Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Η Ελλάδα Μπορεί να Καλύψει τις Ενεργειακές της Ανάγκες, Λένε οι Εταιρείες του Open Door

Η Ελλάδα μπορεί να μην γίνει εξαγωγέας πετρελαίου και φυσικού αερίου, ωστόσο, δεν αποκλείεται μελλοντικά να καταφέρει να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της από εγχώρια κοιτάσματα.
Στην εκτίμηση αυτή συγκλίνουν οι εκπρόσωποι των εταιριών που έχουν επιλεγεί για την έρευνα και εκμετάλλευση τριών πιθανών περιοχών, των Ιωαννίνων, του Πατραϊκού Κόλπου και του Κατάκολου.

Σε δηλώσεις τους που έκαναν πρόσφατα στο Platts διατυπώνουν την άποψη ότι η Ελλάδα μπορεί να αναδειχτεί σε ενεργειακό κόμβο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αν συνυπολογίσει κανείς, τις έρευνες στο Ιόνιο και τη νότια Κρήτη, για τις οποίες συνολική εικόνα αναμένεται να υπάρξει στο πρώτο 4μηνο του 2014, τη συνεργασία με το Ισραήλ και την Κύπρο, τη διέλευση του αγωγού TAP και το σχεδιαζόμενο project της υπόγειας αποθήκης στην Καβάλα.
Μάλιστα, ο Frank Servadei, από την Petroceltic, την εταιρία που συμπράττει με την ΕΛ.ΠΕ. και την Edison για τις έρευνες στον Πατραϊκό Κόλπο, υποστηρίζει ότι η Ελλάδα μπορεί να μην γίνει η επόμενη Νορβηγία, αλλά δεν αποκλείεται να έχει παράλληλη πορεία με το Ισραήλ, όπου η ανακάλυψη των υδρογονανθράκων έχει γίνει το κλειδί για την ενεργειακή της ασφάλεια. «Νομίζω», υπογράμμισε, «ότι το ίδιο θα ισχύσει και για την Ελλάδα».
Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για την Ελλάδα, πιστεύει το διοικητικό στέλεχος της Grecoil Kapo Simonian. Γιατί από τη μία πλευρά καταγράφεται μεγάλη ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, λόγω των υψηλών τιμών και από την άλλη, η ίδια η Ευρώπη επιδιώκει να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της από το έδαφος της.
Για τον κ. Simonian, το Κατάκολο, σε σχέση με τις δύο άλλες περιοχές, Ιωάννινα και Πατραϊκό Κόλπο, παρουσιάζει συγκριτικό πλεονέκτημα, δεδομένου ότι έχει εντοπισθεί κοίτασμα εκεί από τη δεκαετία του ’80. Ωστόσο, όπως είπε, δεν μπορεί να βασισθεί κανείς μόνον στις παλιές έρευνες, αλλά θα χρειασθεί να γίνουν και νέες. Παρόλα αυτά, το Κατάκολο συνιστά για την Grecoil σημείο εκκίνησης για τη μεγαλύτερη εμπλοκή της εταιρίας σε ανάλογες έρευνες και σε άλλες περιοχές. «Ενδιαφερόμαστε 100% για τη συμμετοχή μας και σε νέους διαγωνισμούς και την απόκτηση νέων αδειών, τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα, από τη στιγμή που θα το αποφασίσει η Αθήνα», τόνισε ο κ. Simonian.
Ο κ. Servadei επισημαίνει ότι η Ελλάδα αποτελεί τυπικό παράδειγμα χώρας, για την οποία διεθνείς πετρελαϊκές εταιρίες ενδιαφέρθηκαν αρχικά στο παρελθόν, αλλά κατέληξαν στην άποψη ότι «δεν άξιζε τον κόπο», ωστόσο, με τις νέες τεχνολογίες «ανακαλύπτουν» ξανά ότι διαθέτει δυνατότητες εντοπισμού κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και έτσι αποκτούν εκ νέου ενδιαφέρον συμμετοχής.
Κλειδί για την εμπλοκή της Petroceltic στην Ελλάδα ήταν ο όμιλος της ΕΛ.ΠΕ. με τον οποίο συνεργάσθηκαν σε γύρο παραχωρήσεων στην Αίγυπτο. «Η συνεργασία μας με την ΕΛ.ΠΕ. στην Αίγυπτο μας ώθησε να εξετάσουμε την πιθανότητα εμπλοκής μας στον Πατραϊκό και όσο το εξετάζαμε τόσο πειθόμασταν να πάρουμε μέρος», είπε ο κ. Servadei.
Δύο σημαντικά κριτήρια βάρυναν στην απόφαση της Petroceltic. Η τεχνογνωσία της ΕΛ.ΠΕ. για ανάλογα project και το γεγονός ότι στο Κατάκολο, που βρίσκεται πολύ κοντά στον Πατραϊκό Κόλπο, έχει εντοπισθεί ήδη κοίτασμα. «Αυτό ήταν πολύ ενθαρρυντικό για μας», υπογράμμισε ο κ. Servadei. Και η Petroceltic δηλώνει ότι θα ενδιαφερθεί και για άλλες παραχωρήσεις, εφόσον «ξεκλειδώσουν» από το ελληνικό δημόσιο.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas Μαθιός Ρήγας επισημαινει ότι συνιστά ελπιδοφόρα προοπτική το γεγονός ότι η ανακάλυψη και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για την κυβέρνηση. «Αυτό οδηγεί στην ανακάλυψη κοιτασμάτων, το μέγεθος των οποίων θα χρειασθεί να έχουμε υπομονή για να το προσδιορίσουμε», τονίζει.
Πόρρω απέχει, επίσης, κατά τον ίδιο, η εκτίμηση ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει μόνη της τις ενεργειακές ανάγκες της, γιατί έχουν δοθεί ως τώρα προς έρευνα μόλις τρεις περιοχές.
«Για να φτάσει η Ελλάδα να παράγει 500.000 βαρέλια την ημέρα θα πρέπει να ανακαλυφθεί ένα τεράστιο ανακτήσιμο κοίτασμα 500 εκατ. βαρελιών, ή 15 Πρίνοι», εξήγησε ο κ. Ρήγας.
Αναφερόμενος, μάλιστα, ενδεικτικά στο Κατάκολο υπενθύμισε ότι είναι μικρό κοίτασμα, μόλις 3-5 εκατ. βαρελιών, όταν ο Πρίνος είχε στην 30χρονη ιστορία του συνολική δυνατότητα ανάκτησης 330 εκατ. βαρελιών, από τα οποία τα 110 εκατ. βαρέλια έχουν ήδη ανακτηθεί.
Για τα Ιωάννινα ο κ. Ρήγας πιστεύει ότι παρά το γεγονός η περιοχή έχει σκληρό έδαφος, που θα δυσκολέψει τους ερευνητές, ωστόσο μπορεί να βρεθεί κοίτασμα πετρελαίου και ενδεχομένως φυσικού αερίου.
Οι εκπρόσωποι των εταιριών δεν δίστασαν να διατυπώσουν επικρίσεις για τη γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις που καταγράφονται στην ολοκλήρωση της διαδικασίας του open door. Ο κ. Servadei, μάλιστα, τόνισε ότι τελικά οι άδειες θα δοθούν σε χρόνο πολύ μεθύστερο του αναμενομένου, ενώ ο κ. Ρήγας μίλησε για τα γραφειοκρατικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές.
Και shale gas;
Μία ακόμη προοπτική, που εντοπίζεται στην περιοχή των Ιωαννίνων, ανέδειξε ο καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Βασίλης Καρακίτσιος. Μιλώντας στο Platts είπε ότι στην Ιόνια Ζώνη έχουν εντοπισθεί δεξαμενές σχιστολιθικού αερίου, που θα έπρεπε να προστεθούν στο δυναμικό υδρογονανθράκων της χώρας.
«Ωστόσο», διευκρίνισε, «η γεωλογία της περιοχής, που χαρακτηρίζεται από ορεινούς όγκους, είναι πολύ διαφορετική από τις άλλες περιοχές του κόσμου, όπου υπάρχουν σχιστολιθικά κοιτάσματα και γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης, όπως στις ΗΠΑ».
Συνεπώς, κατά τον ίδιο, οι γεωλογικές πτυχές που εντοπίζονται στην Ιόνια Ζώνη, θα καταστήσει την εξόρυξη shale gas λιγότερο σαφή. Ο κ. Καρακίτσιος προτείνει, ειδικά στα Ιωάννινα, να δοθεί προσοχή στα ίδια χρονικά περιθώρια, όχι μόνον στα συμβατικά αποθέματα υδρογονανθράκων που πιθανόν να διαθέτει, αλλά και στα «εναλλακτικά» αποθέματα της, του shale gas.
«Η εκμετάλλευσή τους», λέει, «θα πρέπει να ακολουθήσει εκείνη του συμβατικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς πιστεύω ότι η τεχνολογική πρόοδος έως τότε θα έχει εξαλείψει πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις».
Μιλώντας σχετικά ο κ. Ρήγας ανέφερε ότι η Energean Oil & Gas παρακολουθεί τις εξελίξεις στη διεθνή βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου και σε κάθε περίπτωση θα κινηθεί με βάση το πλαίσιο της ευρωπαικής και ελληνικής νομοθεσίας.
Της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου