Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Χρηματοδότηση από την Ευρωπαοκή Επιτροπή του πλωτού νοσοκομείου «Ιπποκράτης»

Το πλωτό νοσοκομείο «Ιπποκράτης» (πρώην «ΠΑΡΟΣ ΕΞΠΡΕΣ») το οποίο σχεδιαζόταν να τεθεί σε λειτουργία αφού θα ολοκληρώνονταν οι εργασίες μετασκευής του, βρίσκεται στο λιμάνι του Πειραιά και σαπίζει ανεκμετάλλευτο. Το έργο της τροποποίησης του επιβατηγού αυτού πλοίου σε πλωτό εξεταστικό κέντρο με ελικοδρόμιο, που θα εξυπηρετούσε τα απομονωμένα νησιά του Αιγαίου, έχει ήδη χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με 580 εκατομμύρια δραχμές (σε σημερινές τιμές σχεδόν 1 δισ.), χωρίς να έχει καταστεί λειτουργικό, ώστε να εξυπηρετήσει έκτακτα περιστατικά και ανάγκες προληπτικής ιατρικής των κατοίκων της άγονης γραμμής των νησιών του Αιγαίου, των οποίων η ζωή καθημερινά κινδυνεύει από την έλλειψη παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Το έργο είχε ενταχθεί στο Περιφερειακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Βορείου Αιγαίου 1989-1993, και υποτίθεται ότι θα έλυνε τα παραπάνω καυτά προβλήματα, ώστε να σταματήσουν τα περιστατικά τραγικών θανάτων κατοίκων των νησιών αυτής της περιοχής.


Θα ήθελα να πληροφορηθώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

1. Σκοπεύει να ζητήσει την ανάκτηση των χρημάτων που έχουν δοθεί;

2. Ποιές άλλες προτάσεις υπέβαλαν οι Ελληνικές αρχές ώστε να καλυφθεί το κενό της παροχής περίθαλψης που προβλεπόταν από τον «Ιπποκράτη», προς τους κατοίκους της «άγονης γραμμής»;

3. Ποιοί είναι οι υπεύθυνοι για τη σκανδαλώδη κατασπατάληση κοινοτικών κονδυλίων στην περίπτωση του πλοίου «Ιπποκράτης»;

4. Σε ποιές άλλες ενέργειες πρόκειται να προβεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να αποτρέψει στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα;

Aπάντηση της κας Wulf-Mathies εξ ονόματος της Επιτροπής (16 Ιανουαρίου 1998)

H Eπιτροπή γνωρίζει το πρόβλημα που δημιουργείται από την εγκατάλειψη εκ μέρους των ελληνικών αρχών του έργου που αφορά το πλοίο-νοσοκομείο «Ιπποκράτης», το οποίο είναι ένα πλωτό κέντρο προληπτικής ιατρικής.

Κατά τις επαφές της με τις αρχές του κράτους μέλους, η Επιτροπή επέμεινε ώστε, κατά την περάτωση από δημοσιονομικής πλευράς του λειτουργικού προγράμματος για το βόρειο Αιγαίο 1989-1993, η κοινοτική συνδρομή που αφορά το εν λόγω πλοίο να παραληφθεί από την αίτηση πληρωμής του υπολοίπου του εν λόγω προγράμματος. Οι ελληνικές αρχές υπέβαλαν, έτσι, στην Επιτροπή μία έκθεση περάτωσης τροποποιημένη προς αυτή την κατεύθυνση. Μ'αυτό τον τρόπο, το υπόλοιπο που θα καταβληθεί στο κράτος μέλος θα μειωθεί κατά την κοινοτική συνδρομή που συνδέεται με το μέτρο 1.1.7.Β «Βελτίωση και μετατροπή ενός πλοίου σε πλωτό κέντρο προληπτικής ιατρικής» του λειτουργικού προγράμματος για το βόρειο Αιγαίο 1989-1993.

Η Επιτροπή δεν έλαβε εκ μέρους των ελληνικών αρχών ειδικές προτάσεις για την κάλυψη των αναγκών της περιφέρειας, ιδίως στον τομέα της προληπτικής ιατρικής. Ωστόσο, η σταθερή υποδομή που αφορά τα νοσοκομεία και ιατρικούς σταθμούς των νησιών του Αιγαίου ενισχύονται τώρα ουσιαστικά, στις περισσότερες περιπτώσεις με κοινοτική συγχρηματοδότηση. Η ενίσχυση αυτή θα καλύψει μεταξύ άλλων ένα μέρος των αναγκών για προληπτική ιατρική.

Εναπόκειται στις αρχές του εν λόγω κράτους μέλους να διερευνήσουν και να καθορίσουν τις ενδεχόμενες ευθύνες της εγκατάλειψης του έργου, το οποίο, εν πάση περιπτώσει, δεν θα επωφεληθεί από κοινοτικές πιστώσεις. Η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να μην συγχρηματοδοτεί μέτρα και έργα τα οποία εγκαταλείπονται φανερά κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης.
ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-3499/97 υποβολή: Nikitas Kaklamanis (UPE) προς την Επιτροπή (10 Νοεμβρίου 1997)

ΠΗΓΗ: http://eur-lex.europa.eu/Notice.do?mode=dbl&lang=el&ihmlang=el&lng1=el%2Cel&lng2=da%2Cde%2Cel%2Cen%2Ces%2Cfi%2Cfr%2Cit%2Cnl%2Cpt%2Csv%2C&val=328592%3Acs&page

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου