Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Αγώνας Δρόμου της Κυπριακής Κυβέρνησης για τα Οικόπεδα της ΑΟΖ Ώστε να Προλάβει τις Εκλογές

Στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις της κυπριακής κυβέρνησης με τις εταιρείες που διεκδικούν τα δικαιώματα εκμετάλλευσης τωνοικοπέδων της ΑΟΖ. Τις προηγούμενες ημέρες, ο υπουργός Εμπορίου, Νεοκλής Συλικιώτης, δήλωσε ότι η υπογραφή τους αναμένεται να γίνει από την παρούσα κυβέρνηση, πριν από τις εκλογές, δηλαδή μέσα στον επόμενο ένα μήνα.
Σχετικά με το σύντομο αυτό χρονικό περιθώριο, ο κ. Συλικιώτης δήλωσε ότι “ότι εφόσον είμαστε σε μια τροχιά ολοκλήρωσης, βεβαίως θα προχωρήσουμε. Μια Κυβέρνηση λειτουργεί μέχρι την τελευταία της ημέρα”.
Ο κ. Συλικιώτης τόνισε ότι «πηγαίνουν πάρα πολύ καλά οι συζητήσεις. Θα έλεγα ότι είμαστε στο τελικό στάδιο και αντιλαμβάνεστε το πόσο σημαντικό είναι, από πολλές απόψεις, να έχουμε υπογραφή συμβολαίων το συντομότερο».

Επίσης, δήλωσε πως με την υπογραφή των συμβολαίων θα υπάρξει, πρώτα απ’ όλα, μια πολιτική που θα θωρακίσει την Κύπρο στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Το δεύτερο είναι σημαντικό, πρόσθεσε ο Υπουργός σημειώνοντας πως το να υπογραφούν συμβόλαια με τις πετρελαϊκές εταιρείες στέλλεται ένα ισχυρό μήνυμα για την οικονομία. Το τρίτο σημαντικό είναι ότι η υπογραφή συμβολαίων θα βοηθήσει να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες που ξεκίνησαν, κυρίως από την ΚΡΕΤΥΚ, για να γίνουν όλες οι προετοιμασίες που χρειάζονται για την ανέγερση τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου.
Ο υπουργός θεωρεί ότι οι επενδύσεις που αναμένεται να γίνουν στην ΑΟΖ μαζί με το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου, θα είναι σε θέση να δώσουν σημαντική ώθηση στην κυπριακή οικονομία, η οποία σήμερα δεν βρίσκεται και στο καλύτερο δυνατό σημείο.
Τέλος, ο Κύπριος υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι σύντομα θα γίνει ηυπογραφή των συμβολαίων και με την κοινοπραξία ENI-KOGAS αλλά και με την TOTAL, με την οποία οι διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τον Υπουργό βρίσκονται στο τελικό στάδιο.
ΠΗΓΗ: http://www.energia.gr/article.asp?art_id=65698

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου