Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Στην Αθήνα την Πέμπτη 26 αρχηγοί ευρωπαϊκών ναυτικών δυνάμεων

Με τις εξελίξεις στη Συρία να αναμένονται ραγδαίες, η ουσιαστική σημασία της φετινής συνόδου ξεφεύγει κατά πολύ από την «τυπική» της ατζέντα
Μαλούχος Γεώργιος Π.  

Εικοσιέξι αρχηγοί ναυτικών δυνάμεων από ισάριθμες ευρωπαικές χώρες θα βρίσκονται την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Αθήνα, όπως ανακοίνωσε επίσημα το Πολεμικό Ναυτικό. Η συνάντηση των αρχηγών πραγματοποιείται στα πλαίσια ετήσιων αντίστοιχων επαφών που διεξάγονται από τη δεκαετία του 1990 με την ονομασία «CHIEFS OF EUROPEAN NAVIES – CHENS 13».
Όμως, αυτή τη στιγμή, με τις εξελίξεις σχετικά με τη Συρία να αναμένονται ραγδαίες, η ουσιαστική σημασία της φετινής συνόδου, της οποίας την προεδρεία έχει ο αρχηγός του ΠΝ αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ξεφεύγει κατά πολύ από την «τυπική» της ατζέντα, η οποία, ούτως ή άλλως, περιλαμβάνει και την ανάληψη δράσεων για ανθρωπιστικές επιχειρήσεις.



Στις εργασίες, ιδίως στο παρασκήνιο της συνόδου, στην οποία θα παρίστανται και τέσσερις παρατηρητές από ισάριθμους διεθνείς οργανισμούς, αναμένεται να κυριαρχήσουν οι συζητήσεις για το ζήτημα της Συρίας, ενώ παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ευρωπαική συνάντηση, είναι βέβαιο ότι οι εργασίες της, ειδικά αυτή τη στιγμή, αφορούν εξίσου και το ΝΑΤΟ.

Το ενδεχόμενο διεθνούς επέμβασης στη Συρία θέτει, εκτός από τα ζητήματα πολεμικής δράσης και επιτακτικά το θέμα της εκκένωσης πολλών χιλιάδων δυτικών πολιτών από χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως το Λίβανο καθώς αν αναληφθεί τέτοια δράση, οι εξελίξεις είναι πιθανό να μην περιοριστούν στα όρια της χώρας, ανάλογα με την αντίδραση του καθεστώτος Ασαντ. 

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχει ήδη γίνει αποδέκτης του ενδιαφέροντος του ΝΑΤΟ για τη Σούδα, όπως ακριβώς συνέβη πριν από λίγο καιρό με την υπόθεση της διεθνούς επέμβασης στη Λιβύη, στην οποία επίσης, αυτή τη στιγμή, η εσωτερική σταθερότητα έχει εκ νέου κλονιστεί.

Τα ζητήματα ναυτικής συνεργασίας φέρνουν όμως στο επίκεντρο των συζητήσεων και την Κύπρο, καθώς στην κρίση στο Λίβανο πριν από μερικά χρόνια ήταν η χώρα που διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην εκκένωση αμάχων: το ελληνικό ΓΕΕΘΑ και ιδίως το Πολεμικό Ναυτικό είχε διαδραματίσει τότε καθοριστικό ρόλο στις σχετικές διεθνείς επιχειρήσεις. Αλλωστε, αυτά τα ζητήματα αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχει πολύ σύντομα ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης στη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι στην Ουάσιγκτον εντός της εβδομάδος, όπως και σε εκείνες που θα έχει ο τελευταίος στην αναμενόμενη επίσκεψή του στην Αθήνα.

Ο ρόλος της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου, σε ενδεχόμενη εξέλιξη αυτής της μορφής σχετικά με το ζήτημα της Συρίας αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σημαντικός και σε πολλά επίπεδα ως προς το ζήτημα των αμάχων, ως προς τη διασφάλιση των θαλασσίων οδών, αλλά και σχετικά με τη σημασία της Σούδας για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων και, αυτή τη στιγμή, σειρά από σχετικές διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη.


ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου