Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Εντός της εβδομάδας μετατίθενται οι αποφάσεις της ΔΕΦΑ σε σχέση με την «ενδιάμεση λύση» και την τελική πρόταση της ITERA. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η συζήτηση για την απόφαση ξεκίνησε στις αρχές της εβδομάδας, αλλά δεν ολοκληρώθηκε, ενώ νέα συνεδρία θα γίνει τις επόμενες μέρες.

Διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν πως η κατεύθυνση των μέχρι τώρα συζητήσεων, είναι να δοθούν όλα τα δεδομένα στον υπουργό Εμπορίου για να λάβει την τελική απόφαση. Να σημειωθεί ότι εκκρεμούν τα αποτελέσματα την έρευνας που ανατέθηκε στην Ελεγκτική Υπηρεσία από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ως προς τη «φόρμουλα ΑΗΚ», με βάση την οποία όλες οι προτάσεις για φυσικό αέριο, περιλαμβανομένης και της χαμηλότερης που έδωσε η ITERA στο πλαίσιο του διαγωνισμού, είναι ασύμφορες σε σχέση με τη χρήση υγρών καυσίμων.

Στο μεταξύ, σε άλλο επίπεδο -στην κυβερνητική διαπραγματευτική ομάδα για το τερματικό υγροποίησης- η Noble έθεσε ξανά επί τάπητος τη δική της πρόταση για μεταφορά από τον κόλπο του Μεξικού στο «Αφροδίτη», της μικρής παροπλισμένης πλατφόρμας παραγωγής φυσικού αερίου «Red Hawk» που θα μεταφέρει αέριο για ηλεκτροπαραγωγή με αγωγό στην Κύπρο. Προβλέπεται παραγωγή 120 δισ. κυβικών ποδών ημερησίως και τιμή κοντά στα $10 ανά mbtu, αλλά ζητείται δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας για μια 20ετία.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για «κυψελοειδή» πλατφόρμα παραγωγής που κατασκευάστηκε και λειτούργησε το 2004, με στόχο την άντληση ενός μικρού κοιτάσματος (250 δισ. κυβικά πόδια αερίου), με νέα τεχνολογία που βασίζεται στη μεταφορά και σταθεροποίησή της με πύργους από πολυεστέρα. Δεν είναι σταθερή αλλά πλωτή και σταθεροποιείται με άγκυρες όπως οι πλατφόρμες γεώτρησης.
Η «Red Hawk» αντιμετώπισε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα τους τυφώνες «Κατρίνα» και «Έλενα» στον Κόλπο του Μεξικού, με μεγάλη διακοπή παραγωγής, ενώ ολοκλήρωσε την άντληση του κοιτάσματος. Τώρα οι αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ ζητούν απομάκρυνσή της από την περιοχή, οπότε είτε θα πρέπει να βρεθεί νέο πεδίο αξιοποίησης είτε να οδηγηθεί για ανακύκλωση.
Η πρόταση της Noble εξετάζεται σοβαρά στο παρασκήνιο -ώστε να μην υπάρχει παρέμβαση στη διαδικασία της ΔΕΦΑ για τον υφιστάμενο διαγωνισμό, ωστόσο ήδη εκφράζονται σειρά προβληματισμών σε τεχνικό, οικονομικό αλλά και πολιτικό επίπεδο. Για τον σκοπό αυτό δρομολογούνται μια σειρά μελετών ώστε να αναλυθούν όλες οι πτυχές.

Μείωση ποσοτήτων από το τερματικό LNG

Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αναδεικνύεται, είναι το ότι η λύση αερίου μέσω του «Αφροδίτη» σε αυτό το στάδιο, σημαίνει περαιτέρω μείωση των ποσοτήτων που απαιτούνται για να καταστεί βιώσιμο το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου (LNG) και να προχωρήσει άμεσα ο σχεδιασμός του θεσμικού και εταιρικού του πλαισίου, για εξασφάλιση χρηματοδότησης και προώθηση της κατασκευής του.

Όπως είναι γνωστό, τα αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης έδειξαν ότι τα αποθέματα στο «Αφροδίτη», είναι οριακά με τις μέχρι τώρα ενδείξεις για την προώθηση του αρχικού σχεδιασμού, οπότε ενδεχομένως να πρέπει να εξασφαλιστούν επιπλέον ποσότητες είτε από το Ισραήλ είτε από άλλα κοιτάσματα στο «12» ή ευρύτερα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η αφαίρεση ποσοτήτων από το τερματικό, για χρήση από την ΑΗΚ, σε αυτό το στάδιο ουσιαστικά δημιουργεί ανάγκη για πρόσθετες επιπλέον ποσότητες που θα πρέπει να εξασφαλιστούν.


Η πρόταση Noble για το «Red Hawk»

Συγκεκριμένα, το γεγονός ότι ζητείται συμβόλαιο για 20 χρόνια, σημαίνει ότι ναι μεν η Κύπρος μπορεί να έχει φυσικό αέριο με $10 για ηλεκτροπαραγωγή από το 2016 μέχρι το 2021 περίπου, ωστόσο αυτό σημαίνει ότι ενώ για 5 χρόνια θα έχουμε όφελος, για τα επόμενα 15 χρόνια μετά που θα έχουμε κανονικά το φυσικό αέριο από το «Αφροδίτη», αντί για κόστος $6-$7 ανά mbtu, θα έχουμε κόστος ηλεκτροπαραγωγής κατά 40% πιο υψηλό. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ένα σημαντικό μέρος των εσόδων και την πρώτη πενταετία θα πηγαίνει στο κράτος από την πώληση του φυσικού αερίου. Ωστόσο δεν θα μπορεί να ανταποδίδεται στην τιμή ηλεκτρισμού, αφού θα είναι κρατική ενίσχυση.

Επίσης, το γεγονός ότι η παραγωγή του «Red Hawk» είναι 120 δισ. κ. πόδια, ενώ οι ανάγκες της ΑΗΚ δεν θα ξεπεράσουν με βάση τις υφιστάμενες προβλέψεις της τα 75 δισ. κ. πόδια την πρώτη πενταετία. Κάτι που σημαίνει ότι θα χρησιμοποιείται μόνο η μισή ικανότητα της πλατφόρμας παραγωγής, οπότε θα αυξάνεται το κόστος. Επίσης η διακοπή του προγραμματισμού από πλευράς ΔΕΦΑ, για αγωγό φυσικού αερίου από το Βασιλικό στη Δεκέλεια, δεν επιτρέπει σχεδιασμό ανάπτυξης βιομηχανίας που θα χρησιμοποιεί φυσικό αέριο, ώστε να αυξηθεί η κατανάλωση, για τα αμέσως επόμενα χρόνια. 

Σε τεχνικό επίπεδο επίσης υπάρχουν ζητήματα που επιλύονται μεν αλλά που χρειάζονται μελέτη και κόστος. Τέτοια είναι οι επιδιορθώσεις της πλατφόρμας, αλλά και οι ενδιάμεσες εγκαταστάσεις που απαιτούνται για επεξεργασία του φυσικού αερίου που θα αντλείται.

από την εφημερίδα Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου