Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Xρυσό μετάλιο στην Ελλάδα για τις προοπτικές ανταγωνιστικότητας και αύξησης εξαγωγών


image
Μετά την έκθεση της Deutsche Bank για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας, την οποία παρουσιάσαμε την περασμένη εβδομάδα στο www.kerdos.gr, τώρα και η Citi μας εκπλήσσει (δεδομένων των εφιαλτικών προβλέψεων που έδωσε για την χώρα μας λίγες ημέρες πριν) και δηλώνει ότι η Ελλάδα σκοράρει με άριστα στην βελτίωση της ανταγνωσιτικότητας αλλά και στις προοτπικές περαιτέρω βελτίωσης στο επόμενο διάστημα, φιγουράροντας πρώτη στη λίστα… υποψηφιότητας για υπεραπόδοση στην αύξηση των εξαγωγών, ακολουθούμενη από την Ιρλανδία και την Ισπανία.


Eκτός της ζώνης του ευρώ, η παγκόσμια δυναμική της ζήτησης βελτιώνεται ελαφρώς σε σύγκριση με την εικόνα που υπήρχε πριν έναν χρόνο, πριν έξι μήνες και αλλά και πριν από τρεις μήνες, όπως επισημαίνει η Citi. Ωστόσο υπογραμμίζει πως η αβεβαιότητα σχετικά με την επίδραση που θα έχει η επιμονή της ευρείας νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής τόνωσης, συνεχίζει να υπάρχει. Όπως έδειξαν και οι έρευνες της κεντρικής τράπεζας του Βεγγίου και της INSEE, που δημοσιεύτηκαν την περαμσένη εβδομάλα, ο δρόμος μπροστά έχει πολλά εμπόδια που θα πρέπει να διαπραγματευθούν σωστά για να διατηρηθεί η ανοδική πορεία της παγκόσμιας οικονομίας κατά τα επόμενα χρόνια.

Η ανάλυσή της Citi από την γεωγραφική κατανομή των εξαγωγών έδειξε ότι η Ελλάδα, η Γαλλία και η Ιρλανδία, είναι τα κράτη μέλη που έχουν μεγαλύτερη έκθεση στις οικονομίες που είναι πιθανό να απολαύσουν ταχύτερη αύξηση του ΑΕΠ το 2013 και το 2014. Αντίθετα, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Αυστρία, λόγω της εξάρτησης από τη ζήτηση της ζώνης του ευρώ, θα αντιμετωπίσουν χαμηλότερη αύξηση της ζήτησης από τους εμπορικούς τους εταίρους τους επόμενους 12 έως 18 μήνες.

Όσον αφορά τον τομέα της μεταποίησης, οι μετρήσεις της Citi δείχνoυν ότι η Κύπρος, η Ελλάδα και η Ισπανία απολαμβάνουν σημαντική άνοδο της εξωτερικής ζήτησης, αντανακλώντας ίσως το όφελος της επώδυνης προσαρμογής στο κόστος εργασίας, με εξαίρεση την Κύπρο. Αντίθετα, οι οικονομίες, όπως η Φινλανδία, Γαλλία και η Ιταλία πληρώνουν πιθανώς το τίμημα της σημαντικής διάβρωσης της ανταγωνιστικότητας της μεταποιητικής τους βιομηχανίας.

Η ανάλυση της Citi δείχνει επίσης ότι η Ολλανδία, η Γερμανία και το Βέλγιο, είναι τα κράτη μέλη τα οποία ωφελούνται τα μέγιστα από την ανάκαμψη των εξαγωγών, απολαμβάνουν διψήφια κέρδη σε σωρευτική αύξηση των εξαγωγών σε σύγκριση με τα προ της κρίσης επίπεδα. Η Κύπρος, η Φινλανδία και η Ιταλία έχουν υποαποδώσει τόσο που οι εξαγωγές εξακολουθούν να είναι κάτω από την προ της κρίσης κορυφή, και το μερίδιο των εξαγωγών ως ποσοστό του ΑΕΠ έχει μειωθεί.

Η ομαδοποίηση όλων αυτών των αποτελεσμάτων της ανάλυσης της Citi, σε ένα ενιαίο δείκτη, δείχνει ότι η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Ισπανία είναι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, που είναι το πιο πιθανό να ξεπεράσουν τους εταίρους τους σε ότι αφορά την αύξηση των εξαγωγών τα επόμενα τρίμηνα. Αντίθετα, η Φινλανδία, η Ιταλία και η Αυστρία είναι πιθανό να έχουν χαμηλότερη απόδοση.

Τα ευρήματα αυτά είναι ενθαρρυντικά για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Ισπανία, γεγονός που υποδηλώνει ότι η επανεξισορρόπηση και οι διαρθρωτικές αλλαγές έχουν κάνει πιο ανταγωνιστικές τις οικονομίες τους.

Αυτές οι οικονομίες είναι σε καλή θέση έτσι ώστε να επωφεληθούν από την ισχυρή ζήτηση από τις αναδυόμενες αγορές, με την αύξηση της ανταγωνιστικότητας που προκύπτει από τη σημαντική μείωση στο κόστος εργασίας, να αντισταθμίζει κάποιες από τις οδυνηρές προσαρμογές που εξακολουθούν να υπάρχουν και να επηρεάζουν την εγχώρια ζήτηση. Για την Ιταλία, αν οι μεταρρυθμίσεις δεν συνεχιστούν και μετά τις εκλογές, η οικονομία θα οδηγηθεί σε περαιτέρω υποαπόδοση.

Σε γενικές γραμμές, όπως καταλήγει η Citi, oι περιφερειακές χώρες που έχουν αρχίσει να εφαρμόσουν οδυνηρές διαρθρωτικές προσαρμογές φαίνεται να είναι σε θέση να εξισορροπήσουν τις οικονομίες τους σταδιακά, γεγονός που υποδηλώνει ότι η πολιτική αυτή αποδίδει κάποια αποτελέσματα. Αυτή είναι μια θετική εξέλιξη, δεδομένης της ευρείας συρρίκνωσης της εγχώριας ζήτησης. Για να συνεχιστεί αυτό, τόσο η παγκόσμια δυναμική της ζήτησης - ιδιαίτερα εκείνη που προέρχεται από τις αναδυόμενες αγορές – όσο και η διάρθρωση του εμπορικού τομέα, πρέπει να διατηρηθούν.

Ελευθερία Κούρταλη

Πηγή: kerdos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου