Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Ελπίδα με ανάπτυξη

Προδιαγεγραμμένο ήταν ότι το 2013 θα αποδεικνυόταν η χειρότερη χρονιά για την ανεργία. Και δυστυχώς τα άσχημα μηνύματα ξεκίνησαν από τις πρώτες κιόλας μέρες του. Ηδη αγγίξαμε το 26,8% και είμαστε η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στον χώρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Ισπανία, που για χρόνια διατηρούσε το σχετικό προβάδισμα, βρέθηκε στη δεύτερη θέση.
Ενδεικτικό, μάλιστα, της σοβαρότητας που έχει προσλάβει το πρόβλημα είναι ότι η Αττική είναι πλέον η περιοχή με τον υψηλότερο δείκτη ανεργίας. Τον Οκτώβριο το ποσοστό των ανέργων έφτασε στο 28,3%. Τον αντίστοιχο μήνα του 2011 βρισκόταν στο 20,4%. Και αναφερόμαστε στην περιοχή όπου διαμένουν περίπου τα 2/3 του συνολικού πληθυσμού της χώρας.
Απέναντι σε αυτήν τη φρικτή πραγματικότητα η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιδράσει όσο αποτελεσματικότερα επιτρέπουν οι ειδικές συνθήκες στις οποίες έχει περιέλθει η χώρα. Ηδη βρίσκονται σε εξέλιξη ή πρόκειται να ξεκινήσουν σύντομα μια σειρά από προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης, ιδιαίτερα των νέων, τα οποία θα καλύπτουν συνολικά 350.000 άτομα.


Αλλά φυσικά δεν είναι αυτή η «συνταγή» που χρειάζεται ο τόπος. Δεν αρκούν παρεμβάσεις που να αποτρέπουν την ακόμη μεγαλύτερη διόγκωση του προβλήματος. Εκείνο που χρειαζόμαστε είναι να αντιστραφεί επιτέλους η πορεία στην οποία βρισκόμαστε εδώ και τρία χρόνια. Αν αυτό δεν γίνει, τα όποια και όσα προγράμματα θα αποτελούν φιλότιμες προσπάθειες, που όμως δεν θα είναι σε θέση να μας βγάλουν από το τέλμα.
Μοναδική ελπίδα είναι να ξεκινήσει επιτέλους η διαδικασία της ανάκαμψης και να μπούμε σε αναπτυξιακή τροχιά. Και, μάλιστα, το ταχύτερο δυνατό. Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλο τα αδιέξοδα που της δημιουργεί η περιθωριοποίηση όλο και μεγαλύτερων τμημάτων της.
ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22786&subid=2&pubid=63764947

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου