Φορολογική σταθερότητα και παράκαμψη της Βουλής ζητούν οι επενδυτές
Της Μαριάννας Τζάννε
Σε λεπτό σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τις εταιρείες που θα αναλάβουν τις γεωτρήσεις για τα πετρελαϊκά κοιτάσματα της χώρας, με το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να επιλέγει βραδείς ρυθμούς στις διαδικασίες, θεωρώντας ότι πρέπει να διασφαλιστεί με τους καλύτερους όρους το δημόσιο συμφέρον. «Η διαπραγμάτευση δεν έχει κλείσει», διαμηνύουν από το ΥΠΕΚΑ απαντώντας στις επικρίσεις για καθυστερήσεις στην υπογραφή των δύο ώριμων συμβάσεων σε Πατραϊκό και Γιάννενα, όπου υπάρχουν ανάδοχοι από τον περασμένο Ιούλιο.
Οι εταιρείες πιέζουν ασφυκτικά την Πολιτεία να θωρακίσει τα συμφέροντά τους ζητώντας ρήτρα σταθερότητας στο φορολογικό καθεστώς -το λεγόμενο «stabilization clause», το οποίο έχει εφαρμοστεί και στις συμβάσεις παραχώρησης- τουλάχιστον για ένα ικανό χρονικό διάστημα, ενώ η απόφαση του υπουργού ΠΕΚΑ κ. Γιάννη Μανιάτη να κυρώσει τις συμβάσεις στη Βουλή προκαλεί προβληματισμό για πρόσθετες καθυστερήσεις.
Η διαδικασία των διαγωνισμών ξεκίνησε στις αρχές του 2012 και μόλις τον περασμένο Ιούλιο ανακηρύχθηκαν οι προτιμητέοι ανάδοχοι σε δύο από τις τρεις περιοχές (στον Πατραϊκό, τα Ελληνικά Πετρέλαια μαζί με την ιταλική Edison και τη σκοτσέζικη Petroceltic, και στα Γιάννενα η Energean Oil, που παράγει πετρέλαιο στον Πρίνο, με την καναδική Petra Petroleum). Στο Κατάκολο οι διαδικασίες είναι ακόμη πιο αργές, μετά την απόφαση του ΥΠΕΚΑ να ζητήσει «αναγκαστικό γάμο» μεταξύ των εταιρειών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον (Energean Oil και Trajan Oil από τη μια και Grecoil από την άλλη).
Η εκτιμώμενη αξία των κοιτασμάτων σε Πατραϊκό και Γιάννενα, με τις τρέχουσες τιμές πετρελαίου, είναι 28 δισ. ευρώ και εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις από τις έρευνες και τις γεωτρήσεις, στην κυβέρνηση παραλληλίζουν την υπόθεση με ολόκληρο το πρόγραμμα των σχεδιαζόμενων αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ, θεωρώντας αδιανόητο ότι μπορεί να προχωρήσει η παραχώρηση με απλή υπουργική απόφαση, όπως προβλέπει ο νόμος.
«Θα πάμε στη Βουλή τις συμβάσεις -θέλουν δεν θέλουν κάποιοι- με κανόνες απόλυτης διαφάνειας και θα εξηγήσουμε πού είναι οι διαφωνίες και τι ζητούν οι εταιρείες», αναφέρουν πηγές στο υπουργείο Περιβάλλοντος αφήνοντας να εννοηθεί ότι η υπογραφή των συμβάσεων δεν θα αργήσει και σίγουρα θα γίνει πριν από το τέλος του έτους.
Οι ίδιες πηγές παραδέχονται ότι χάθηκε χρόνος λόγω τόσο των απανωτών εκλογών όσο και των αλλαγών στην κυβέρνηση, τονίζουν όμως ότι υπάρχει μια σειρά από ζητήματα -οικονομικά, εγγυητικών, φορολογικά και περιβαλλοντικά- που δεν έχουν επιλυθεί, ειδικά για το Κατάκολο. «Οι ιδιώτες θέλουν να πάρουν τα κοιτάσματα στην πιο συμφέρουσα τιμή, ενώ η Πολιτεία από την πλευρά της θέλει να διασφαλίσει τα μέγιστα για την παραχώρηση του φυσικού της πλούτου», σημειώνουν.
Οι επενδυτές, στους οποίους περιλαμβάνονται και ξένες εισηγμένες, θέτουν μετ’ επιτάσεως στο τραπέζι των συζητήσεων τη ρήτρα σταθερότητας που δεν θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αφού προβλέπεται και στις συμβάσεις για τους οδικούς άξονες. Εμφανίζονται, μάλιστα, ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στα θέματα φορολόγησης ώστε εάν, για παράδειγμα, αλλάξει η κυβέρνηση και εκτιναχθεί ο φορολογικός συντελεστής από 26% που είναι σήμερα στο 35%, να έχουν τη δυνατότητα να μετριάσουν τις απώλειες εξασφαλίζοντας, π.χ., χαμηλότερο συντελεστή στα royalties, τα οποία με βάση την πετρελαϊκή νομοθεσία υπολογίζονται στο 25%.
Προς διευθέτηση είναι κι ένα επιπλέον ζήτημα, το οποίο πάντως οι επενδυτές αντιμετωπίζουν με διαλλακτικότητα και σχετίζεται με τη δυνατότητα εκχώρησης μέρους της παραχώρησης σε τρίτους (το λεγόμενο farm out). H διαδικασία αυτή προβλέπεται από τον νόμο αλλά μόνο με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Οι εταιρείες θα προτιμούσαν να δίνεται αυτό το δικαίωμα χωρίς να χρειάζεται έγκριση του κυβερνητικού οργάνου.
Το μήνυμα του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι ότι δεν βιάζεται να κλείσει τις διαδικασίες εν αντιθέσει με την Κύπρο, όπου οι συμβάσεις υπογράφτηκαν μέσα σε εννέα μήνες. Το ΥΠΕΚΑ ισχυρίζεται ότι βιάστηκαν και τώρα «μας αντιγράφουν» δημιουργώντας συντονιστικό φορέα για να τρέξει τις γεωτρήσεις. Η ίδρυση της Εταιρείας Υδρογονανθράκων που θα αναλάβει να τρέξει τις διαδικασίες για την παραχώρηση των εκμεταλλεύσεων της έρευνας και της παραγωγής πετρελαίου εκκρεμούσε από το 2007 και ανακοινώθηκε τις προηγούμενες μέρες.
Στο ΥΠΕΚΑ υπάρχει αισιοδοξία για το εγχείρημα, για το οποίο όμως τονίζουν ότι δεν είναι εύκολο. Χαρακτηρίζουν, επίσης, εξαιρετικά εποικοδομητικές τις επαφές που είχε τόσο ο πρωθυπουργός όσο και μέλη της κυβέρνησης στο πρόσφατο ταξίδι στο Ισραήλ, όπου επαναβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον της ισραηλινής Ratio Oil Exploration που συνεργάζεται με την Energean Oil. Αμφότερες αναμένουν τον ακριβή προσδιορισμό των προς παραχώρηση περιοχών στον Θερμαϊκό και στον κόλπο του Ορφανού. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλες εταιρείες ισραηλινών συμφερόντων.
Υπενθυμίζεται ότι πετρελαϊκοί κολοσσοί όπως η Delek και η Νoble συγκαταλέγονται μεταξύ των ενδιαφερομένων για τις περιοχές της Κρήτης και του Ιονίου, οι διαγωνισμοί για τις οποίες, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, θα προκηρυχθούν έως το τέλος της επόμενης χρονιάς.
Πηγή: Σε παράκαμψη Βουλής επιμένουν οι εταιρείες για τα κοιτάσματα των 28 δισ. | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/25984/se-parakampsi-voylis-epimenoyn-oi-etaireies-gia-ta-koitasmata-ton-28-dis#ixzz2hhaAEUAD
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου