποίος παρατήρησε πως ο κίνδυνος του αποκλεισμού και του αντισημιτισμού υπάρχει ακόμη στην Ιταλία. «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, γιατί αυτές οι φωτιές που ξεσπούν κάθε τόσο δεν πρέπει να οδηγήσουν ξανά σε τραγωδίες».
Δεν είναι, πάντως, η πρώτη φορά που ο Μπερλουσκόνι μνημονεύει τον Μπενίτο Μουσολίνι και δη ευνοϊκά. Μάλιστα, ο ζάπλουτος πολιτικός έχει συγκρίνει τον δικτάτορα με τον ίδιο, όταν είχε αναγκαστεί να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία και να απομακρυνθεί από την πολιτική.
Τότε, ο καβαλιέρε είχε παραπέμψει σε ένα βιβλίο που περιλαμβάνει τις επιστολές του Μουσολίνι στην ερωμένη του και ειδικά σε μια αποστροφή του δικτάτορα: «Δεν καταλαβαίνεις, εδώ δεν μετράω πια καθόλου. Μπορώ μόνο συμβουλές να δίνω». «Και εγώ έτσι νιώθω» είχε πει τότε ο Μπερλουσκόνι, για να συμπληρώσει ότι ο ίδιος δεν είναι φυσικά δικτάτορας, παρότι ο Τύπος τον περιγράφει επανειλημμένως σαν να είναι.
Τον Μάιο του 2010, εξάλλου, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Παρίσι, ο Μπερλουσκόνι είχε αναφερθεί στον «μεγάλο και ισχυρό δικτάτορα», ενώ αρκετά χρόνια πίσω, το 2003, είχε αναγκαστεί να ζητήσει συγνώμη επειδή είχε δηλώσει ότι ο «Μουσολίνι δεν σκότωσε κανέναν».
ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ
ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63773370

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου