Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

V-22 Osprey για το Ισραήλ, πως θα αξιοποιηθούν άραγε;

Χαρακτηρίζοντας την αμυντική ικανότητα του Ισραήλ και την ποιοτική στρατιωτική υπεροχή των ενόπλων δυνάμεων του ως «κομβική για τα συμφέροντα ασφαλείας τόσο του Ισραήλ όσο και των ΗΠΑ» ο Chuck Hagel, υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε την πώληση στο Ισραήλ έξι αεροσκαφών κλινόντων πτερύγων V-22 Osprey.
Μάλιστα ο Hagel ανέφερε ότι τα έξι ισραηλινά Osprey θα αποτελούν μέρος της επόμενης αμερικανικής παραγγελίας και θα είναι «συμβατά με τις λοιπές ισραηλινές [επιχειρησιακές] δυνατότητες». Επιπρόσθετα στοιχεία όπως η τιμή και το χρονοδιάγραμμα παραδόσεων δεν ανακοινώθηκαν.
Το μέγα ερώτημα είναι πως σκοπεύουν οι Ισραηλινοί που έχουν εντελώς ιδιαίτερες αμυντικές ανάγκες να τα αξιοποιήσουν. Το προφανές είναι με τις δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων, καθώς αναλόγως του σημείου που θα κληθούν να επιχειρήσουν, τα V-22 Osprey ίσως προσδίδουνμεγαλύτερη ταχύτητα μετάβασης αλλά και απαγκίστρωσης από μια περιοχή, ενώ δεν είναι τα μόναδυνητικά πλεονεκτήματα…
Το δόγμα που θα διέπει την επιχειρησιακή τους αξιοποίηση όμως, στην περίπτωση του συγκεκριμένου κράτους, θα μπορούσε να κρύβει και εκπλήξεις, αφού η «αντισυμβατική» στρατιωτική σκέψη είναι συχνά ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Πολλοί επισημαίνουν τις αποστολές SAR, CSAR, αλλά και την επιτήρηση της θαλάσσιας περιοχής και των κοιτασμάτων, ως άλλο ένα πεδίο δυνητικής χρησιμοποίησής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου