Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Νέα ενεργειακά κοιτάσματα στο Ιόνιο

Νέα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στο Ιόνιο Πέλαγος δείχνουν οι σεισμικές έρευνες της νορβηγικής εταιρείας PGS.

Νέα ενεργειακά κοιτάσματα στο Ιόνιο
Η εταιρεία, που έχει «χτυπήσει» στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης γραμμές πάνω από 12.500 χλμ. και έχει προσαρμόσει σε αυτές και άλλες 8.500 χλμ. παλιότερων σεισμικών γραμμών του ΥΠΕΚΑ, παρουσίασε χθες στην Αθήνα νέα δεδομένα που κέντρισαν το ενδιαφέρον της αφρόκρεμας της πετρελαϊκής βιομηχανίας.

Παρουσίασε τα δείγματα άλλων πέντε σεισμικών γραμμών για τις οποίες έχει ολοκληρώσει την επεξεργασία τους. Και οι πέντε ήταν στο Ιόνιο Πέλαγος. Η μία ήταν βορειοδυτικά του Αμβρακικού Κόλπου, η δεύτερη στα θαλάσσια σύνορα με την Αλβανία, η τρίτη γραμμή νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου στα θαλάσσια όρια με την Ιταλία, η τέταρτη ανοιχτά στο Κατάκολο και η πέμπτη βορειοδυτικά της Κέρκυρας.
Η παρουσίαση από τους ειδικούς της PGS έγινε στο πλαίσιο του παγκόσμιου συνεδρίου της Αμερικανικής Ενωσης Γεωλόγων Πετρελαίου, που διεξήχθη για πρώτη φορά στην Αθήνα. Συμμετείχαν 150 στελέχη από 40 μεγάλες εταιρείες της πετρελαϊκής βιομηχανίας αλλά και επενδυτικοί όμιλοι 120 χωρών.
Νέα ενεργειακά κοιτάσματα στο Ιόνιο
Ορισμένες από τις εταιρείες είναι οι Shell, Exxon Mobil, Chevron, E.ON, Noble Energy, Gazprom, RWE, Adlat Investment, Anna Energy, Circle Oil plc, Hunt Oil Company of Romania, ANCAP, Joshua Capital, TPAO, Spectrum, Turkish Petroleum Corporation, Petronas, Blacbourn Geo Consulting, τα υπουργεία Ενέργειας της Νιγηρίας του Αφγανιστάν κ.λπ.
Οι εκπρόσωποι των εταιρειών είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παρουσίαση αλλά και να κάνουν περισσότερες ερωτήσεις στο περίπτερο της PGS που υπήρχε στον εκθεσιακό χώρο του συνεδρίου, δίπλα στο κιόσκι του υπουργείου ΠΕΚΑ. Τα δύο περίπτερα δέχτηκαν τις περισσότερες επισκέψεις από τους εκπροσώπους των πολυεθνικών εταιρειών.
Οι πέντε γραμμές έδειχναν τις τομές συγκεκριμένων ισάριθμων πετρελαιοπιθανών γεωλογικών δομών. Οπως εξηγούσαν στο «Εθνος» τα ειδικευμένα «μάτια» των παρόντων στελεχών και γεωλόγων, μπόρεσαν να δουν το «ενδιαφέρον των δομών αυτών. Οτι είναι πιθανό να κρύβουν «παγίδες» υδρογονανθράκων».
Μάλιστα στις περιγραφές που έκαναν και οι ειδικοί της PGS σημείωσαν ότι το υποθαλάσσιο υπέδαφος του Βορείου Ιονίου Πελάγους έχει «αναλογίες με τα... οικόπεδα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ιταλίας και της Αλβανίας». Σημειώνεται ότι πρόσφατα στις περιοχές αυτές έχουν εντοπιστεί πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Επίσης η PGS για δυτικά της Πελοποννήσου υποστηρίζει την ύπαρξη πετρελαϊκών συστημάτων με δεδομένη και την παλιότερη εξόρυξη πετρελαίου στο Κατάκολο.
Σε ό,τι αφορά τη νότια περιοχή της Κρήτης, οι Νορβηγοί κάνουν λόγο για ανεξερεύνητη περιοχή. H PGS αναμένεται να έχει ολοκληρώσει το 100% της επεξεργασίας των δεδομένων περί τα τέλη του χρόνου. Από το 2014, εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν οι αγορές των δεδομένων από τις πετρελαϊκές εταιρείες.
Συνέδριο Αθήνας
Θέσεις για τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα παίρνουν ενεργειακοί κολοσσοί. Στο παγκόσμιο συνέδριο της Αμερικανικής Ενωσης των Γεωλόγων Πετρελαίου που έγινε στην Αθήνα παραβρέθηκαν οι πετρελαϊκές εταιρείες Shell, Exxon Mobil, Gazprom, Noble Energy, Chevron, RWE, E.ON, Petronas, Spectrum, Eni, TPAO, ANCAP.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου