Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Spiegel: Η διγλωσσία της Μέρκελ για το περιβάλλον

Φάσκει και αντιφάσκει, όπως τονίζει σε δημοσίευμά της η πολιτική επιθεώρηση Spiegel, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ όσον αφορά την περιβαλλοντική πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και η χώρα της.
Spiegel: Η διγλωσσία της Μέρκελ για το περιβάλλον
Από τη μια απαιτεί να υπογραφεί οπωσδήποτε παγκόμια συμφωνία για τον έλεγχο της κλιματικής αλλαγής μέχρι το 2015, ενώ την ίδια στιγμή κάνει πίσω αποφεύγοντας να δώσει λύση σε σημαντικά εκκρεμή ζητήματα όπως αυτό του συστήματος για τα ανώτατα όρια, την εμπορία και την ανταλλαγή δικαιωμάτων για τις ρυπογόνες εκπομπές άνθρακα.

Η απροθυμία της Μέρκελ συμβαδίζει χρονικά με την πορεία προς τις επικείμενες ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Γνωρίζοντας ότι η βιομηχανική γερμανική οικονομία ίσως να πληγεί από μια απότομη αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής για τους ρύπους της ατμόσφαιρας, υπερασπίζεται ξανά το συμφέρον της χώρας και της κυβέρνησής της, προκειμένου να μην ρισκάρει την επανεκλογή της.

Έτσι η καγκελάριος, εν όψει της πρόσφατης ψηφοφορίας στην ευρωβουλή για το σύστημα ανωτάτου ορίου και εμπορίου δικαιωμάτων εκπομπών άνθρακα, απέφυγε να δώσει ξεκάθαρη γραμμή στους ευρωβουλευτές της. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την απόρριψη του σχεδίου και την κατακόρυφη πτώση της τιμής του άνθρακα στην Ε.Ε.

Η Μέρκελ, ωστόσο, εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι θα βρεθεί λύση μέχρι την άνοιξη του 2014, κάνοντας με τη δήλωση αυτή σαφή την πρόθεση της να μην αγγίξει το θέμα πριν τις εκλογές. Ετσι αναγκάζει όλη την Ευρώπη να κινείται στους αργούς βηματισμούς του Βερολίνου. «Όλοι περιμένουν τη Γερμανία. Μπορεί να χρειαστεί να καθυστερήσουμε μέχρι τον Οκτώβριο ή και το Νοέμβριο για να προχωρήσει το θέμα» σχολίασε ο Ρεμί Γκρουέ, σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αιολικής Ενέργειας, ζητώντας από την Άνγκελα Μέρκελ «να ασχοληθεί με αυτό το σχέδιο το συντομότερο δυνατόν».

Παράλληλα η Μέρκελ ποντάρει στην «πράσινη ενέργεια» ώστε να διασφαλίσει ψήφους και από την κεντροαριστερά και τους Πράσινους. Μάλιστα, εάν επανεκλεγεί, αναμένεται να προχωρήσει στη δημιουργία ενός εθνικού Υπουργείου Ενέργειας, καθώς η στροφή από την πυρηνική ενέργεια στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) αποτελεί ένα από τα κρισιμότερα ζητήματα στη χώρα.

Όπως έχει γίνει γνωστό, η Μέρκελ επιδιώκει τον υπερτριπλασιασμό του μεριδίου των ΑΠΕ στο 80% του ενεργειακού μείγματος μέχρι το 2050, καθώς μέχρι το 2022 έχει προγραμματιστεί το κλείσιμο όλων των πυρηνικών αντιδραστήρων της Γερμανίας. Το σχέδιο αυτό, δεδομένου ότι το κόστος του είναι τεράστιο ( υπολογίζεται να φτάσει τα 550 δισ. ευρώ), αποτελεί κεντρικό θέμα στην προεκλογική ατζέντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου