Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Σερβία: Ελπίζει σε φθηνότερο φυσικό αέριο από τη Ρωσία

Σε συνομιλίες για τη μείωση της τιμής του εισαγόμενου φυσικού αερίου από τη Ρωσία ελπίζει η Σερβία, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τις δηλώσεις της υπουργού Ενέργειας της βαλκανικής αυτής χώρας Ζοράνα Μιχαΐλοβιτς.
Όπως είπε, η Σερβία εισάγει φυσικό αέριο από τη Ρωσία που θα μπορούσε να είναι φθηνότερο σε σχέση με την τιμή που καταβάλλει (475 δολάρια για 1000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου).

Κατά την ίδια, οι καλές σχέσεις της Σερβίας με τη Ρωσία, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο χωρών σε θέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, μπορούν να αποτελέσουν βάση για συνομιλίες με θέμα τη διαμόρφωση μίας καλύτερης τιμής του φυσικού αερίου που εισάγει η Σερβία.

Η υπουργός τόνισε ότι η φθηνότερη τιμή του φυσικού αερίου δεν θα επηρεάσει μόνο τον πληθυσμό της χώρας, αλλά και την ανταγωνιστικότητα της σερβικής οικονομίας.

Συγκρίνοντας την τιμή του φυσικού αερίου στη Σερβία σε σχέση με άλλες χώρες της περιοχής, διαπιστώνεται ότι μόνο σε λίγες γειτονικές χώρες η τιμή του αερίου είναι υψηλότερη, όμως, σε άλλες χώρες, όπως στην Αυστρία, η τιμή είναι σε χαμηλότερα επίπεδα, περίπου στα 270 δολάρια για 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, είπε η υπουργός.

Πρόσθεσε δε ότι ορισμένοι τομείς επηρεάζουν την τιμή του φυσικού αερίου που εισάγεται στη Σερβία, όπως η τιμή απόκτησης, το κόστος μεταφοράς (μέσω της Ουγγαρίας), καθώς και το γεγονός ότι η Σερβία αξιοποιεί μικρό μέρος του συνόλου της εισαγόμενης ποσότητας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου