Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

ΕΞΑΝΕΜΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ Σοκ και δέος από τις ρυθμίσεις

Δρακόντειο χαρακτηρίζεται το διάταγμα της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, καθώς οι καταθέσεις στη Λαϊκή Τράπεζα για ποσά άνω των 100.000 ευρώ, ουσιαστικά εξανεμίστηκαν, ενώ οι αποταμιευτές της Τράπεζας Κύπρου -στην περίπτωση που δεν έχουν δάνεια- θα δουν το 60% των καταθέσεών τους να «κουρεύεται» και το υπόλοιπο 40% να «παγώνει».
ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ πέρασαν όλες οι εργασίες, το δίκτυο και το προσωπικό της Λαϊκής Τράπεζας. Στην Τράπεζα Κύπρου περνάνε και οι υποχρεώσεις που έχει δημιουργήσει η Λαϊκή μέσω χρήσης του ειδικού μηχαν
ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ πέρασαν όλες οι εργασίες, το δίκτυο και το προσωπικό της Λαϊκής Τράπεζας. Στην Τράπεζα Κύπρου περνάνε και οι υποχρεώσεις που έχει δημιουργήσει η Λαϊκή μέσω χρήσης του ειδικού μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας ELA, ύψους 9 δισ. ευρώ
Και είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωζώνης που οι καταθέτες καλούνται να «πληρώσουν το μάρμαρο» και να ανακεφαλαιοποιήσουν με τις αποταμιεύσεις τους τις τράπεζες.
Το διάταγμα που εξέδωσε προχθές η ΚΤΚ ως Αρχή Εξυγίανσης είναι αυτό που ουσιαστικά «θρυμμάτισε» τον θεμέλιο λίθο του τραπεζικού συστήματος, που ήταν μέχρι τώρα ο καταθέτης.
Μάλιστα προειδοποιεί ότι μπορεί το διάταγμα να αντικατασταθεί με νέο εάν προκύψει ανάγκη.
Στην Κύπρο τα περιοριστικά μέτρα -σε ό,τι αφορά την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων- διαδέχονται το ένα το άλλο και το νησί, από ευημερούσα χώρα μετατράπηκε, μόλις σε 15 μέρες, σε κόλαση μετά την απόφαση του Eurogroup που «έσφαξε» τους αποταμιευτές με ποσά κατάθεσης άνω των 100.000 ευρώ. Ωστόσο τα μέτρα εξυγίανσης στα οποία προχωρά η ΚτΚ έχουν και δύο θετικά σημεία:
Διευκρινίστηκε ότι εξαιρούνται του «κουρέματος» ποσά ως 100.000 ευρώ ανά καταθέτη και ανά τράπεζα. Δηλαδή στην περίπτωση κοινού λογαριασμού με τρεις δικαιούχους και υπόλοιπο 400.000 ευρώ, σε «κούρεμα» πάνε μόνο οι 100.000 ευρώ.
Η ταμπέλα  Συνεργείο ετοιμάζεται να τοποθετήσει ταμπέλα της Τράπεζας Πειραιώς σε πρώην κατάστημα της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου στην Αθήνα
Η ταμπέλα

Συνεργείο ετοιμάζεται να τοποθετήσει ταμπέλα της Τράπεζας Πειραιώς σε πρώην κατάστημα της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου στην Αθήνα
Οι πελάτες της Τράπεζας Κύπρου που έχουν δάνεια στην τράπεζα και καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, θα συμψηφίσουν δάνεια με καταθέσεις.
Δηλαδή θα «αποπληρωθούν» πρώτα τα δάνεια και στη συνέχεια θα «κουρευτεί» το επιπλέον ποσό, σε ποσοστό 60%.
Μετοχές
Και θα πάρουν σε αντάλλαγμα μετοχές κατηγορίας Α, διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο με δικαίωμα ψήφου. Το υπόλοιπο 40% μετατρέπεται σε νέο ειδικό καταθετικό τίτλο που τοκίζεται, όμως προς το παρόν δεν υπάρχει καμία υποχρέωση καταβολής τόκων ή κεφαλαίου.
Ο μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες.
Στην πρώτη ανήκουν οι καταθέτες. Στην κατηγορία Β εντάσσονται οι κάτοχοι αξιογράφων που δεν τα μετέτρεψαν σε μετοχές. Στην κατηγορία Γ εκείνοι που δεν έφεραν οποιαδήποτε ένσταση. Στην κατηγορία Δ εντάσσονται οι υφιστάμενοι μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου πριν από την αναδιάρθρωσή της, που κατέχουν μετοχές αμελητέας αξίας πλέον.
Εφης Καραγεώργου
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ
«Λουκέτο» στη Λαϊκή Τράπεζα στις 2 Απριλίου
Κάτω από την ομπρέλα της Τράπεζας Κύπρου πέρασαν όλες οι εργασίες, το δίκτυο και το προσωπικό της Λαϊκής Τράπεζας στη Μεγαλόνησο.
Σύμφωνα με απόφαση της ΚτΚ, από την Τρίτη 2 Απριλίου παύει να υφίσταται η Λαϊκή Τράπεζα. Σύμφωνα με το διάταγμα της Κεντρικής Τράπεζας:
Ολες οι καταθέσεις φυσικών και νομικών προσώπων, μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ μεταφέρονται στην Τράπεζα Κύπρου. Οπως και όλα τα δάνεια και πιστωτικές διευκολύνσεις των πελατών της Λαϊκής Τράπεζας.
Επίσης στην Τράπεζα Κύπρου μεταφέρεται ολόκληρο το ποσό των καταθέσεων που ανήκει σε πιστωτικά ιδρύματα, στην κυβέρνηση, σε δήμους, κοινοτικά συμβούλια και άλλους δημόσιους φορείς, ασφαλιστικές εταιρείες, φιλανθρωπικά ιδρύματα, σχολεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα και καταθέσεις που ανήκουν στην JCC Payment Systems Ltd. Στην «κακή» Λαϊκή μένουν τα ποσά κατάθεσης άνω των 100.000 ευρώ.
Οι υποχρεώσεις
Στην Τράπεζα Κύπρου περνάνε και οι υποχρεώσεις που έχει δημιουργήσει η Λαϊκή μέσω χρήσης του ειδικού μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας ELA, ύψους 9 δισ. ευρώ.
Η μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων γίνεται με βάση τα υπόλοιπα της 26ης Μαρτίου. Σύμφωνα με το διάταγμα, μετά την αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων της Λαϊκής συνολικά, θα διαπιστωθεί κατά τι ποσό τα περιουσιακά στοιχεία της Λαϊκής είναι υψηλότερα από τις υποχρεώσεις που μεταβιβάστηκαν. Εφόσον η Αρχή Εξυγίανσης προσδιορίσει ότι προκύπτει θετική διαφορά, τότε μπορεί να ζητήσει από την Τράπεζα Κύπρου την έκδοση μετοχών κατηγορίας «Α», προς όφελος της εκκαθαριζόμενης Λαϊκής.
ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 100.000 ΕΥΡΩ
Αφαιρείται το ποσό των δανείων από το ποσό της κατάθεσης
«Κούρεμα» στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, που μπορεί να φτάσει και στο 60%, προβλέπει το διάταγμα της ΚτΚ για τους καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου στη Μεγαλόνησο, ενώ το υπόλοιπο 40% θα παραμείνει «παγωμένο» μέχρι νεωτέρας.
Ταυτόχρονα όμως το σύνολο των δανείων που είχε καταθέτης στις 26 Μαρτίου 2013 στην Τράπεζα Κύπρου αφαιρείται από το ποσό της κατάθεσης πέραν των 100.000 ευρώ.
Δηλαδή αν ο Χ καταθέτης έχει δάνεια ύψους 30.000 ευρώ και το ποσό κατάθεσης άνω των 100.000 ευρώ, είναι μικρότερο από 30.000 ευρώ, δηλαδή εμφανίζεται χρεωστικό υπόλοιπο, τότε τα μέτρα εξυγίανσης δεν αφορούν αυτόν τον καταθέτη.
Αν όμως το άθροισμα των δανείων είναι μικρότερο από το ποσό κατάθεσης πέραν των 100.000 ευρώ, τότε σύμφωνα με τα μέτρα εξυγίανσης για το ποσό που «περισσεύει» εφαρμόζονται τα εξής:
Το ποσό «κουρεύεται» σε ποσοστό 37,5% και σε αντάλλαγμα ο καταθέτης παίρνει μετοχές τάξης Α΄ της Τράπεζας Κύπρου με δικαιώματα ψήφου.
Ποσοστό 22,5% «παγώνει» και ενδεχομένως, αν χρειαστεί, θα «κουρευτεί», προκειμένου να καλυφθεί η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου.
Εκτιμητής
Σύμφωνα με το διάταγμα, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, ως Αρχή Εξυγίανσης, θα διορίσει ανεξάρτητο εκτιμητή για σκοπούς αποτίμησης της Τράπεζας Κύπρου.
Και το αργότερο μέσα σε 3 μήνες, από την ολοκλήρωση της αποτίμησης, μέρος ή ολόκληρο του εν λόγω ποσοστού ενδεχομένως να μετατραπεί σε μετοχές και το υπόλοιπο να επιστραφεί στον καταθέτη. Σε όση έκταση αυτό το 22,5% μετατραπεί εκ νέου σε κατάθεση, θα υπολογιστούν τόκοι αναδρομικά και με μια μικρή προσαύξηση.
Το υπόλοιπο 40% της κατάθεσης «παγώνει» προσωρινά για σκοπούς ρευστότητας.
Ωστόσο θα συνεχίζουν να υπολογίζονται τόκοι στο ύψος της κατάθεσης με βάση το υφιστάμενο επιτόκιο, συν προσαύξηση κατά 0,10 της μονάδας. Το 40% θα «ξεπαγώσει» σε σύντομο χρονικό διάστημα και δεν θα χρησιμοποιηθεί για σκοπούς ανακεφαλαιοποίησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου