Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Συμφωνία της Άγκυρας με το Ιρακινό Κουρδιστάν για την Κατασκευή Αγωγών Πετρελαίου και Αερίου

Η κυβέρνηση της αυτόνομης Κουρδικής επαρχίας του Ιράκ οριστικοποίησε ένα συνεκτικό πακέτο συμφωνιών με την Τουρκία για την κατασκευή αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για να μεταφέρονται τα αποθέματα υδρογονανθράκων της στις διεθνείς αγορές, όπως δήλωσαν πηγές που συμμετέχουν στις συνομιλίες των δύο πλευρών σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Οι συμφωνίες αυτές, οι οποίες ενδέχεται να έχουν σημαντικές γεωπολιτικές συνέπειες στην Μέση Ανατολή, μπορούν να επιτρέψουν στο Ιρακινό Κουρδιστάν να εξάγει περίπου 2 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα στην παγκόσμια αγορά και τουλάχιστον 10 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Τουρκία ανά έτος.

Μια τόσο στενή σχέση στο πεδίο της ενέργειας θα ήταν αδιανόητη λίγα χρόνια νωρίτερα, όταν η Άγκυρα διατηρούσε ισχυρούς δεσμούς με την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ και συνέχιζε τον πόλεμο με τους Κούρδους αυτονομιστές στο δικό της έδαφος.
Όμως η Τουρκία εισάγει σχεδόν όλη την ενέργεια την οποία καταναλώνει και η αυξανόμενη ζήτηση σημαίνει ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα εκθετικά διογκούμενο έλλειμμα, γεγονός το οποίο καθιστά τους πόρους νοτιοανατολικά των συνόρων της όλο και πιο δύσκολο να αγνοηθούν από την Άγκυρα.
Κατά την διάρκεια μιας επίσκεψης που έκανε ο πρωθυπουργός της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν Νετσιρβάν Μπαρζανί στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη εβδομάδα, οι δύο πλευρές φέρονται ότι συμφώνησαν επί της αρχής στις αδρές γραμμές της συμφωνίας και στις τεχνικές λεπτομέρειες ενός δεύτερου πετρελαιαγωγού κι ενός δεύτερου αγωγού φυσικού αερίου από το βόρειο Ιράκ στην Τουρκία, σύμφωνα με πηγές οι οποίες συμμετείχαν στις επαφές των δύο πλευρών.
ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου