Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Κέρι: Ανοιχτό το διπλωματικό παράθυρο με το Ιράν

«Αυτή τη στιγμή το διπλωματικό παράθυρο ανοίγει όλο και περισσότερο», δήλωσε ο Κέρι, χρησιμοποιώντας μια αγγλική μεταφορά, σε ομιλία που έδωσε στο Λονδίνο και αναμεταδόθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης στις ΗΠΑ ενώπιον της αμερικανικής φιλο-ισραηλινής ομάδας πίεσης AIPAC (Αμερικανο-ισραηλινή Επιτροπή Δημοσίων Υποθέσεων).
«Αλλά θέλω να ξέρετε επίσης πως τα μάτια μας είναι ανοικτά», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας απευθυνόμενος στους περίπου 1.600 αντιπροσώπους αυτής της ισχυρής αμερικανο-εβραϊκής οργάνωσης που πραγματοποιεί την ετήσια σύνοδό της.

«Ενώ αναζητούμε μια ειρηνική διευθέτηση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, οι λέξεις πρέπει να ακολουθούνται από πράξεις», επανέλαβε ο Κέρι, αναφερόμενος στην επιθυμία διπλωματικού ανοίγματος που επέδειξε το Ιράν εδώ και ένα μήνα και στην καλή υποδοχή της από τις ΗΠΑ.

«Όποια κι αν είναι η δέσμευση με το Ιράν, συναισθανόμαστε πλήρως τις ανάγκες ασφάλειας του Ισραήλ», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ενώπιον της AIPAC.

Προηγουμένως, ο Κέρι είχε γευματίσει στο Λονδίνο με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, η οποία θα διεξαγάγει την Τρίτη και την Τετάρτη στη Γενεύη ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων για τα πυρηνικά του Ιράν ανάμεσα στην Τεχεράνη και την ομάδα των «5+1»(ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία).

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου