Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Το ανοιχτό βήμα της Rosneft

«Κορυφαία συμφωνία του αιώνα». Έτσι σχολίασαν Ρώσοι και διεθνείς αναλυτές την εξαγορά του 100 % των μετοχών της ΤΝΚ-ΒΡ από τη Rosneft. Την αξιολόγηση του συμβολαίου καθόρισε πρωτίστως η τιμή των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο και βάσει μιας σειράς άλλων δεικτών η συμφωνία κατέστη μέρος της παγκόσμιας ιστορίας.
роснефть тнк bp
Η συμφωνία θα ολοκληρωθεί περί τα μέσα του 2013. Με την κατάληξή της η ΒΡ θα εισπράξει 17 δισεκατομμύρια δολάρια και σχεδόν το 13 % των μετοχών της Rosneft. Με τους Ρώσους μετόχους της η ΤΝΚ θα λογαριαστεί μόνο με χρήματα.

Η συγχώνευση της ΤΝΚ-ΒΡ και της Rosneft θα καταστήσει τη ρωσική εταιρεία μια από τις ηγέτιδες στον πετρελαϊκό τομέα. Θα προπορεύονται μόνο οι Saudi Aramco και η National Iranian Oil Company.

Η εμφάνιση στη Rosneft ενός μεγάλου μειοψηφικού μετόχου θα συμβάλει στην πιο δραστήρια συμμετοχή της ρωσικής εταιρείας σε δυτικά σχέδια, θεωρεί ο αναλυτής Αντρέι Πολεστσούκ:

Η Rosneft θα γίνει η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο, ενώ η ΒΡ θα είναι στρατηγικός εταίρος της. Αυτό το γεγονός πρέπει να επιτρέψει είσοδο της Rosneft στις ξένες αγορές, δηλαδή την απόκτηση κάποιων μεριδίων σε μετοχές στο εξωτερικό. Εκτός αυτού η ΤΝΚ-ΒΡ αποτελεί ένα αποτελεσματικό περιουσιακό στοιχείο, το οποίο μπορεί μελλοντικά να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη ενός τεράστιου χρέους, τη χρηματοδότηση ίδιων προγραμμάτων, είτε για την αγορά νέου μετοχικού ενεργητικού στη Ρωσία ή το εξωτερικό.

Για τη ρωσική πλευρά η εν λόγω απόκτηση είναι επίσης η δυνατότητα να αποκτήσει εμπειρία εταιρικής διεύθυνσης. Η ΒΡ με τη σειρά της θα αποκτήσει ένα αξιοπρεπές πακέτο σε μια μεγάλη διεθνή πετρελαϊκή εταιρεία. Η βρετανική εταιρεία ήδη κατέχει το 1,5 % των μετοχών της Rosneft και σχέδια να αποκτήσει άλλο 5,5 % των μετοχών της ρωσικής εταιρείας από την Rosneftgaz. Τελικά το μερίδιο της ΒΡ θα αποτελέσει περίπου το 20 % της Rosneft.

Άλλο ένα θετικό για τους Βρετανούς είναι η συμμετοχή στα πετρελαϊκά σχέδια της Rosneft, μεταξύ άλλων και στην αξιοποίηση της αρκτικής υφαλοκρηπίδας, επισημαίνει ο ειδικός Σεργέι Αγκιμπάλοφ:
Μπαίνοντας στην Rosneft η ΒΡ αποκτά τον τυχερό λαχνό, γιατί ειδικά αυτή η εταιρεία θα εργαστεί στην Ανατολική Σιβηρία και θα ασχοληθεί με την εκμετάλλευση της υφαλοκρηπίδας. Πράγμα, που σημαίνει ότι και για την ΒΡ, ως έναν από τους βασικούς μετόχους, ανοίγονται πολύ ευρείες προοπτικές για την αύξηση των αποθεμάτων στο μέλλον.

Τη χρονιά που πέρασε η Rosneft συμφώνησε να εργαστεί από κοινού στις παράκτιες ζώνες με άλλες τρεις εταιρείες: τις Statoil, Eni και ExxonMobil. Πρόκειται για άλλη μια επιβεβαίωση του ότι στους ξένους επενδυτές τώρα είναι ιδιαιτέρως ευνοϊκό και κερδοφόρο να εργάζονται στη Ρωσία.
Συνολικά το 2012 αποδείχθηκε εξαιρετικά επιτυχές για την Rosneft. Η αγορά της ΤΝΚ-ΒΡ, κατά τις προγνώσεις παραγόντων του τομέα της ενέργειας, θα αντικατοπτριστεί στην αύξηση και της κεφαλαιοποίησης της εταιρείας. Στους λίγους μήνες, που διήρκεσε η συζήτηση των λεπτομερειών του συμβολαίου, η τιμή της μετοχής της Rosneft αυξήθηκε κατά 40 %. Στις προοπτικές του 2013 εντάσσονται οι εκτεταμένες γεωλογικές έρευνες στις περιοχές της Σιβηρίας, της Μαύρης Θάλασσας και της Αρκτικής.


ΠΗΓΗ: http://greek.ruvr.ru/2013_01_07/100234434/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου