Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Ο Cameron, η Βρετανία και η ΕΕ

Σε συνέντευξή του στο σημερινό πρόγραμμα του Radio 4, ο David Cameron έδωσε μερικές παραπάνω λεπτομέρειες σχετικά με την επερχόμενη καλύτερη ομιλία του για την ΕΕ όλων των εποχών (εεε, καλά...). Λοιπόν, τί θα πρέπει να περιμένουμε; 
Είπε ότι ένας νέος διακανονισμός με την ΕΕ «δεν είναι κάτι που πρέπει να φοβόμαστε, αλλά κάτι που πρέπει να αγκαλιάσουμε». Πιστεύει ότι υπάρχουν «πραγματικές πιθανότητες να επιτευχθεί κάτι τέτοιο» και ότι «τόσο ο Ολλανδός, όσο και ο Γερμανός Πρωθυπουργός έχουν υποστηρίξει την κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση».


Το γεγονός ότι παίρνει το μέρος της Γερμανίας είναι πολύ ενδιαφέρον, καθώς και το ότι δεν ήταν ξεκάθαρος σχετικά με το ποιο ακριβώς θα είναι το θέμα του δημοψηφίσματος ή την ημερομηνία διεξαγωγής του:

«Θα επιτύχουμε έναν νέο διακανονισμό, η έγκριση του οποίου θα τεθεί στη συνέχεια στην κρίση του Βρετανικού λαού με έναν πολύ απλό τρόπο, έτσι ώστε να μπορεί να δώσει ή να μην δώσει τη συγκατάθεσή τους για αυτές τις αλλαγές».

Αλλά τι θα γινόταν αν οι σκεπτικιστές των μεταρρυθμίσεων, από όλες τις πλευρές, έχουν δίκιο και το θέμα των μεταρρυθμίσεων δεν τεθεί επί τάπητος, έχει σκεφτεί ποτέ του ο Cameron το ενδεχόμενο αποχώρησης από την ΕΕ;

«Με ρωτάτε το εάν θα καταρρεύσει η Βρετανία στην περίπτωση που αποχωρήσει από την ΕΕ; Όχι, όχι βέβαια. Θα μπορούσατε να επιλέξετε ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης. Το ερώτημα είναι τί είναι προς το εθνικό μας συμφέρον και πάντα ήμουν πολύ σαφής ότι το να συμμετάσχουμε στην ενιαία αγορά είναι προς το εθνικό μας συμφέρον ως εμπορικό έθνος, αλλά όχι όπως η Νορβηγία, αποδεχόμενοι όλους τους κανόνες της ενιαίας αγοράς, να πληρώνουμε για το προνόμιο του να είμαστε μέρος της και να μας κυβερνούν από τις Βρυξέλλες μέσω φαξ».

Όλα αυτά μας είναι ήδη γνωστά: ο Cameron πιστεύει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να πορευτεί καλύτερα εκτός ΕΕ (πράγμα που το λέει εδώ και πολύ καιρό), έχει δεσμευτεί να δώσει εμμέσως, μέσω του δημοψηφίσματος, «καινούρια συναίνεση» στο κοινό του Ηνωμένου Βασιλείου και ο ίδιος αρνείται όλες τις κατηγορίες «εκβιασμού» ή και την ακούσια διακινδύνευση της παραμονής του Ηνωμένου βασιλείου στην ΕΕ μέσω της επαναδιαπραγμάτευσης που επιχειρεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου