Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

ΗΠΑ: «Αναποφάσιστες ακόμη για Συρία», δηλώνει ο Ομπάμα

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε την Κυριακή ότι βρίσκεται σε εσωτερική διαμάχη για το αν πρέπει να αποσταλούν αμερικανικά στρατεύματα στη Συρία προκειμένου να επιλυθεί η κατάσταση στη χώρα.
Κατά τη διάρκεια δύο συνεντεύξεων που παραχώρησε ο Ομπάμα σε τηλεοπτικά δίκτυα, απάντησε στους επικριτές του που υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν εμπλακεί αρκετά αποφασιστικά στην κατάσταση που επικρατεί στη Συρία, όπου χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και εκατομμύρια έχουν αναγκαστεί αν μεταναστεύσουν.

Οι ΗΠΑ έχουν κάνει έκκληση στον Σύριο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ να παραιτηθεί των καθηκόντων του. «Σε μια τεταμένη κατάσταση όπως είναι αυτή στη Συρία, πρέπει να αναρωτηθώ: μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά σε αυτή την κατάσταση;», δήλωσε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης.

Ο Ομπάμα είπε ότι θα πρέπει να σταθμίσει τα οφέλη μιας στρατιωτικής παρέμβασης με την ικανότητα του Πενταφώνου να συνεχίζει να παρέχει υποστήριξη στα αμερικανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν, όπου οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει και αποσύρουν τις στρατιωτικές δυνάμεις μετά από περίπου δώδεκα χρόνια πολέμου.

«Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμα περισσότερες βίαιες εντάσεις ή και τη χρήση χημικών όπλων; Τι είναι αυτό που μπορεί να προσφέρει μια καλύτερη προοπτική σε ένα μετα-Άσαντ καθεστώς; Και πως μπορούμε να αντισταθμίσουμε τις δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους στη Συρία με τις δεκάδες χιλιάδες που έχουν σκοτωθεί στο Κονγκό;», είπε.

«Δεν κάνουμε σε κανέναν καλό όταν ενεργούμε πριν κοιτάξουμε προσεκτικά και αναλαμβάνουμε πράγματα χωρίς να σκεφτούμε τις συνέπειες των πράξεών μας», δήλωσε ο Ομπάμα στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου