Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Γλίτωσε τη διάσπαση, δεν απέφυγε την ήττα

Βαριά πολιτική ήττα υπέστη ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος υπό το βάρος μίας ενδεχόμενης διάσπασης του κεντροδεξιού κόμματός του αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει στροφή 180 μοιρών και να στηρίξει τελικά την κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα στην ψήφο εμπιστοσύνης που είχε ζητήσει από τη Γερουσία ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Σ. Μπερλουσκόνι και Ε. Λέτα χθες στα έδρανα της ιταλικής Βουλής. Χαμογέλασε μόνο ο δεύτερος
Σ. Μπερλουσκόνι και Ε. Λέτα χθες στα έδρανα της ιταλικής Βουλής. Χαμογέλασε μόνο ο δεύτερος
Η σκληρή στάση του καβαλιέρε όλες τις προηγούμενες ημέρες απέναντι στην κυβέρνηση συνεργασίας του Forza Italia (μέχρι πρότινος Λαός της Ελευθερίας) με το Δημοκρατικό Κόμμα και η απόφασή του να αποσύρει τους υπουργούς του από την κυβέρνηση προκάλεσαν πολιτική αβεβαιότητα στη γείτονα και αναταραχή στις διεθνείς αγορές, όμως -όπως φάνηκε- προκάλεσαν σημαντικές εσωκομματικές αντιδράσεις οι οποίες ανάγκασαν εντέλει τον Μπερλουσκόνι σε άτακτη υποχώρηση.

Οι απειλές για μαζική φυγή γερουσιαστών από την Κεντροδεξιά μπερλουσκονική παράταξη και η πρόθεση 25 γερουσιαστών του κόμματος του καβαλιέρε να αποσκιρτήσουν, να δημιουργήσουν το σχήμα «Λαϊκοί για την Ιταλία» και να στηρίξουν την κυβέρνηση Λέτα υποχρέωσαν τον 77χρονο πρώην πρωθυπουργό να αναθεωρήσει τη στάση του και εντέλει να δώσει κι αυτός ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα.
Αμηχανία
Μιλώντας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ο Μπερλουσκόνι (του οποίου το πολιτικό μέλλον θα κριθεί αύριο στην ίδια αίθουσα), αφού πρώτα παρακολουθούσε αμήχανος τον ένα μετά τον άλλο τους γερουσιαστές του να δηλώνουν ότι θα στηρίξουν τον Λέτα, ανέφερε: «Αποφασίσαμε, όχι χωρίς εσωκομματικές διαμάχες, να στηρίξουμε την κυβέρνηση».
Ε. Λέτα
Ε. Λέτα
Το αποτέλεσμα δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της κυριαρχίας του Ενρίκο Λέτα και της κυβέρνησής του, καθώς 235 γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ και μόλις 70 εναντίον.
Το μέγεθος της πολιτικής ήττας του Μπερλουσκόνι καταγράφηκε όχι μόνο στα αποτελέσματα της ψήφου εμπιστοσύνης υπέρ της κυβέρνησης του Λέτα αλλά και στις αντιδράσεις του ίδιου του καβαλιέρε και του αντιπάλου του.
Συγκεκριμένα, μετά την τοποθέτησή του με την οποία σηματοδότησε τη στροφή 180 μοιρών και τη στήριξη της κυβέρνησης Λέτα, ο Σ. Μπερλουσκόνι έκρυψε με τα χέρια του το πρόσωπό του, ενώ την ίδια στιγμή ο Ιταλός πρωθυπουργός χαμογέλασε υποτιμητικά και κούνησε το κεφάλι του σαν να μην πίστευε αυτό που άκουγε.
Ο εξευτελισμός του Μπερλουσκόνι όμως συνεχίστηκε και εκτός της αίθουσας της Γερουσίας. Καθώς ο πρώην ισχυρός άνδρας της Ιταλίας πλησίαζε το αυτοκίνητό του για να φύγει, πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί τον γιούχαραν και τον αποδοκίμασαν έντονα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου