Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Η ύφεση έφτασε και στη Γερμανία

Οι παρενέργειες της ανυποχώρητης πολιτικής λιτότητας που ακολουθεί και επιβάλει το Βερολίνο καταδείχθηκαν την Τρίτη, καθώς η γερμανική οικονομία υποχώρησε κατά 0,5%, πολύ περισσότερο απ’ ό,τι αναμενόταν, το δ’ τρίμηνο του 2012 εξαιτίας της συντονισμένης εφαρμογής λιτότητας στην Ευρωζώνη. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες η γερμανική κυβέρνηση αναθεώρησε σημαντικά τις προβλέψεις για το 2013, από ανάπτυξη 1% του ΑΕΠ, σε ανάπτυξη μόλις 0,4%. Το θετικό για τη γερμανική κυβέρνηση είναι ότι πέτυχε μικρό πλεόνασμα 0,1% το 2012, για πρώτη φορά από το 2007. Το αποτέλεσμα δεν οφείλεται στη λιτότητα, αλλά στην οικονομική επεκτατική οικονομική πολιτική που ακολουθεί στο εσωτερικό η κ. Μέρκελ και η οποία ενισχύει την απασχόληση και τα εταιρικά κέρδη.
Τελικά η ύφεση που πλήττει εδώ και πολλούς μήνες τις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης έφτασε και στη Γερμανία στα τέλη της περασμένης χρονιάς, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που παρουσίασε η γερμανική στατιστική υπηρεσία. Η υπηρεσία ανακοίνωσε χθες ότι η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε το 2012 κατά 0,7% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση (από 3% το 2011), ενώ η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,5% το δ’ τρίμηνο. Σε ετήσια βάση η συρρίκνωση του δ’ τριμήνου υπολογίζεται σε 2% σύμφωνα με υπολογισμούς της JP Morgan. Ηταν η πρώτη συρρίκνωση του γερμανικού ΑΕΠ από το δ’ τρίμηνο του 2011, όταν το ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 0,1%, και επιβεβαιώνει τις προβλέψεις των οικονομολόγων ότι ολόκληρη η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί και το δ’ τρίμηνο, όπως και τα δύο προηγούμενα. Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters η γερμανική κυβέρνηση αναθεωρεί σημαντικά τις προβλέψεις για το 2013, οπότε και αναμένει ανάπτυξη της οικονομίας κατά 0,4% του ΑΕΠ, ενώ προηγουμένως περίμενε ανάπτυξη 1%. Για το 2014 η γερμανική κυβέρνηση αναμένει ανάπτυξη 1,6%. Τις νέες προβλέψεις θα παρουσιάσει επίσημα σήμερα στο Βερολίνο ο υπουργός Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ.

Το χτύπημα που δέχτηκε η γερμανική οικονομία είναι το χειρότερο μετά την ύφεση του 2009 και οφείλεται ουσιαστικά την κρίση χρέους της Ευρωζώνης. Οι γερμανικές εταιρείες μείωσαν κατακόρυφα τις επενδύσεις τους σε εγκαταστάσεις και εργαλεία, στοιχείο που οδήγησε στην μείωση του γερμανικού ΑΕΠ. Το γεγονός ότι οι εταιρείες μείωσαν τις επενδύσεις τους κατά 4,1% στη διάρκεια του 2012 παρ’ όλο που διαθέτουν πρόσβαση στην φθηνότερη χρηματοδότηση στην Ευρωζώνη και παρ΄όλο που η ανεργία στη Γερμανία παραμένει σε πολύ χαμηλό επίπεδο δείχνε σε πόσο σημαντικό βαθμό η Γερμανία εξακολουθεί να εξαρτάται από τις εξαγωγές της στην Ευρωζώνη. «Η γερμανική οικονομία μπορεί πλέον να μην είναι μια όαση ευτυχίας, αλλά τουλάχιστον παραμένει μια όαση ανάπτυξης στην Ευρωζώνη», εκτίμησε ο οικονομολόγος της ING, Κάρστεν Μπρζέσκι. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η γερμανική οικονομία θα επιτρέψει στην ανάπτυξη το α’ τρίμηνο του 2013. Παρ’ όλη την επιβράδυνση της οικονομίας η ισχυρή αγορά εργασίας και η αύξηση μισθών βοήθησαν τη γερμανική κυβέρνησης να πετύχει το πρώτο δημοσιονομικό πλεόνασμα, 0,1%, από το 2007, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία. Σύμφωνα με τον Γιόργκ Κράμερ της Commerzbank το πλεόνασμα δεν οφείλεται στις προσπάθειες της κυβέρνησης Μέρκελ. «Η αύξηση της απασχόλησης και τα ισχυρά εταιρικά κέρδη κατέστησαν εφικτό το αποτέλεσμα, όχι ο περιορισμός δαπανών του κράτους», λέει ο Κράμερ. Επιπλέον, η γερμανική κυβέρνηση πέτυχε το στόχο μείωσης του διαρθρωτικού ελλείμματος κάτω από το 0,35% του ΑΕΠ (συγκεκριμένα στο 0,32%) το 2012, τέσσερα χρόνια νωρίτερα από το στόχο.

Του Κώστα Καρκαγιάννη
Πηγή: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου