Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Τρία μέτωπα-κλειδιά στο κουρδικό πρόβλημα


Είναι σαφές ότι έχουν δρομολογηθεί εξελίξεις στην υπόθεση του κουρδικού προβλήματος. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρεζτέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ανοίξει ήδη διάλογο με τον φυλακισμένο στο νησί του Ιμραλί, ιστορ
Είναι σαφές ότι έχουν δρομολογηθεί εξελίξεις στην υπόθεση του κουρδικού προβλήματος. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρεζτέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ανοίξει ήδη διάλογο με τον φυλακισμένο στο νησί του Ιμραλί, ιστορικό ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν
Έτσι, η γαλλική αντιτρομοκρατική υπηρεσία, η οποία έχει αναλάβει τις έρευνες, αναζητεί τους δράστες σε ανθρώπους που ανήκαν στον κλειστό κύκλο των Κούρδων και βρίσκονταν κοντά στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Και έδρασαν είτε για να βγάλουν από τη μέση τους διαφωνούντες, είτε ως πράκτορες ξένων υπηρεσιών.
Ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο εσωτερικό του ΡΚΚ και των Κούρδων -όπως ισχυρίζεται η Άγκυρα- ή σχέδιο των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών για να απαλλαχθούν από «ενοχλητικούς» στην προσπάθεια να κλείσουν τη χαίνουσα πληγή - όπως υπονοεί η ηγεσία των Κούρδων της Τουρκίας; Το ερώτημα αυτό κυριαρχεί μετά την εκτέλεση τριών κορυφαίων στελεχών του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος στο Παρίσι, μία εκ των οποίων -η Σακινέ Τσανζίζ ή Σάρα- ήταν ιδρυτικό στέλεχος του ΡΚΚ, στενή συνεργάτιδα του Αμπντουλάχ Οτσαλάν και η φωνή της οργάνωσης στην Ευρώπη.
Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι έχουν δρομολογηθεί εξελίξεις στην υπόθεση του κουρδικού προβλήματος. Κι αυτό είναι κάτι που δεν προκύπτει μόνο από το συγκεκριμένο γεγονός. Το υπό εξέλιξη «παζάρι» της Άγκυρας με τον φυλακισμένο στο νησί του Ιμραλί ιστορικό ηγέτη του ΡΚΚ, ο πολλαπλασιασμός και η σύσφιξη των οικονομικών και πολιτικών δεσμών της Άγκυρας με τους Κούρδους του βορείου Ιράκ -όπου, ως γνωστόν, διατηρεί τις σημαντικότερες βάσεις του το ΡΚΚ- και οι γενικότερες ανακατατάξεις που έχουν δρομολογηθεί στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής συνάδουν με το παραπάνω συμπέρασμα.
Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν
Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν
Εναρξη συνομιλιών
«Η τριπλή δολοφονία σημειώθηκε σε ένα περίπλοκο πολιτικό περιβάλλον, μετά την έναρξη των συνομιλιών της Τουρκίας με την πολιτική πτέρυγα του ΡΚΚ στο Όσλο, πέρυσι. Οι διαπραγματεύσεις έχουν κολλήσει μετά την πρόσφατη έξαρση των επιθέσεων στη νοτιοανατολική Τουρκία, η οποία έχει προκαλέσει αντιδράσεις στις τάξεις των εθνικιστών Τούρκων, που ισχυρίζονται ότι οι αρχές δεν πρέπει να συνομιλούν με τους αντάρτες», έγραφαν χθες οι αμερικανικοί New York Times, λίγα 24ωρα πριν από τη μετάβαση στην Ουάσιγκτον υψηλόβαθμης αντιπροσωπίας Τούρκων αξιωματούχων, για συνομιλίες με αντικείμενο το Κουρδικό και τη Συρία.
Πάντως, η Άγκυρα, φοβούμενη επιθέσεις εκδίκησης από τους Κούρδους που τη θεωρούν υπεύθυνη για τον θάνατο των τριών στελεχών, ζήτησε από τις ευρωπαϊκές χώρες να λάβουν έκτακτα μέτρα ασφαλείας στις διπλωματικές της αποστολές.
ΤΟΥΡΚΙΑ
«Παζάρι» με το ΡΚΚ
Παρά το γεγονός ότι η οικονομία της Τουρκίας συνεχίζει να «πετά» (και να «φουσκώνει»), ο Ερντογάν γνωρίζει ότι δεν θα χαρακτηριστεί ως ο πιο επιτυχημένος ηγέτης μετά τον Κεμάλ Ατατούρκ εάν δεν καταφέρει να δώσει λύση στο πρόβλημα των περίπου 15 εκατ. Κούρδων της Τουρκίας. Ετσι, έχει ήδη ανοίξει διάλογο σε πολλά επίπεδα με το ΡΚΚ και άλλες οργανώσεις. Μάλιστα, το εντυπωσιακό είναι ότι καταφέρνει να ελέγξει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας, παρά την κλιμάκωση των επιθέσεων από το ΡΚΚ, που καταφέρνει σοβαρά πλήγματα στον τουρκικό στρατό. «Ατού» στην προσπάθεια του Ερντογάν φαίνεται πως είναι ο «Απο», ο οποίος δείχνει να έχει μετατραπεί σε εταίρο για την ειρήνη.
Ωστόσο, παρά την αδιαμφισβήτητη επιρροή του στις τάξεις των μαχητών και των απλών Κούρδων, πολλά στελέχη του ΡΚΚ θεωρούν ότι μετά από 14 χρόνια στη φυλακή, υπάρχουν σκιές στον ρόλο του Οτσαλάν...
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αλλαγές στον χάρτη
Οι μεγάλες ανακατατάξεις οι οποίες έχουν δρομολογηθεί στην περιοχή, με καταλύτη την Αραβική Άνοιξη, δίνουν ένα ακόμη λόγο στην Άγκυρα να πάρει αποφάσεις και πρωτοβουλίες. Άλλωστε, το κουρδικό πρόβλημα παίζει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις στη Συρία -τα δύο εκατομμύρια των εκεί Κούρδων διατηρούν την αυτονομία τους τόσο από τη Δαμασκό όσο και από την αντιπολίτευση και θέτουν τους δικούς τους όρους- αλλά και στο Ιράν, όπου επίσης υπάρχει ισχυρή κουρδική μειονότητα. Και φυσικά στο Ιράκ, στο βόρειο τμήμα του οποίου οι Κούρδοι έχουν ντε φάκτο εγκαταστήσει το δικό τους κρατικό μόρφωμα και διεκδικούν την πλήρη αυτονομία τους από τη Βαγδάτη, δείχνοντας τον δρόμο στα 25 περίπου εκατομμύρια των Κούρδων που εξακολουθούν να μην έχουν πατρίδα.
ΙΡΑΚ
Πετρέλαιο στο Βόρειο Ιράκ
Η πρόσφατη συμφωνία των Κούρδων του βορείου Ιράκ με την Άγκυρα για την απευθείας εξαγωγή πετρελαίου μέσω Τουρκίας, χωρίς τη διαμεσολάβηση της Βαγδάτης, αποτελεί ένα καίριο βήμα προς την πλήρη ανεξαρτησία. Η Τουρκία προφανώς και διεκδικεί ρόλο σε αυτή τη διαδικασία, με δύο στόχους: αφενός, να αποφύγει δυσάρεστες εκπλήξεις και, αφετέρου, να τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια του ΡΚΚ.
Tου Γιώργου Παυλόπουλου
ΠΗΓΗ: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26511&subid=2&pubid=112976669

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου