Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Κυπριακό: Επανέναρξη συνομιλιών από φθινόπωρο

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) Μπαν Κι Μουν, επέδειξε κατανόηση στο αίτημα της Λευκωσίας, να ξεκινήσουν συνομιλίες στο Κυπριακό το φθινόπωρο και να μην υπάρξει άμεση επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, όπως ζητά η τουρκική πλευρά. Επίσης, εάν η Αμμόχωστος παραδοθεί στους νόμιμους κατοίκους της, η κυπριακή κυβέρνηση προτείνει η τουρκοκυπριακή κοινότητα «να δικαιούται» τη διεξαγωγή εμπορίου απευθείας δια του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Τα πιο πάνω ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ιωάννης Κασουλίδης, μετά τη συνάντησή του με το γγ του ΟΗΕ στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας). «Νομίζω ότι υπάρχει κατανόηση πως δεν μπορούν να ξεκινήσουν νωρίτερα από την περίοδο του φθινοπώρου» δήλωσε ο κ. Κασουλίδης.

Από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών, σε ανακοίνωση της Γραμματείας, αναφέρθηκε ότι στη συνάντηση «συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο και ιδιαίτερα τις προοπτικές για έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ηγετών των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων», ενώ σημειώνεται ότι «αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στη Συρία και τις πρόσφατες εξελίξεις μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου».

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, στην αρχική τοποθέτησή του, έκανε αναφορά στα ζητήματα-θέσεις που παρουσίασε στον συνομιλητή του. Συγκεκριμένα, είπε: «Ήταν η πρώτη επίσημη συνάντηση (εκπροσώπου) της νέας κυβέρνησης με τον γγ των Ηνωμένων Εθνών. Εκ μέρους του Προέδρου Αναστασιάδη, του έχω αναφέρει: πρώτον, να επιδειχθεί κατανόηση διότι η οικονομική κατάσταση που δημιουργήθηκε με την απόφαση του Eurogroup επιβάλλει ο Πρόεδρος να συγκεντρωθεί στα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Επομένως, οι συνομιλίες θα πρέπει να μετατεθούν για το προσεχές φθινόπωρο. Δεύτερον, μετέφερα τη θέση ότι ναι μεν δεν θα ξεκινήσουμε αυτές τις συνομιλίες από την αρχή, όμως από την άλλη πλευρά υπάρχουν κάποια θέματα για τα οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δηλώσει προεκλογικά ότι δεν είναι δεσμευμένος. Κι αυτό το ξεκαθάρισα έναντι της θέσης «ξεκινούμε από εκεί που μείναμε». Το τρίτο, είναι ότι πέραν της ουσίας του Κυπριακού, για την οποία είμαστε διατεθειμένοι να διαπραγματευτούμε -χωρίς προσπάθεια είτε υπεκφυγής είτε κωλυσιεργίας- η κατάσταση εμπιστοσύνης που επικρατεί σήμερα μεταξύ των δύο πλευρών είναι τέτοια που χρειάζονται κάποιες σημαντικές κινήσεις για να αποκαταστήσουν αυτή την έλλειψη εμπιστοσύνης. Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η πρόταση για την Αμμόχωστο, για να παραδοθεί στους νόμιμους κατοίκους της προτού καταλήξουν οι πλευρές σε οποιαδήποτε άλλη συμφωνία».

Σε ερώτηση ποιο θα είναι το «αντάλλαγμα» για την «παράδοση» της Αμμοχώστου, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι «εμείς είμαστε διατεθειμένοι, εάν η Αμμόχωστος παραδοθεί στους νόμιμους κατοίκους της, να δικαιούται η τουρκοκυπριακή κοινότητα να διεξάγει εμπόριο απευθείας δια του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την εποπτεία της ΕΕ και ταυτόχρονα να δούμε και κάποια κεφάλαια τα οποία έχουμε παγωμένα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας. Είναι κάτι που κερδίζουν όλες οι πλευρές».
Σε ερώτηση αν η υπόθεση (του παράνομου αεροδρομίου) της Τύμπου «παίζει» μαζί με το Βαρώσι, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου επισήμανε χαρακτηριστικά: «Δεν εγέρθηκε τέτοιο θέμα, γιατί ακόμη δεν συζητούμε αυτά τα θέματα. Η Τουρκία θεωρεί ότι όλα πρέπει να συζητηθούν μέσα στα πλαίσια συζήτησης της ουσίας».

Στη συνέχεια, απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι δεν συζήτησαν για το θέμα του «λεγόμενου εγγράφου» των Ηνωμένων Εθνών, με την καταγραφή των συγκλίσεων και των αποκλίσεων στις συνομιλίες τα τελευταία χρόνια.

Για το αν έθεσε κανείς θέματα ενέργειας, εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων και Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, υπογράμμισε ότι «εμείς θεωρούμε ότι τα θέματα που αφορούν το φυσικό αέριο είναι εντελώς εκτός των θεμάτων που αφορούν τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού. Ότι είναι κίνητρο για να λυθεί το Κυπριακό είναι. Αλλά, είναι της αποκλειστικής δικαιοδοσίας του μόνου νόμιμου κράτους που είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Ούτε ο γγ ασφαλώς, αλλά ούτε και ο κ. Ντάουνερ ήγειραν ποτέ θέματα που αφορούν την ενέργεια».

Τέλος, κληθείς να τοποθετηθεί για τις τελευταίες δηλώσεις του Όλι Ρεν και του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ για την Κύπρο, ανέφερε: «Ο πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε μια γραπτή δήλωση, όπως ξέρετε. Νομίζω ότι ο γγ του ΝΑΤΟ αν νομίζει ότι με τέτοιου είδους δηλώσεις βοηθά τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού κάνει λάθος. Απεναντίας, παρατείνει τον χρόνο που θα μπορούσε να προκύψει λύση, με αποτέλεσμα τα προβλήματα ΝΑΤΟ και ΕΕ να μην λυθούν».

Εξαιτίας της κακοκαιρίας και της καθυστέρησης άφιξης του κ. Κασουλίδη στο αεροδρόμιο Κένεντι της Νέας Υόρκης, δεν πραγματοποιήθηκαν τελικά συναντήσεις του με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και στελέχη της Ομογένειας. Ο κ. Κασουλίδης, μετά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, αναχώρησε αμέσως για την Ουάσιγκτον, όπου σήμερα και αύριο θα έχει συναντήσεις με στελέχη των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και της Βουλής, της Ομάδας Ελληνικών Θεμάτων στο Κογκρέσο, με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, με την ηγεσία του αμερικανοεβραϊκού λόμπι, με Αμερικανούς δημοσιογράφους και αναλυτές, ενώ απόψε θα μιλήσει στο Brookings Institution.

Αύριο, θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, με τον οποίο θα συζητήσει το Κυπριακό, τις διμερείς σχέσεις, τις εξελίξεις για τους υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο, θέματα ασφάλειας και τρομοκρατίας, την κατάσταση στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου