Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Μεγάλες Ζημίες για τους Traders Από τη Βλάβη στο Καλώδιο με την Ιταλία -Τι Λέει ο ΑΔΜΗΕ

Ζημία εκατομμυρίων υποστηρίζουν ότι θα υποστούν οι traders ηλεκτρικής ενέργειας από τη βλάβη στο καλώδιο διασύνδεσης Ελλάδος-Ιταλίας, το οποίο δεν λειτουργεί από τις 3 Ιανουαρίου. Οι ίδιοι, μάλιστα, θεωρούν ότι «δεν είναι αθώα η βλάβη» και ότι είναι μια πρακτική που συμβαίνει συχνά τα τελευταία πέντε χρόνια, προς όφελος τόσο της ελληνικής όσο και της ιταλικής αγοράς.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ, η βλάβη έχει προκληθεί λόγω διαρροής λαδιού στο υποβρύχιο καλώδιο στην πλευρά της Ιταλίας. Αρχικά, ανακοινώθηκε ότι η αποκατάσταση θα γινόταν στις 11 Ιανουαρίου, αλλά νεώτερη ανακοίνωση του Διαχειριστή ανέφερε ότι η εκτιμώμενη ημερομηνία επαναλειτουργίας του καλωδίου είναι η 20η Ιανουαρίου. Δηλαδή, το καλώδιο θα παραμείνει εκτός λειτουργίας 18 ημέρες. Μέσω της οδού αυτής η Ελλάδα εξάγει στην Ιταλία περί τα 500-600 MW την ώρα. Traders που μίλησαν στο energia ανέφεραν ότι έχουν πληρώσει για να εξασφαλίσουν δικαιώματα διασύνδεσης τον Ιανουάριο (5,57 ευρώ/MW) προκειμένου να διαθέσουν τις εισαγωγές που έκαναν από τα Βόρεια σύνορα στην προθεσμιακή ιταλική αγορά. Εξαιτίας όμως της βλάβης στο καλώδιο σύνδεσης υποστηρίζουν ότι έχουν εγκλωβισθεί στην ελληνική αγορά, όπου διαθέτουν την εισαγόμενη ενέργεια σε χαμηλότερη τιμή από αυτήν που αγόρασαν. Συν τοις άλλους, για να μην πληρώσουν υψηλό πρόστιμο στην spot αγορά της Ιταλίας, γιατί έκλεισαν θέσεις, είναι αναγκασμένοι να πουλήσουν σε υψηλότερη τιμή από αυτήν που αγόρασαν την προς εξαγωγή ενέργεια. Η εκτιμώμενη ζημία από την αδυναμία εξαγωγών υπολογίζεται, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στο energia σε πλέον των 2 εκατ. ευρώ.
Οι traders που μίλησαν στο energia υποστηρίζουν ότι η «βλάβη» βολεύει την Ιταλία, γιατί αυτή τη στιγμή το 60% των μονάδων φυσικού αερίου που διαθέτουν δεν λειτουργεί, εξαιτίας της μεγάλης διείσδυσης των φωτοβολταϊκών, η εγκατεστημένη ισχύς των οποίων υπολογίζεται σε 11 GW. Επιπλέον, το πρόβλημα επιτείνεται και λόγω της οικονομικής κρίσης που ταλαιπωρεί και την Ιταλία, με συνέπεια να έχει μειωθεί δραματικά η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι, το να μην γίνονται εισαγωγές από την Ελλάδα αναγκάζει ανενεργές ιταλικές μονάδες να εισέλθουν και πάλι στην παραγωγή.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, λένε οι ίδιες πηγές, το να μη γίνουν εξαγωγές προς την Ιταλία συμφέρει την ελληνική αγορά, καθώς οι εισαγωγές αυτές θα καλύψουν μέρος παραγωγής η οποία δεν θα γίνει για λόγους κόστους και επιπλέον, η αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα, λόγω της εγκατάλειψης του ακριβού πετρελαίου θέρμανσης, καλύπτεται και με τον τρόπο αυτό, αντί της εισαγωγής μεγαλύτερων ποσοτήτων φυσικού αερίου.
Τον Ιανουάριο έκλεισαν δικαιώματα διασύνδεσης οι εξής εταιρίες: ΔΕΗ, Elpedison, EFT, AXPO (πρώην EGL), GEN-I Athens, Edison Trading, Statkraft Markets Gmbh, Compagnie Nationale dy Rhone, Neco και Greek Environmental & Energy Network SA.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν στο energia εξαγωγείς ηλεκτρικής ενέργειας, το 2011 σημειώθηκαν οι συχνότερες βλάβες στο καλώδιο με την Ιταλία. Πιο συγκεκριμένα, δεν λειτούργησε, από τις 21-31 Ιανουαρίου, από 1-4 Φεβρουαρίου και από 19-28 Φεβρουαρίου, από 1-6 Μαρτίου, από 2-12 Απριλίου και από 13-19 Απριλίου, από 9-23 Σεπτεμβρίου και μία ημέρα τον Οκτώβριο. Αντίστοιχα, το 2012 ανενεργό έμεινε στις 7 Ιανουαρίου και στις 10 Φεβρουαρίου, την 1η Απριλίου και από 22-29 Οκτωβρίου. Φέτος, τον Ιανουάριο «ποδαρικό» κάνει με 18 ημέρες διακοπή.
Το energia ζήτησε από τον ΑΔΜΗΕ να σχολιάσει την κατάσταση αυτή και ειδικότερα το θέμα των συχνών διακοπών. Όπως αναφέρθηκε από το Διαχειριστή, «στατιστικά, αν εξαιρέσει κανείς την περίοδο συντήρησης, που είναι στις 15-20 Μαΐου και ολοκληρώνεται στις 10 Ιουνίου, οι διακοπές που σημειώνονται συμβαίνουν μία-δύο φορές το χρόνο. Η συγκεκριμένη διακοπή είναι στο ιταλικό κομμάτι, κάτι που δεν συμφέρει ούτε τον ΑΔΜΗΕ, ούτε το ελληνικό σύστημα, διότι σε περιόδους φορτίου αναγκαζόμαστε να κλείνουμε μονάδες λόγω μείωσης του εξαγωγικού φορτίου. Σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση βλάβης από ελληνικής πλευράς, όποτε αυτή προέκυψε, γίνεται από τον ΑΔΜΗΕ με ταχύτητα και δεν έχει καθυστερήσει παραπάνω από μία ημέρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου