Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Οι Ευρωπαίοι θα μπορούν να ανοίγουν λογαριασμό και εκτός της χώρας τους

Σε μια προσπάθεια διεύρυνσης των... «τραπεζικών» δικαιωμάτων των Ευρωπαίων και μεγαλύτερης διαφάνειας στη λειτουργία των τραπεζών, η Κομισιόν προωθεί δέσμη μέτρων που θα διευκολύνουν τους πολίτες της Ε.Ε. να ανοίγουν βασικό λογαριασμό πληρωμής σε όποια χώρα της επιθυμούν, συγκρίνοντας τις διαφορετικές τραπεζικές χρεώσεις, την προμήθεια για διαφορετικές συναλλαγές, τα τραπεζικά έξοδα, τα επιτόκια.
Καθώς μέχρι σήμερα είναι δύσκολο για τους Ευρωπαίους πολίτες να ανοίξουν λογαριασμό πληρωμών, χωρίς να είναι κάτοικοι της χώρας όπου είναι εγκατεστημένος ο πάροχος των τραπεζικών υπηρεσιών, αναλυτές εκτιμούν ότι η κίνηση έρχεται να ικανοποιήσει τα δικαιώματα των Ευρωπαίων, καθιστώντας τους τραπεζικούς λογαριασμούς στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. «πιο προσιτούς, πιο διαφανείς και... πιο οικονομικούς» σε όλους.
Σημειώνεται ότι οι νέες διατάξεις θα επιτρέπουν σε όλους τους καταναλωτές της Ε.Ε., ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης, να ανοίξουν λογαριασμό πληρωμών, που θα τους επιτρέπει να εκτελούν βασικές λειτουργίες, όπως για παράδειγμα να εισπράττουν το μισθό, τη σύνταξη, τα επιδόματά τους και να πληρώνουν λογαριασμούς υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.
Αξιωματούχοι της Κομισιόν ελπίζουν ότι με την εφαρμογή της πρότασης θα μειωθεί ο αριθμός των Ευρωπαίων πολιτών άνω των 15 ετών που δεν διαθέτουν κανένα τραπεζικό λογαριασμό -με στοιχεία που ανεβάζουν τον αριθμό τους στα 58 εκατ.
«Οι Ευρωπαίοι θα έχουν τη δυνατότητα να επωφελούνται από τα πλεονεκτήματα της ενιαίας αγοράς, ενώ ταυτόχρονα ελπίζουμε ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα βελτιώσουν τις υπηρεσίες τους έχοντας νέα κίνητρα για διασυνοριακή προσφορά προϊόντων και είσοδο σε νέες αγορές», σχολίασε ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Μισέλ Μπαρνιέ.
(ΠΗΓΕΣ: BBC, ASS. PRESS)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου